Rugbi de Madagascar

Pocs països ens sonen tant exòtics com ho fa Madagascar. Aquesta illa de l’oceà Índic, que va servir com a centre de la venda internacional d’esclaus (els espanyols en van comprar molts per portar-los a treballar al virregnat del Perú), colonitzada pels francesos i immortalitzada (estigmatitzada) per la pel·lícula de Disney, és una perfecta desconeguda pel gruix de la població europea.

Tanmateix, ja fa uns quants anys que els amants del rugbi escoltem cada cop més el nom de Madagascar en el concert internacional. Curiosament (i per influència colonial francesa i raons de proximitat amb Sud-Àfrica) el rugbi s’ha establert com l’esport més popular de la capital del país, Antananarivo, i conjuntament amb el futbol monopolitza l’atenció mediàtica de l’illa, fins al punt d’aparèixer a les portades dels principals diaris esportius i obtenir grans audiències televisives dels partits de la selecció nacional de rugbi.

Rugby-pix.jpg

L'actor Jackie Chan acompanyat dels membres de la selecció de rugbi de Madagascar.

Evidentment la pobresa de la societat de Madagascar impossibilita l’aparició d’una estructura professionalitzada de rugbi (malgrat que la lliga estatal té una mitjana d’assistència que voreja els 10.000 espectadors), però sobta veure com als parcs, places i descampats de la capital els nens juguen a rugbi descalços, sobre camps de sorra i amb pilotes antigues i desgastades sota un sol de justícia i una calor i xafogor extremes. Essència de ruggers en estat pur. Fins i tot la selecció de Madagascar té el seu propi Haka, o millor dit, un ball tribal de l’illa que la selecció ha adoptat com a ritual abans dels partits que disputa com a local:

[youtube WSQM5ZzoAQI]

Aquest dies s’està disputant la fase de classificació de cara al Mundial de 2015 que es celebrarà a Anglaterra, i Madagascar es troba al grup 1B de la conferència africana, competint amb les seleccions de Marroc (amb molts jugadors que juguen a França), Senegal (un altre país on el rugbi és un dels principals esports del país) i la poderosa selecció de Namíbia (mundialista en la passada Copa del Món de Nova Zelanda).

Ara fa uns dies, la selecció de Madagascar va enfrontar-se a la poderosa selecció de Namíbia (i dic poderosa ja que està al nivell de seleccions com l’espanyola o la romanesa) a l’Estadi Municipal de Mahamasina a la capital del país. L’estadi es va omplir amb més de 40.000 persones que van vibrar amb la victòria de l’equip local per un fantàstic (atenció!!) 57 a 54. Tant de bo la selecció de Madagascar es classifiqui per la Copa del Món de rugbi. Per passió, ressó mediàtic i popularitat, el país bé s’ho mereix.

Us deixo amb el vídeo de la IRB sobre la popularitat del rugbi de Madagascar i la victòria de la seva selecció nacional:

[youtube sxARXRqSHUA]

6 comentaris

 • Xavier

  13/07/2012 17:24

  Com sempre una entrada amb molta informació nova i interessant que fa que sigui llegida fins el final. Merci.

 • Ferran Vital

  13/07/2012 17:41

  Moltes gràcies a tu per llegir-la, Xavier!!

 • Phil Blakeway

  13/07/2012 18:00

  Solament durant dos anys (1711 a 1713) va comprar la Corona de Castella a França (era l’època de la Guerra de Successió) esclaus portats de Madagascar per la Companyia Francesa d’Índies. Així que els pitjors els francesos.

  Molt bé el post d’altra banda. De vegades és més emocionant el rugbi de segon nivell que el dels grans, on gairebé sempre sabem que va a passar.

 • Ferran Vital

  13/07/2012 18:13

  Correcte i totalment d’acord, Phil Blakeway, però sempre intento posar una pinzellada d’història i cultura en els meus posts. Parlar del comerç d’esclaus em permetia enllaçar la història de Madagascar amb la d’Espanya (ja que amb Catalunya no he trobat absolutament cap nexe). Sobre els colonialismes, tots van ser dolents, fossin espanyols, francesos o anglesos.

  Moltes gràcies pel teu escrit, un plaer la teva aportació i coincideixo plenament amb tu quan dius que sovint el rugbi de segon nivell emociona més que no pas el 6 Nacions o el 4 Nacions.

  Fins aviat!!

 • Catala1931

  13/07/2012 22:32

  Espectacular entrada !!!! m´encanata !!!! El resultat de de rugby union o rugby league ….jajajajj seria espectacular veure sencerel partit !!!

 • Ferran Vital

  14/07/2012 20:07

  Gràcies, Català1931!!!

  Sobre el que apuntes, la possibilitat de veure sencer el partit, la IRB hauria de prendre nota. No és possible que el partit fos televisat i la IRB no el pugui penjar sencer al seu web o a plataformes estil Vimeo o Youtube. I de ben segur que molts amants del rugbi ens ho passem millor veient partits de nacions de segon nivell que els a vegades avorrits partits d’Anglaterra o Sud-Àfrica, oi??

  Salut i fins aviat!!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús