Prèvia dels clubs catalans a Divisió d’Honor i Primera Nacional 2012-2013

La temporada 2012-2013 està a punt d’aixecar el teló. En menys de dos setmanes la Unió Esportiva Santboiana (únic representant del rugbi català a la màxima competició estatal) afrontarà el primer partit oficial de la temporada a domicili del mític Cisneros, un club històric del rugbi espanyol.

La Santboiana afronta la nova temporada amb l’objectiu (i el convenciment) de que es pot millorar el bon paper de la temporada passada, quan els del Baix Llobregat van encapçalar la classificació durant bona part de la temporada, per bé que un mal final de curs (provocat per algunes baixes clau en el rendiment de l’equip) va castigar excessivament al club degà al sud de l’Albera. Si l’equip es manté fort a la davantera (com bona part de l’any passat) assegurant possessions llargues i de qualitat, la Santboiana pot fer molt de mal als seus rivals.

santboiana.gif

La UES serà, un any més, el representant del rugbi català a la màxima categoria.

Tanmateix, comencem a veure els fruits d’anys de bon treball en categories inferiors, amb l’explosió de nous talents de la cantera (com ara Nil Baró o Josep Balsalobre) als que cal sumar els ja clàssics Pol Massoni, Sergi Guerrero o Victor Marlet (entre d’altres). La gran incògnita serà el rendiment al mig del camp. La temporada passada les lesions de Rafael Staat i d’Isaac Thompson es van fer notar massa i van ser claus per a que la UES no acabés la temporada regular en millors condicions. Si la Santboiana equilibra el seu mig del camp, és i serà un equip temible, molt difícil de fer recular al Baldiri Aleu.

Divisió d’Honor  “B”

La categoria de plata del rugbi estatal enguany té més participació catalana que mai. Al Barça i a L’Hospitalet cal sumar-hi el retorn del BUC (un històric del rugbi català) i l’ascens del Sant Cugat, que enguany estrena nou camp, coincidint amb el seu debut a Divisió d’Honor “B”.

Els clubs catalans han quedat enquadrats al Grup 1, amb clubs bascos (sempre difícils) com el Durango i l’Eibar, un de gallec (l’Universidade de La Corunya), l’Independiente de Santander i l’Oviedo asturià. Un grup exigent pels equips catalans, per bé que caldrà esperar que el Barça pugui optar a lluitar per mantenir-se a la meitat alta de la classificació, mentre que L’Hospitalet (amb la lliçó apresa de la temporada passada, on va pagar amb escreix la seva adaptació a la categoria), BUC i Sant Cugat han de lluitar per consolidar un projecte esportiu a mitjà plaç, i això passa per mantenir la categoria de plata del rugbi espanyol.

Primera Nacional

Enguany el rugbi català tindrà quatre representants en la categoria de bronze del rugbi estatal. El Sitges, els Enginyers de Poblenou, el segon equip de la Santboiana i el GEiEG (acabat d’arribar a la categoria) se les veuran amb altres clubs de parla catalana enquadrats al Grup 2, com ara els balears del Ponent i l’Eivissa i el clàssic València Rugbi Club. A priori el Sitges i els Enginyers tenen prou potencial per optar a les places que donen accés a disputar els Play-off d’ascens, per bé que els mallorquins del Ponent (un equip molt sòlid) no els deixarà les coses gens fàcils.

Pel que fa al altres dos equips (Santboiana “B” i GEiEG), el seu rendiment es veurà condicionat per una sèrie de factors. En el cas de la Santboiana, caldrà veure si alguns dels seus millors jugadors no hauran d’anar a reforçar el primer equip, i en el cas del debutant GEiEG haurem de veure la capacitat d’adaptació d’una plantilla amb qualitat però sense un gran fons d’armari en una categoria molt exigent a nivell físic.

GEIEG.jpg

Els gironins del GEiEG debuten enguany a Primera Nacional.

6 comentaris

 • Antamack

  03/09/2012 19:37

  Sergio Guerrero, Marlet i Óscar Miniño marxen al Barça. I Gerard Mayol i Àxel Serrano al Sant Cugat. Sembla que hi ha una fuga a Santboi. Desfan el 3er equip ja que hauran de reforçar al 2n que alhora haurà de reforçar al primer.

 • Edgar9

  03/09/2012 21:25

  Felicitats per l’article Ferran, però et comento una coseta…Els Gironins no debuten ben bé enguany a 1a Nacional. Ja han estat alguns anys en aquesta categoria.

 • Ferran Vital

  04/09/2012 9:01

  Hola Antamack! Sabia q les aigües baixaven mogudes per Sant Boi, però no pas la marxa de tants jugadors… Ho analitzarem amb calma, però és una pena.

  Edgar, gràcies pel l’apunt, volia dir que el GEiEG era un equip que acaba de pujar, segurament no ho he sabut reflectir pou be, ara ho esmeno.

  Gràcies, companys!!

 • sean thornton

  04/09/2012 15:28

  Bon article ferran,podries fer una prèvia igual pels equips de categoria catalana?diria q l’any passat ja ho vas fer.
  Respecte a st.boi, legalment pot desfer el tercer equip?si té un segon equip a primera nacional, no ha de tenir un tercer a regional?

 • Ferran Vital

  05/09/2012 22:41

  Hola Sean!!

  Tranquil, tinc previst fer-ne un escrit, un de 1a i 2a catalana i un altre de 3a i 4a (si n’hi ha).

  Respecte a la UES; també en farem un post. Suposo que pot renunciar al segon en Primera Nacional i passar directament a tenir un “B” a Segona Catalana, mantenint la plaça del “C”.

 • sean thornton

  06/09/2012 12:40

  No és una bona opció per un equip d div d’honor,tenir el segon equip a segona catalana.massa diferencia pels jugadors q alternen els 2equips.es dificil passar d jugar contra alella o garrotxa a jugar contra ordizia o el salvador.
  Per altra part,saps d’equips nous per aqsta temporada?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús