Rugbi femení a Catalunya temporada 2012/2013

Després d’haver repassat els equips de rugbi masculí a totes les categories de competició, toca el torn als clubs femenins. El rugbi és un esport molt potent a nivell esportiu al principat, malgrat no ser un esport de masses i gaudir d’un escàs ressò mediàtic. Això no obstant, no ha estat obstacle per a que sorgeixin grans talents al rugbi català, com el cas de les germanes Bàrbara i Júlia Pla (a la que vam entrevistar fa pocs mesos al Diari Ara), les també germanes Alex i Carina Castillón, Anna Arnau, Marina Cabré, Meritxell Urbiola, i un llarg etcètera de jugadores de nivell.

A aquesta realitat cal sumar-hi l’aparició de nous clubs (XV Montserrat, Carboneres de Terrassa…) i la consolidació de clubs ja existents (cas del Valls o Sitges).

Divisió d’Honor

Enguany trobem tres clubs catalans a Divisió d’Honor (un més que l’any passat, gràcies a l’ascens del Gòtics). Les campiones de l’INEF Barcelona voldran repetir la seva hegemonia i mostrar que el seu reganat al capdavant del rugbi estatal no té fi. Enguany hauran de fer front a les noies de l’Universidade de La Corunya, que l’any passat van estar a punt de sorprendre al conjunt català.

rugby inef.jpg

Les osses d'INEF Barcelona són les rivals a batre un any més.

 

Els altres equips catalan a Divisió d’Honor són el GEiEG i les ascendides del Gòtics. Les gironines han de consolodar les bones sensacions iniciades la temporada passada a Divisió d’Honor, mentre que el Gòtics enguany tindrà la difícil missió de jugar contra els millors clubs de l’estat espanyol.

Primera Catalana

Gràcies a l’augment de clubs de rugbi femenins la FCR ha decidit crear dos grups de competició atès el nivell dels equips participants. A Primera Catalana hi trobem les grans favorites, l’INEF de Barcelona (que compatibilitza la competició espanyola i la catalana), que es van proclamar campiones l’any passat amb ple de victòries. En segon lloc trobem a les gironines (que també han de jugar les competicions catalana i espanyola) que la temporada passada van fer front a les osses, però no van poder derrotar el conjunt barceloní.

A un segon nivell trobem la resta d’equips participants. La Santboiana i les noies del Gòtics voldran optar a la tercera posició final i intentar causar dificultats a osses i gironines, tal i com van demostrar al llarg de la temporada passada. A més a més, les noies de La Foixarda hauran de compatibilitzar la competició catalana i l’espanyola, cosa que suposa un plus de desgast per a les jugadores. La Primera Catalana es tanca amb les noies de L’Hospitalet-CEU i del Castelldefels, clubs que han de marcar l’objectiu de gaudir, passar-ho bé i intentar generar bon rugbi i competir amb noies de molt nivell per aprendre del seu joc.

Segona Catalana

En aquesta nova categoria del rugbi català hi trobem conjunts nous, joves i amb molta empenta, que fan ser optimista en el futur del rugbi femení al nostre país. Cal destacar-hi la presència de nous clubs que han començat amb molta força i han revolucionat part del rugbi a les seves comarques, com ara el Valls (que es presenta com a tal en categoria femenina i no pas masculina, on juga associat a Reus), equip que esdevé l’únic club del camp de Tarragona, avançant a clubs i ciutats més grans com ara Tarragona i Reus.

Un altre club molt jove i amb molta empenta són les Carboneres de Terrassa, que enguany presenten un equip sènior femení i es converteixen en el club de referència del rugbi femení al Vallès (tant oriental com occidental). Per tancar el grup, cal comentar la presència d’un altre club jove, com l’ARPN, que vol consolidar-se com el tercer club de rugbi femení de la capital, i el Sitges, club que històricament ha treballat i potenciat força bé el rugbi a la seva localitat.

Per últim, trobem el XV de Montserrat, unió de les noies del Martorell i el Manresa, que debuten enguany en competició oficial i esdevenen el far del rugbi femení a la Catalunya Central.

Centaures-i-Carboneres.jpg

Centaures de la UAB (equip universitari) i Carboneres de Terrassa. Les Carboneres, un dels equips debutants enguany.

7 comentaris

 • Núria Casañé

  26/09/2012 16:42

  És una llàstima que es publiquin pocs articles interessants de rugby i que a sobre els pocs que es fan estiguin mal documentats. L’altre equip femení que jugarà a divisió d’honor aquesta temporada no és el GEIEG sinó el Gòtics femení.

 • Ferran Vital

  26/09/2012 19:34

  Hola Núria,

  En primer lloc gràcies per l’apunt. Ara ho esmeno, la veritat és que (òbviament) no tenia coneixement de la participació del Gòtics femení en la DH femenina.

  D’altre banda, només vull fer palès que les errades d’aquest blog personal són exclusivament meves. El blog Ruc-bi Català (i m’agradaria deixar clar que aquest és un blog exclusivament amateur) és una iniciativa que vaig tenir per intentar divulgar l’esport de la pilota oval a casa nostre, i si rebusquem, segur que hi han moltes errades . Com al camp de rugbi, com a la vida. Hi ha dies que una pilota et cau, o que falles un placatge, o que rellisques i perds la pilota. Si jugues al rugbi (a mi m’agrada el rugbi, no pas el rugby!) ja hauries de saber que les errades formen part del joc, i de la vida. Per això tenim un codi de conducta dins i fora del camp.

  T’agraeixo sincerament la dada que aportes, però no és la manera ni les formes adequades. M’agradaria que la gent utilitzés en el to adequat en aquest espai. Compartim, discutim, intercanviem, però amb respecte. Respecte pels altres, i per un mateix.

  Gràcies i fins aviat,

  Ferran Vital

 • Anna Paloma

  26/09/2012 23:33

  Hola Ferran,
  segueix malament… el GEiEC està DH igual que Gòtics i INEF, tres clubs catalans. Les Gòtiques es van guanyar la plaça a les fases d’ascens jugant contra Malaga si no m’equivoco. INEF i GEiEC continúen a DH com l’any passat.
  Gràcies per l’esforç que suposa fer aquest blog. Si necessites cap mena d’infomació, estic segura de que els equips estaràn encantats de col.laborar i una servidora també!!

  Salutacions,

  Anna Paloma

 • Ferran Vital

  27/09/2012 8:02

  Moltes gràcies Anna!!

  Ja em semblava “estrany” que el GEiEG femení (equip que vaig veure dos partits l’any passat) no participés a Divisió d’Honor, amb el bon equip que hi havia!! Merci, ara ho esmeno i em queda clar, el Gòtics va pujar l’any passat vía eliminatòria i per tant, amb GEiEG i INEF enguany tenim tres equips catalans a Divisió d’Honor d’un total de vuit equips. Genial!!!

  Si mai necessito més informació, no dubtis q us la demanaré!! Mil gràcies de nou! Salut i rugbi!

  Ferran Vital

 • Ulpi Roman

  27/09/2012 9:35

  Hola Ferran,
  Enhorabona pel blog i molts ànims per tirar-ho endavant.
  Només volia fer-te arribar la inquietud pel fet que quan parleu de rugby femení mai feu esment del rugby universitari, que és, un gran filó pel rugby femení català, per la captació de jugadores. Fer-ne esment no estaria de més i seria de justícia; moltes de les jugadores que esmentes en el teu escrit van començar a jugar a rugby en les competicions universitàries.

  Moltes gràcies,

  Ulpi

 • Anna Paloma

  27/09/2012 14:33

  De res Ferran. Es tot un plaer. Et deixo l’enllaç d’un reportatge que vaig fer l’any passat sobre la situació de la Selecció Espanyola femenina de XV. Per sort, la cosa ara sembla que està canviant.
  Una abraçada i molt de rugbi!

  http://www.youtube.com/watch?v=_oETVyuSe3w

 • Ferran Vital

  27/09/2012 17:04

  Gràcies pels comentaris i les opinions que enriqueixen l’espai!

  @Ulpi Roman: Merci pel toc. De fet, ja tenia pensat fer un post sobre rugbi universitari a Catalunya, però fets com els de Puigcerdà l’any passat va refredar-me una mica. Aviam si aquest any m’hi poso. I tens molta raó quan dius que molta gent comença a jugar a rugbi a la universitat (com jo mateix), i crec q és una llàstima, no per la universitat, que fa una gran feina, si no per no haver pogut formar jugadors des que són petits.

  @Anna Paloma: Quin vídeo més bo! Felicitats, m’ha agradat molt. Però de la FER i el rugbi femení, no esperem gran cosa. Quan siguem independents (cosa de tres o quatre anys) sincerament crec que creixerà, i molt, l’afició pel rugbi al nostre país, i les noies i els nois de la selecció es veuran beneficiats. Penso que tenim un futur brillant pel rugbi femení a Catalunya. I serem uns quants els que pressionarem a la FCR per ajudar al desenvolupament del rugbi femení, això és segur.

  Salut i rugbi!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús