Famosos i rugbi

L’altre dia estàvem mantenint una conversa per Twitter amb alguns amics del rugbi català, i tot d’una va sorgir el tema de famosos que han jugat a rugbi. Donada la quantitat de polítics, escriptors, actors, músics i altres que han jugat a l’esport de la pilota ovalada, he decidit recopilar-los en un post d’aquest blog. Espero que trobeu el tema tant interessant com ara jo! I si sabeu algun cas més que m’hagi deixat, si us plau, deixeu-me un comentari!

Actors, artistes i rugbi

Famosos són els casos d’actors espanyols com ara Antonio Resines o sobretot, Javier Bardem. El cas de Bardem és especial, ja que l’actor madrileny és un apassionat total del rugbi, i no és estrany veure’l gaudint de partits del Sis Nacions o de la Heineken Cup en directe.

França és una terra de bon rugbi i bons actors. I si pensem una mica, no costa massa descobrir el nom de l’actor francès més apassionat pel rugbi: Gerard Depardieu. De fet, la passió del senyor Depardieu és tant gran que fins i tot és membre de la directiva del Burdeus.

Però la terra d’actors i rugbi per excel·lència és el Regne Unit. De fet, quin actor britanic no ha jugat a rugbi? Quin actor no n’és seguidor? La llista és llarga, i segur que em deixo uns quants: Boris Karloff (Frankenstein), l’escocès Sean Connery, Daniel Radcliffe (Harry Potter jugava a rugbi i n’és un gran seguidor!), l’escultural Daniel Cudmore (de fet, el seu germà Jaimie és flanker del Clarmont francès), el gal·lès Richard Burton (un dels homes més guapos de la història, un gran amant del rugbi), els comediants anglesos Stephen Fry i Nick Frost el clàssic Charlie Chaplin (jugador de rugbi i fanàtic d’aquest esport), en Daniel Craig (l’actual 007) i en Jonny Lee Miller (sí, l’ex d’Angelina Jolie jugava a rugbi). Entre el gremi d’escriptors, el Regne Unit també té uns quants ruggers (i quins noms!): J.R.R. Tolkien, Sir Arthur Conan Doyle o el cineasta-escriptor anglès David Niven. Per últim, al Regne Unit també trobem cantants que van jugar a rugbi, com ara el tigre de Gal·les, Tom Jones.

richard_burton.jpg

Richard Burton fou un gran jugador i aficionat del rugbi.

Irlanda també ha donat grans artistes,  actors i ruggers, com ara el difunt Richard Harris (era tota una promesa de Munster, però finalment va dedicar-se als escenaris), el genial escriptor James Joyce o el també escriptor Bram Stoker (autor de Dràcula).

Als Estats Units també trobem escriptors que van jugar a rugbi i n’eren grans seguidors, com ara Raymond Chandler, cantants de música country, com ara Kris Kristofferson o el dibuixant de còmic Darby Conley, o l’actor Billy Campbell. Un altre gran escriptor com George R.R. Martin també és un gran amant del rugbi.

Austràlia i Nova Zelanda són nacions de rugbi (tant de XV com de tretze), i no és estrany trobar una pila d’actors que han jugat al rugbi, com ara els kiwis Daniel Logan, Lawrence Makoare i Jay Laga’aia o l’australià Russell Crowe (per bé que aquest jugava a rugbi XIII, no pas a rugbi XV).

Per últim, a Catalunya tenim el cas del cantant Joan Garriga (Dusminguet, La Troba Kung-Fu) que va jugar durant uns anys al Cornellà, o el cas de l’escriptor Quim Monzó, aficionat d’aquest esport.

Rugbi i política

El món de la política també està ple de jugadors i aficionats al rugbi. I en trobem de tots colors: des de polítics feixistes com Benito Mussolini (de fet, il Duce va intentar implantar, sense èxit, el rugbi com esport de masses a Itàlia en detriment del futbol, esport que veia poc viril i allunyat del nou ordre italià), dictadors com ara Nicolae Ceaușescu, revolucionaris com el “Che” Guevara, socialdemocràtes com el francès Jaques Chirac o els britànics Tony Blair i el seu successor Gordon Brown, el carsimàtic Winston Churchill, el president del COI Jacques Rogge, el primer ministre japonès Yoshio Mori o el president de Corea del Sud  als anys 80, el senyor Roh Tae Woo.

Polítics i ruggers també n’hi han hagut als Estats Units, on el rugbi no és un esport de masses. Podem destacar casos com ara els presidents dels Estats Units John F. Kennedy (que jugava amb el seu germà Ted Kennedy, un altre gran jugador de rugbi), o els més recents Bill Clinton i (encara que no ens agradi dir-ho) el president George W. Bush, que a sobre, era un dels grans jugadors de la Universitat de Yale. De fet, segons algunes fonts, molts equips van interessar-se per Bush (que jugava de primer o segon centre), però la seva afició a la beguda i als tercers temps (algunes fonts parlen de festes i borratxeres descomunals) van fer que el futur president dels Estats Units es quedés a les portes de debutar amb el segon equip nacional dels Estats Units.

bush 2.jpg

George W.Bush fa un placatge alt en la seva època de jugador de la Universitat de Yale.

Al rugbi també hi ha hagut destacats membres de l’aristocràcia, com ara el Príncep Eduard (el fill de la reina Isabel II era un molt bon jugador de rugbi), o els prínceps Guillem i Enric, jugadors del presitigiós centre educatiu d’Eton i asidus a la tribuna de Twickenham. Menció a part mereix Alexander Obolensky, un membre de la família Romanov que va exiliar-se a Anglaterra fugint de la Revolució Russa i que es va convertir en un dels millors jugadors de rugbi de tots els temps, arribant a debutar amb la selecció anglesa l’any 1936 en un partit contra els “All Blacks”, en el que va destacar i va conseguir anotar dos assajos, en una victòria històrica del XV de la Rosa davant dels neozelandesos (el partit va acabar 13 a 0). Malauradament, “el príncep” (sobrenom amb que era popularment conegut) va morir al 1940 durant la Batalla d’Anglaterra pilotant un Hurracaine de la RAF britànica quan només tenia 24 anys.

Per tancar aquest segon bloc, no podem oblidar el cas de Kojo Annan, fill del que va ser president de les Nacions Unides Kofi Annan, o el cas de Jordi Pujol i Ferrusola, el primer fill del president Pujol (qui també és un aficionat al rugbi, tal com demostra la seva vinculació amb la USAP).

Esportistes i rugbi

I no podem tancar el post sense parlar d’esportistes que van destcar en altres disciplines però que havien estat jugadors i/o grans aficionats d’aquest esport. Podem destacar els casos del campió olímpic Eric Liddell (atleta que inspirà el film “Carros de foc”), l’alpinista neozelandès Sir Edmund Hillary (primer home en completar amb èxit una expedició a l’Everest), els mites de la NBA Michael Olokowandi i Don Amaeche, el golfista sud-africà Ernie Els i fins i tot el creador (inventor, millor dit) del bàsquet James Naismith. Per últim, podem destacar alguns futbolistes d’elit que van començar jugant a rugbi, com ara el veterà Ryan Giggs, el valencianista Adil Rami, els joves gunners Jack Wilshere i sobretot Aaron Ramsey o l’italià Gennaro Gattuso, entre d’altres.

En un segon grup, podem classificar alguns esportistes que tot i no haver jugat mai al rugbi seriosament, en són grans seguidors. Per exemple, no és cap secret que David Beckham és seguidor dels Sale Sharks o que els també futbolistes Wayne Rooney i Rio Ferdinand són grans amants del rugbi XIII. També seguidor del rugbi a XIII és el cicilista Bradley Wiggins. Per tancar aquest apartat (que podríem allargar molt més) podem destacar el mànager del Celtic de Glasgow Neil Lennon, un autèntic amant del rugbi i gran seguidor de la selecció irlandesa.

3 comentaris

 • jose gamez

  24/10/2012 16:06

  està molt bé. també s’hi hauria d’obrir un post per hi posar les frases més cèlebres d’aquest espot. aquí us deixo unes quantes per començar:

  “Rugby is a hooligans game played by gentlemen.” Winston Churchill

  “Rugby is a good occasion for keeping thirty bullies far from the center of the city.” – Oscar Wilde

  “Beer and Rugby are more or less synonymous.” – Chris Laidlaw

  “The pub is as much a part of rugby as is the playing field.” – John Dickenson

  “I prefer rugby to soccer. I enjoy the violence in rugby, except when they start biting each other’s ears off.” – Elizabeth Taylor

 • Jordi Albesa i Colomer

  24/10/2012 21:29

  Tinc entès que el jugador del Tottenham Gareth Bale també jugava a rugbi

 • Ferran Vital

  24/10/2012 22:47

  @jose gamez: Q bones les frases! Un altre dia podem fer una entrada de cites i dites del rugbi, i tant. Em quedo amb Laidlaw i Elizabeth Taylor, heheh! Merci!

  @Jordi Albesa Té sentit, Garteh Bale és de Gal·les, oi? A Gal·les tothom ha jugat a rugbi a l’escola, això segur. Però no sé si fins i tot va jugar a un club de rugbi (com Ramsey). Investigaré aviam que en treiem. Moltes gràcies!!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús