Crònica del segon sopar de Rugbi Barcelona

El passat dijous 8 de novembre es va celebrar el segon sopar de la xarxa d’amics de Rugbi Barcelona a l’espai de l’antiga fàbrica Damm de Barcelona. En aquest esdeveniment de caràcter anual van ser-hi presents autoritats polítiques encapçalades per la tinent d’alcalde de Barcelona, la senyora Maite Fandos, el secretari d’esports de la Generalitat, el senyor Ivan Tibau i altres regidors i polítics convidats a l’esdeveniment.

121109_FotoOficialIISoparXarxa.JPG

A més a més de les autoritats polítiques presents a l’acte, cal afegir-hi la presència dels presidents de les entitats que conformen la plataforma Rugbi Barcelona, encapçalats pels Enginyers, Químics, CEU, Barça, Gòtics i Associació de Veterans de Barcelona. El sopar va servir per materialitzar un punt de trobada entre els diversos actors implicats en el projecte (rugbiers, polítics, empresaris, aficionats…) i per donar-nos un parell de notícies en exclusiva.

D’un cantó, la senyora regidora i tinent d’alcalde Maite Fandos va anunciar-nos que l’Ajuntament de Barcelona ja ha pres la decisió de construir un nou camp de rugbi a la ciutat. Tant de bo sigui així. Permeteu-me que sigui una mica incrèdul davant la classe política, sobretot quan aquest mateix Ajuntament ha pujat els lloguers dels clubs de rugbi de la ciutat durant els darrers anys fins al punt de posar en dificultats econòmiques a algun dels clubs de la ciutat. Tampoc es va concretar el lloc exacte on s’ha de construir aquest nou camp de rugbi ni el plaç d’execució. Una promesa de futur, però malauradament en aquest país els polítics ens han promès tantes coses que després no han respectat… (i no parlo només de rugbi, per desgràcia).

L’altre gran notícia del sopar la va anunciar el senyor Jordi Homs, president dels Enginyers i de la plataforma Rugbi Barcelona, que va anunciar un partit de la selecció barcelonina contra el segon equip de Munster, el Munster Academy, el proper 9 de febrer, alhora que feia una encesa defensa del rugbi com una eina de treball formatiu i d’inclusió social i apostava per una capitalitat de la ciutat de Barcelona en l’escenari del rugbi internacional.

Personalment, penso que la plataforma Rugbi Barcelona pot ser una eina molt útil i molt potent de cara a la promoció del nostre esport tant dins com fora de la ciutat. Feia anys que calia una iniciativa d’aquest tipus pel bé del rugbi barceloní, un esport amb més de cent anys d’història a la ciutat.

Tanmateix, i de forma personal, vaig trobar a faltar una mica més de protagonisme del rugbi femení (recordem que el potent INEF Barcelona femení és el club de rugbi català amb més títols, a banda de la Santboiana), de la presència (o no) dels altres codis de rugbi (bàsicament XIII, 7’s i Touch) i sobretot del treball de base amb les categories inferiors. En aquest sentit, vull destacar també el conveni que han signat dos dels clubs més potents del Baix Llobregat, el Cornellà i L’Hospitalet, per crear una competició internacional anomenada Barcelona International Rugby Cup que convidarà clubs de l’estranger per venir a jugar amb els seus equips juvenils i cadets contra els amfitrions del Baix Llobregat, en un intent de dinamitzar el rugbi juvenil aprofitant el prestigi social i cultural de la ciutat.

 

13 comentaris

 • Monti

  11/11/2012 12:30

  Doncs jo soc excèptic total repecte en aquest nou camp. El que s’hauría de fer, si hi ha voluntat de fer quelcom, és acondicionar millor els 4 existents actualment, sobretot els 3 de gespa natural, que a mitja temporada són un patatal i la pràctica no és gens saludable.

 • sean thornton

  11/11/2012 14:03

  Crec q rugbi barcelona és una bona iniciativa,però falta comunicació,es vol fer promoció i no hi ha ni web?
  apart d’això,q passa amb l BUC?

 • Ferran Vital

  12/11/2012 10:16

  Hola a tots,

  En primer lloc, molt d’acord al que apunta en Monti. La Foixarda fa llàstima, sembla un patatal. També la Mar Bella i fins i tot la “platja” del Sitari (tot i que aquest depés de la UB i no de l’Ajuntament, no??). Abans de fer nous camps i promeses vagues, caldria millorar els ja existents.

  I per acabar, Sean Thoorton, estic d’acord en l’aspecte que Rugbi Barcelona necessita una petita empenta mediàtica. Des d’aquí intento ajudar en el què es pot…

  Sobre l’absència de determinats clubs, com ara BUC, ARPN o INEF Barcelona, el cert és que no sé amb detall què ha passat, però em sembla escoltar la mateixa cançó de sempre: disputes internes, enfrontaments tribals, formació de clans, disparitat d’objectius… Com sempre, dos catalans, tres barrets, quatre opinions i set o vuit clubs de rugbi a la mateixa ciutat que no es poden posar d’acord.

  Salut i rugbi!

 • Arantxa Gómez

  13/11/2012 20:31

  El problema es diu Jordi Homs.
  Aquest visionari del rugby, amb contactes polítics, sempre mira cap el seu melic i en moltes ocasions ha perjudicat greument al rugby català.
  L’acaparament mediàtic de jugar una lliga d’empreses, cutre i d’ínfim nivell a Anglaterra menystenint el rugby local perquè el seu club no volia complir amb els requisits de tenir equips de base.
  La creació de la plataforma Rugby Barcelona que va empènyer diversos clubs a greus problemes amb l’Ajuntament amb l’anterior govern i que ara rep carantonyes de CIU, que no duran a rés, perquè, siguem realistes, el rugby no importa.
  El seu últim acte ha estat destruir el rugby universitari, prenent les regnes del servei d’esports de l’UB i semiobligant als equips de l’UPC, Taurons, UB i en part URL a participari per les seves connexions amb l’Enginyers. Això si, previ pagament.
  O sigui que ha privatitzat el rugby 15 universitari, donant el cop de gràcia al oficial que ja no interessava per la manca de subvencions del CSD.
  Ho greu és que es tracta d’una lliga universitària on només són admesos els equips de Barcelona, on hi pot participar qualsevol jugador, universitari o no i on es pretén posar un premi econòmic pel vencedor.
  En poques paraules… un visionari que fa que el rugby sigui noticia als medis per protestes, tercers temps anats d’olla i menyspreu als clubs de nivell, en comptes de pels seus valors, la gran tasca d’alguns clubs amb les seves escoles, el bon nivell d’alguns equips i pel més important, per l’únic concepte que ens uneix a tots: “rugby”.
  Sobre el BUC, en desconec el tema, però he sentit parlar que l’antiga junta es va pulir més de 300.000 euros que hi havia en dos anys y va deixar el club amb uns deutes bestials que quasi acaben amb el club. I l’antic president és justament el senyor de jersei blau i cabells blancs que surt a peu de foto.
  Per tant, crec que els motius deuen anar per aquí.

 • Ferran Vital

  14/11/2012 13:47

  Moltes gràcies pel teu comentari, Arantxa!

 • XAC

  14/11/2012 14:52

  Què té a veure el Jordi Homs amb el mal estat dels terrenys de Barcelona? Si el club va anar jugar a Anglaterra, potser a una lliga cutre, però al bressol del rugby, no deuria ser decisió solament seva. Al club deuria haver-hi una junta. De moment, Rugby Barcelona agrupa a la majoria de clubs de la ciutat, llevat de l’ARPN, INEF i BUC, encara que aquest va ser-hi als inicis. El BUC també té el seu projecte a través de la Fundació Albert Pascual, projecte tan legítim com qualsevol altre. Del tema universitari del dic res ja què no en tinc ni idea. Pel que fa a l’antiga Junta del BUC, si s’han malbaratat 300.000 euros em sembla una passada. No són molts diners perquè els tingui un sol club? Si els tenien, d’on havien sortit? de les quotes de socis em sembla difícil. Tant de bo hi hagués algun club català que tingués 300.000 euros. Ni la FCR!

 • Jordi Homs

  14/11/2012 15:42

  Per al·lusions directes:

  -CNPN Enginyers va jugar a Anglaterra 6 temporades en una lliga comtal (Hertforshire) guanyant-la dos cops i una la Plate, tan honrada com qualsevol altra. Era una lliga de clubs, i no d’empreses. I paral·lelament sempre vam mantenir dos equips en competició (FER i FCR), i teníem un cadet i escola.
  -Que jo sàpiga, cap dels clubs de RB en forma part per obligació. Han estat decisions sobiranes de cada club.
  -La lliga universitària de rugby no és barata, és veritat, però era això o deixar de jugar a rugby, perque l’ECU s’ha quedat sense subvencions de la SGE (i no del CSD, com diu). No es prohibeix la participació a cap equip de fora de Barcelona, el premi al guanyador va ser eliminat per consens de tots els capitans dels equips participants, i pot jugar qualsevol jugador vinculat al món universitari (alumne, PAS, PDI i Alumni). O sigui que, és més oberta que el campionat de Catalunya que organitzava l’ECU.
  -Què jo sàpiga, la organització per part de Rugby Barcelona del Centenari del rugby a la Foixarda, plena de gom a gom el maig de 2011, el Rugby Fun Week Campus a Esports UB amb monitors de Munster el juny de 2012 i el partit contra Sardenya a L’Alguer també al juny de 2012, han estat fites esportives dedicades a la promoció dels valors del rugby tant de base com d’elit.
  -Dubto molt que una empresa catalana multinacional com DAMM vulgui associar la seva imatge a la d’un “visionari que fa que el rugby sigui noticia als medis per protestes, tercers temps anats d’olla i menyspreu als clubs de nivell”. El seu suport a Rugby Barcelona ha fet possible totes aquestes iniciatives, fet que no havia aconseguit ningú del món del rugby fins ara, ni club ni federació.

  Sobre els comentaris personals, no hi entro perque són subjectius i no es pot caure bé a tothom, i sobre el BUC, que va formar part de Rugby Barcelona i després es va retirar (i confiem que ben aviat vulgui tornar), me’n guardaré prou de fer cap comentari. Cada club és un món i cal ser respectuós de la seva independència.

  Moltes gràcies

 • Ermengol Alemany

  14/11/2012 15:59

  Sóc jugador del BUC i conec una mica l’historia. Els números concrets no els conec però teòricament aquests 300.000 havien sortit del Barça que n’havia rebut més del projecte BUC-USAP, per algun lio d’incompliment de contracte o no sé que. Tot venia de l’època del BUC-USAP i d’inversors i patrocinadors diversos.
  Es va fer una gran aposta professional que per diversos motius no va funcionar.
  El que si que sé, perquè vaig estar a l’assemblea de fa 2 anys, que el BUC tenia un deute de 80 o 90 i pico mil euros quan va canviar de junta directiva; i com a jugador sé que es van fer fitxatges molt cars, es va “despilfarrar” molt i etc… jo mateix cobrava la meva “ajuda”.
  El señor del jersei blau, era l’Alfonso Salvador i si que era el president del club, amb una junta directiva que ja no existeix. Crec que ara està vinculat a l’Hospitalet, però no n’estic del tot segur.
  En definitiva, ara paguem 400 i pico tots els jugadors per jugar, el club està en una situació econòmica complicada, però hi ha més gent que mai i és possible que al igual que l’any passat vam suprimir el segon equip, l’any que ve en formem un de tercer.
  Tots els equips de base s’han classificat per primera divisió i el primer equip l’any passat va aconseguir sense medis l’ascens a DHB.
  Les coses s’estan fent bé.
  Sobre el rugby universitari. La lliga privada de l’UB no crec que sigui el problema, però pot ajudar a donar la “puntilla” al rugby 15 com diu l’Arantxa.
  El problema és la falta de subvencions que han empés a les universitats a voler reduir despeses i el rugby., n’és una.
  Al no ser de caràcter oficial, els equips s’apunten, a la lliga aquesta pagant-se-la els propis jugadors i les unis fan la seva lectura absurda i diuen que com q a Espanya, gràcies a la FER i al CSD només és oficial el rugby 7 (que no és rugby), doncs eliminem el rugby 15 que costa molts diners i si volen jugar q juguin aquesta lliga.
  Lliga paral·lela que ja existia, que es deia “Cheibols League” i que era gratuïta i on només s’admetien jugadors universitaris.
  Ho de que a la lliga de l’UB, jo, que he estat molts anys jugador i entrenador dels cocos (URL) pugui jugar amb 33 anys contra nois de 18 anys sense cap experiència… ho trobo aberrant.

 • XAC

  14/11/2012 16:50

  Cert. Havia oblidat aquells acords BUC-USAP. Gràcies per l’explicació. Tot i així, si eren 300.000 euros i es van malbaratar, és per fer-s’ho mirar.
  El dia que la USAP faci les coses bé aquí al sud serà per creure en els miracles.
  Ah! i si a espanya aposten pel 7, és perquè ja han llençat la tovallola del XV. És més fàcil pujar el nivell del 7 que no pas del XV. D’aquest fa anys que va passar el tren. I com volen anar als JJOO, tot pel 7!. És el que hi ha

 • Ferran Vital

  14/11/2012 20:35

  Ostres quin debat més apassionant i ben portat! Moltes gràcies a tots per participar-hi i dir-hi la vostra, ja q aquesta és la intenció del blog. Sempre des de el diàleg i el respecte, es pot parlar de tot.

  Celebro la recuperació d’un club històric com el BUC, ja que quan siguem independents, d’aquí a no pas massa, serà un dels clubs que haurà de tirar i fer de locomotora pel creixement del rugbi a Catalunya.

  Salut a tots i a disposar!

 • sean thornton

  15/11/2012 10:58

  La culpa no és del Sr. Homs, la culpa és de la Federació catalana. El sr.Homs, de qui no sempre he escoltat coses bones, tracta de fer, millor o pitjor, una feina de promoció que hauria de fer la FCR, que amb prou feina actualitza, tard i malament, els resultats i les classificacions. Per cert, el darrer tweet de la FCR és del 24 de juliol, quina gran comunicació.
  I encara hem d’aguantar q el sr. XAC critiqui a la FER per la seva aposta pel seven. A mi no m’agrada ni la FER ni el rugby 7, però tenen un objectiu i el treballen amb bons resultats. Quins objectius té la FCR? quina ironia sr.XAC, ja m’agradaria que la FCR funciones com l’espanyola.

 • XAC

  16/11/2012 15:28

  Perdona pel retard en la resposta. M’havia pensat que eres l’amic Jordi Homs, admirador de John Wayne, que havia agafat el nom del que aquest actor interpretava a The Quiet Man.
  A casa i a l’escola em van ensenyar que no era el receptor en que no entenia i el titllava de tonto, sinó que era jo que m’explicava malament. Ha estat això. No em vaig explicar bé. M’he tornat a llegir el comentari que vaig fer. Si sembla que hi ha crítica, no ho és. Només constatava un fet. No em manifestava, almenys no volia, a favor ni en contra del que feia la FER.
  Dels objectius de la FCR no sóc jo qui els ha d’explicar, pels que no els desconec. És més fàcil que ho faci algú de la seva Junta.

 • XAC

  16/11/2012 16:31

  Errada de redacció: “… perquè els desconec.”

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús