Vídeo històric del primer partit internacional de rugbi a Barcelona

El primer partit oficial de rugbi internacional de Barcelona, de Catalunya i de tota la Península ibèrica es va jugar a Barcelona l’any 1929, a l’estadi de Montjuïc. El partit es va jugar el 20 de maig de 1929 en un estadi de Montjuïc absolutament ple, i va enfrontar a la selecció italiana i la selecció espanyola, que també debutaven oficialment en aquell partit.

Curiosament, la selecció espanyola estava formada íntegrament per jugadors catalans. A més a més, la selecció espanyola anava vestida amb la vestimenta de la Federació Catalana de Rugbi, amb una samarreta grisa amb la part superior negra i la senyera a les mitgetes, cosa que va crear una gran controvèrsia al seu moment.

En la parcel·la esportiva, aquell partit va acabar amb victòria de la selecció espanyola per 9 a 0. A la llotja hi havia el cap de l’estat del moment, el rei Alfons XIII, i el cap de govern aleshores, el dictador Miguel Primo de Rivera, entre altres personalitats.

Gràcies al fons de la LUCE (l’institut italià del cinema i dels documentals durant els anys de govern de la Itàlia feixista) hem recuperat un vídeo que va preparar aquest organisme per fer-ne un documental que es projectava a les sales de cinema abans de les pel·lícules (de fet, la LUCE i els seus documentals propagandístics són el referent que farà servir el NO-DO durant els anys de dictadura franquista a l’estat espanyol). Sense més, us deixo amb les imatges del partit:

 

[youtube lHNfGeTFWE8]

5 comentaris

 • Penya Avant

  09/12/2012 22:10

  Molt bona aquesta!

  felicitats!!!!!!!!!!!!!!!

 • MateuSV

  15/12/2012 19:46

  Es diu “Rugby”, ni “rugbi” ni “rucbi”. És un esport que porta el nom d’una ciutat anglesa. Als catalans no ens agrada que ens canviïn els noms de les nostres ciutats. Serà “rugbi” quan acceptem que hi hagi “anchoas de la escalera” y “castilleros del grupo Chiquillos de los Valles”.

 • Ferran Vital

  15/12/2012 23:13

  Es diu rugbi. O dius foot-ball, volley i basket-ball? Oi que dius futbol, bàsquet tenis, volei, hoquei…. A Catalunya, en català. M’ho van ensenyar a l’escola: http://blogspersonals.ara.cat/rucbicatala/2011/10/19/rugby-o-rugbi/

 • XAC

  07/01/2013 10:34

  RUGBY és RUGBY. I no és curiós que els jugadors fossin tots catalans. La FCR actuava com delegada de l’alehores Federación Nacional per organitzar l’esdeveniment. Aquesta setmana, ho sabrem tot d’aquest partit

 • Phil Blakeway

  20/05/2014 12:24

  Crec que a Madrid, a la seu de la FER hi ha una gran foto d’aquest partit a Montjuïc.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús