El Sis Nacions, l’esdeveniment esportiu més multitudinari de 2012

El rugbi és un esport de masses. Milions de persones miren, segueixen, juguen i gaudeixen amb aquest esport, en qualsevol de les seves modalitats (XV o Unió, 13 o Lliga, 7’s i Touch). De fet, el Mundial de rugbi és el tercer esdeveniment amb més audiència televisiva del món, just per darrera del Mundial de futbol i dels Jocs Olímpics, i per davant dels Mundials de bàsquet, de la Fòrmula 1, de Moto GP…

Però on el rugbi és el rei indiscutible és en el camp d’assistència als estadis en competicions entre nacions. El Sis Nacions no és el millor campionat del món de rugbi (de fet la Copa del Món, la NRL de rugbi a 13 o el Rugby Championship de l‘hemisferi sud són millors en termes d’espectacle) però és el torneig més antic del món, i amb més rellevància social, política i econòmica del món de l’esport. Les xifres ho demostren.

 6 nacions.jpg

El Sis Nacions d’enguany, és a dir, l’edició de 2012, ha tingut una mitjana d’espectadors als estadis de 68.995 persones, molt per sobre de la Copa del Món de futbol de 2010 a Sud-àfrica (amb una mitjana de 49.670 espectadors) o que l’Eurocopa d’aquest any a Polònia i Ucraïna (amb una mitjana de 46.481 espectadors). A nivell televisiu el Sis Nacions està per sota de les dades globals del s grans esdeveniments de futbol, però és força curiós i revelador que es segueixi més per televisió el rugbi de nacions que no pas el futbol a països com ara el Regne Unit o França. Aquestes deades globals ens permeten copsar l’enorme pes que té la competició internacional de rugbi a nivell de nacions als principals països europeus.

El rugbi de clubs, a anys llum del de nacions

A nivell de clubs, la cosa canvia, ja que les mitjanes d’assitència als partits de rugbi no són tant elevades com les de futbol, tot i que la NRL (la National Rugby League australiana), per exemple, està per sobre de la mitjana d’assistència de públic als circuits de F1, MotoGP i de la NBA. Malgrat tot, es dóna la paradoxa que les finals continentals amb més espectadors de 2012 han estat la final de la Heineken Cup (Copa d’Europa de rugbi XV), amb 81.744 espectadors omplint les grades de Twickenham i la Challenge Cup de rugbi a 13, amb 78.500 persones a les grades de Wembley, força per sobre de les 69.901 persones que va presenciar en directe la final de la Champions League de futbol a l’estadi Allianz Arena de Munic.

Ara bé, si mirem l’assitència mitjana total de la competició, la Champions League de futbol té millor mitjana d’assistència (44.306 espectadors) que la Heineken Cup o la Challenge Cup (amb només uns 20.000 espectadors de mitjana), però també cal dir que el Super Rugby (competició que aglutina els millors 15 equips de l’hemisferi sud) està per sobre en nivells d’assitència que la UEFA Europa League o la Copa Libertadores de futbol, per un petit marge (21.987 espectadors del Super Rugby per 21.734 i 21.443 de l’Europa League i la Libertadores, respectivament.

En resum, totes aquestes xifres demostren la força i la vitalitat del rugbi (tant de XV com de 13 i 7’s), i el gran potencial de creixement que encara té. De fet, el rugbi és l’esport que més ha crescut a l’Àfrica durant tot l’any (en especiala països com Senegal o Madagascar, on està al nivell del futbol) i a països emergents com ara el Brasil.

2 comentaris

 • Sir William Temple

  13/12/2012 16:38

  El Sis Nacions té un caché, una mística especial. Segurament deu ser la llarga història que hi ha al darrere, els himnes, l’enemistat política entre els països participants al subtorneig de la Triple Corona, etc. Dit això només queda cridar ben fort C’MON IRELAND!!!

 • Ferran Vital

  15/12/2012 1:07

  Ja tens raó, Sir William! Però a més, la mística d’aquest esport, la seva cultura i tradicions lligades atrauen milions d’espectadors d’altres nacions, com ara nosaltres!

  Éire Abú!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús