Nous canvis a la melé

El blog de la Penya Avant ens va avançar, tot just fa un parell de dies, els nous canvis aprovats per la IRB de cara a la temporada vinent i que afecten a la melé. Els principals canvis afecten als temps d’entrada a la melé, que passen d’anomenar-se ” posició, tocar, entrin” (crouch, touch, set) a “posició, agafar, entrin” (crouch, bind, set).

Agafar (bind) i no pas tocar (touch). Aquest és el canvi significatiu. A partir de l’any vinent les dues primeres línies s’hauran d’agafar abans d’entrar a la melé, per reduir el risc de lesions en els violents xocs de pilars i talonadors. Anem a pams. Certament la IRB busca la seguretat dels jugadors -massa melés caigudes, que entraven abans de temps, pilotes introduides directament a  les cames de la segona línia-, però en el fons de tot trobem el que ha passat els darrers anys al rugbi professional.

Club-rugby-600x337.jpg

La nova melé, amb jugadors agafats abans d'introduir la pilota, minimitzant l'impacte a coll i esquena.

Fa uns quants anys, quan el rugbi era amateur, la melé no començava a disputar-se fins que les dues primeres línies estaven col·locades, i la pilota entrava pel passadís central, no pas directament a les cames de la segona línia. Però la Nova Zelanda dels anys 90 va començar a aprofitar un buit normatiu per empènyer abans de la introducció de la pilota, cosa que els facilitava un avantatge decisiu en les melés (que recordem, s’utilitzen per ordenar el joc després d’una infracció lleu o quan la pilota és injugable). Ràpidament el nou sistema es va escampar per arreu del planeta oval. Xocs brutals entre pilars molt forts que arriscaven el coll -literalment- en cada melé. Va ser aleshores quan la IRB va inventar-se això dels tres (o quatre) temps per entrar a disputar la melé.

Però els dos darrers anys hem vist com molts equips busquen la melé per forçar una infracció rival en l’entrada de la melé per aconseguir un cop de càstig a favor i la possibilitat de passar l’oval entre pals, cosa que contradiu la funció de la melé, que com ja hem dit abans, és la de reintroduir i endreçar el joc.

Molts experts, aficionats, periodistes i entrenadors clamaven per un canvi significatiu en la melé, per tal d’acabar amb aquesta pràctica poc esportiva i contrària a la filosofia del rugbi, que a més a més, castigava els colls dels jugadors. Quants dilluns no hem maleït el partit del dia abans quan a la feina som incapaços de girar el coll! Podeu apreciar la nova norma explicada en aquest vídeo a partir del minut 2:20

[youtube QKmzqcXp7zE]

Agafar el rival abans d’entrar a la melé. Solució definitiva o solució provisional? Només el temps ho dirà. Veient els darrers canvis que la IRB ha imposat al voltant de la melé començo a ser pessimista, i no són poques les veus que demanen melés pactades, al més pur estil del rugbi XIII.

 

4 comentaris

 • Narcís Macau

  11/05/2013 18:04

  Hola Ferran, totalment d’ acord en que les melés s’ han desvirtuat i han perdut el paper que tenien. Si més no, la IRB intenta trobar una solució, el temps dirà si han encertat.
  Endavant amb el bloc.

 • Jordi Vila-Planas

  13/05/2013 9:27

  Moltes felicitats pel blog Ferran! Pots repenjar el vídeo que no s’ha incrustat bé?

 • Ferran Vital

  15/05/2013 12:44

  Gràcies, Narcís i Jordi!

  Ja he esmenat el vídeo. En principi ara s’hauria de poder veure bé.

 • Josep Benavent

  21/05/2013 9:50

  Però no direu que no mola sentir aquell doloret al coll fins dimarts?? hehe…
  El que ja no m’agrada tant són les melés caigudes, ni quan el 3 contrari entra abans d’hora. Com molt bé dius s’ha desvirtuat el significat de la melé.
  Ara, menys m’agraden les melés pactades.
  Salut i rugbi

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús