Anàlisi final de temporada i nous grups 2013-2014

La temporada 2012-2013 ja ha arribat a la seva fi. En general, podem considerar que aquesta ha estat una gran temporada pel rugbi català a escala esportiva i social. Els clubs més forts del Principat s’han consolidat a totes les categories, i amb un segell de joc i un estil que caracteritzen al nou rugbi català. L’emergent rugbi del Principat de Catalunya ha estat capaç de posicionar-se al capdavant de l’estat espanyol després d’una colla d’anys en què els nostres clubs i seleccions no acabaven de trobar la formula per imposar un patró definit de joc i un estil propi. Enguany, gràcies a la feina de jugadors, tècnics, aficionats i estaments federatius el nostre rugbi està en una etapa de creixement i expansió en l’àmbit esportiu i social.

“Vella rel i fresca saba”

Poc s’imaginava el mestre Josep Carner que amb un fragment seu podríem definir l’estat actual del rugbi català. A escala de clubs, la temporada de la Unió Esportiva Santboiana a Divisió d’Honor i del Sant Cugat a Divisió d’Honor “B” han estat excel·lents, malgrat haver-se quedat només a un pam de la glòria (el títol en el cas dels del Baix Llobregat i l’ascens en el cas dels del Vallès). Tots dos clubs han collit enguany l’esforç de molts i molts anys de dedicació a les categories inferiors, el rugbi de base, que vehicula i arrela socialment els clubs catalans amb les seves ciutats i els converteixen en autèntics referents esportius. Tant Sant Boi com Sant Cugat han completat una gran temporada amb una aposta decidida pel planter, pel rugbi atrevit, alegre i combinatiu, amb un gran dinamisme a les fases obertes del joc i amb potents davanteres que consoliden la possessió de l’oval. Equips joves, ofensius i que practiquen un joc molt atractiu per l’espectador, i que de ben segur seguiran collint els fruits de la feina feta anys enrere durant les temporades vinents.

Pel que fa a categoria femenina, enguany les noies de l’INEF Barcelona han tornat a guanyar la Divisió d’Honor, consolidant un any més el seu domini en el rugbi espanyol, i mostrant-se com el gran rival a batre. De fet, les noies catalanes són un dels equips més potents del sud d’Europa i poden jugar al màxim nivell sense haver de tenir por de ningú.

En un altre nivell, també cal felicitar-se pel bon joc desenvolupat pel Barça i L’Hospitalet,clubs de Divisió d’Honor “B” que han millorat les seves prestacions respecte a l’any passat i ho han fet amb una millora substancial del seu joc. A més a més, la temporada vinent tindrem un nou club català a Divisió d’Honor “B”, a més de l’històric BUC, ja que els Enginyers del Poble Nou (un dels clubs amb més prestigi de la ciutat) puja a la segona competició estatal.

BARÇA-Sant Cugat.JPG

Barça-Sant Cugat, dos clubs que exemplifiquen la millora del rugbi català.

A Primera Nacional hi ascendeixen dos clubs molt joves que segueixen el patró i el model de Santboiana i Sant Cugat, com són l’ARPN i els Químics. Si els dos clubs de Barcelona segueixen treballant el teixit social i esportiu amb la cura que ho han fet fins ara, aquests dos clubs donaran molt i molt de parlar en un futur no massa llunyà. El model català de gestió de clubs funciona, i l’ARPN i Químics en són un bon exemple.

A les divisions catalanes destaquem el bon paper del SEL Vilanova, un altre club que treballa molt bé la seva base i l’arrelament social i cultural a la ciutat de Vilanova, i del Tarragona, que ascendeixen a Primera Catalana. El Manresa, un club molt jove i amb una implicació enorme dels seus jugadors al teixit social del Bages i el BUC “B” tanquen el grup d’equips que ascendeixen de categoria, ja que l’any vinent jugaran a Segona Catalana.

Per acabar d’arrodonir l’èxit esportiu del rugbi català cal esmentar el gran paper de les seleccions catalanes sub20 i sub18 en els diversos campionats estatals, on s’han consolidat a l’elit del rugbi espanyol, constatant el “savoir faire” del rugbi formatiu del Principat, i augurant un futur encara més brillant pel rugbi al sud de l’Albera.

Nous grups temporada 2013-2014

Per acabar aquest darrer post de la temporada, ja podem avançar la configuració dels grups de cara a la temporada vinent. Els canvis més importants es veuran a Divisió d’Honor “B” i a Primera Nacional, fruit de la reorganització territorial que vol fer la nova junta directiva de la Federació Espanyola de Rugbi (FER). D’acord a aquesta reorganització l’any vinent hi haurà cinc clubs catalans al Grup 2 de la divisió de plata del rugbi estatal, que jugaran contra equips valencians (i Balears, si mai en puja cap), formant una veritable lliga dels “Països Catalans”: La Vila, Les Abelles, València R.C. i CAU València pel País Valencià i Sant Cugat, Barça, L’Hospitalet, BUC i Enginyers-Poble Nou per part del Principat.

La Primera Nacional no varia massa i els equips catalans -Sitges, GEiEG, Santboiana “B”, ARPN i Químics- se les veuran amb els balears Ponent i Eivissa i amb els aragonesos del Fénix RC.

A nivell català no varia massa la configuració dels grups -més enllà d’equips ascenidts i descendits-, que queden igualment enquadrats en tres divisions amb deu participants cadascuna, per bé que l’any vinent veurem debutar un nou club: els Senglars de Ripoll. Benvinguts!

5 comentaris

 • Narcís Macau

  10/07/2013 18:14

  Interessant resum Ferran, llegint això sembla com si la base social del rugby a casa nostra es va eixamplant, tot i que encara és un esport mal conegut i residual, víctima de la dictadura de l´altre versió del football.
  En la meva opinió caldria una presència important a la televisió pública en detriment dels centenars de partits que es retransmeten en el transcurs de l’any, fins i tot de les categories més petites. No hi cabem nosaltres?

 • Edgar9

  11/07/2013 9:50

  Felicitats per l’entrada, amb el munt de canvis que s’escolatava que faria la FER necessitàvem un resum que quedés claret!

 • Ferran Vital

  11/07/2013 14:52

  Gràcies pels comentaris!

  Narcís, penso que tots hi teni lloc, al món de l’esport català. No hem de voler competir amb el futbol, si no complementar l’oferta lúdica, social i esportiva amb els valors i la filosofia del nostre esport.

  Edgar, mil gràcies, la veritat és que jo mateix he tingut dificultats per seguir la composició final dels grups (i he d’agraïr molt al Marc Sentís, que coordina les competicions catalanes, la seva ajuda en aquest tema!).

  Fins aviat!

 • Narcís Macau

  15/07/2013 19:01

  Coincideixo amb tu Ferran, per això deia que hauriem de trobar el nostre lloc, que suposo que hi queda espai dins de l’esport per altres disciplines. Del que em queixo és de que des de segons on només es dóna pas a lo de sempre.

 • Narcís Ribot

  24/07/2013 7:42

  Si no hi ha canvis de darrera hora, els Monstres de Banyoles també jugaran amb moltes ganes a Segona Catalana.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús