S’acaba la Heineken Cup?

La Heineken Cup, nom comercial de la Copa d’Europa de rugbi, podria tenir les hores comptades. Ja fa temps que es rumoreja sobre la possibilitat que els principals clubs anglesos i francesos organitzin la seva pròpia competició continental per la seva disconformitat amb el repartiment dels beneficis obtinguts per l’explotació comercial de la competició i els drets d’imatge.

Heineken_Cup_web.jpg
Cal recordar que aquesta competició va aparèixer l’any 1995 quan les potències de l’aleshores Cinc Nacions -Itàlia encara no formava part del selecte grup- van decidir organitzar una competició continental professional de màxim nivell amb els principals clubs europeus, per fomentar la pràctica i la difusió del rugbi i per explotar comercialment el terreny. Des d’aleshores, l’ERC (European Rugby Council) ha estat l’encarregada de vetllar per la organitzció i aprofitament comercial de la Heineken Cup i l’Amlin Challenge Cup, la segona competició a escala continental.

Els clubs francesos i anglesos ja van anunciar fa un temps la seva disconformitat amb la gestió de l’ERC, i ara negocien la possibilitat de boicotejar la competició europea i gestionar una competició pròpia amb els principals conjunts del continent. En principi es busca crear un torneig complementari a les lligues domèstiques, però no es descarta la creació a mitjà o llarg termini, d’una gran super lliga europea. Caldrà estar molt atent a les possibles evolucions d’una hipotètica lliga europea, o si més no, una mena de Super15 a escala europea que -qui sap- podria obrir el camí a noves franquícies i/o clubs, fet que podria obrir -per què no?- la porta d’una possible participació sud-catalana al màxim nivell europeu a escala de clubs.

3 comentaris

 • jose gamez

  18/09/2013 3:59

  només també recordar amb el permís del professor Ferran Vital que a banda de molts factors pel que fa l’organització del torneig la principal discrepància n’és sobretot l’assignació (garantida) que tenen els clubs gal.esos, escocesos i italians en la Heineken Cup; això fa que a més disminuir la competitivitat en la lliga celta (no cal que es matin, de tota manera jugaran la Heineken encara que acabin l’últims) fa que reservin els seus jugadors per les competicions europees – cosa que no agrada gens a anglesos i francesos que han de ser competitius en dues bandes (en el Top 14 i en la Premiership per quedar en places europees alhora que deuen lluitar en les competicions europees). així doncs, escocesos, gal.lesos i italians comformen les seves plantilles pensant només en Europa – perquè com he dit abans cada any hi jugaran de manera garantida – cosa que no n’és pas el cas d’anglesos i francesos. a més, s’ha de recordar el desgast; en anys anteriors grans clubs com el Tolosa o Leicester s’han emportat inesperades derrotes davant altres clubs que juguen “fresquets” i sense gaire preocupació, perquè repeteixo cada any jugaran en Europa de manera garantida.

  aquesta anomalia s’havia d’arranjar, encara que això no agradi als clubs celtes.

  els francesos – sobretot de banda de Clarmont que n’és qui ha pagat més aquests esforços ja han dit prou. i els anglesos que veuen com cada any si no és Munster és Leinster que guanyen en Europa tampoc volen deixar estendre la situació.

  així doncs, pels clubs celtes s’ha acabat el broquil !!

 • Ferran Vital

  18/09/2013 10:59

  Com sempre, l’amic Jose Gamez està d’allò més encertat en les seves apreciacions. Té tota la raó quan assenyala el fet que els clubs de la Lliga Celta es classifiquen -actualment- a la HCup de manera automàtica, cosa que permet sorpreses com Edimburg eliminant al Tolosa o el Treviso fent patir a clubs francesos o anglesos.

  En defensa dels Celtes, he de dir que la seva competició domèstica també té diversos partits d’alt voltatge que ningú vol perdre (derbis Ospreys-Blues, Munster-Leinster-Ulster i Edimburg-Glasgow) i on els equips no es reserven res.

  Pel que sembla, els clubs francesos i anglesos també volen “ampliar” la competició a nacions emergents, com equips de Geòrgia, Rússia, Alemanya, Bèlgica, Romania… cosa que podria obrir la porta a una participació d’un representant sud-català. Caldrà estar molt alerta!

 • jose gamez

  18/09/2013 18:02

  sobre aquest últim (d’afegir-hi clubs de nacions emergents) també hi ha una pega; per fer d’aquesta competició un torneig amb (32) participants es tornaria a la mateixa contradicció: un any rugbistic carregat de massa partits – i això acabaria perjudicant als clubs grans, que és el que més o menys passa ara. de fet, una de les principals demandes del bloc franco-anglès és que la quantitat d’equips participants es redueixi a (20).

  a banda, hi ha també el problema de fer de la lliga celta un torneig realment competitiu; ara mateix les federacions gal.leses i escoceses no és que siguin precisament per llençar petards – aquesta és la raó perquè permeteixen que en el seu campionat juguin equips italians (cosa que complica el problema). encara que pugui semblar increible aquest problema vé directament d’un altre, i és que des d’un començament els clubs celtes han “encasellat” amb aquest nom la seva competició: lliga “celta”, i la inclusió d’equips italians o potser algun dia rumanès, alemany o rus no és que ajudi gaire. en aquest sentit se n’hauria de crear una mena de (4) grups per distribució geografica: frncesos, anglesos, celtes i “mediterranis” amb clubs italians, rumanesos, espanyols, etc (això podria obrir la porta algun dia a la participació d’una franquícia catalana forta i competitiva).

  ara bé, si el que es vol és una competició “inclusiva”, que pugui afegir-hi (o restar-li si cal) equips s’hauria de pensar en en un format com el Super Rugby, el problema aquí és que els francesos haurien de renunciar a la seva competició domestica (el Top 14) – una competició de gairebé 100 anys. a priori no sembla possible !!

  un problema similar passa en el futbol; n’hi ha massa per no dir la gran majoria de clubs que no poden amb el endeutament i costos que suposa la seva existència. per això jo particularment penso que tard o d’hora aquesta bombolla petarà i les competicions professionals es faran a nivell continental (super lliga de futbol, un Super Rugby europeu, etc). i en aquest sentit només hi seran – a més de clubs esportius amb tradició: Barça, Reial Madrid, Leinster, Munster, Harlequins, Tolosa, etc) i la resta que seran franquícies que podrien canviar de ciutat o grup inversor economic segons com vagi la cosa (un exemple el Chelsea fc).

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús