Nous espais web de rugbi en català

Aviat farà quatre anys que vaig començar a escriure sobre rugbi de manera regular al meu blog Ruc-bi català. Primer ho vaig fer sobre un format wordpress i des de fa tres anys, ens vam allotjar en aquest espai web del Diari Ara. I no us podeu imaginar com em complau veure l’evolució del rugbi en espais digitals en tot aquest temps.

No fa pas tant, a inicis de 2011, vaig decidir començar a escriure sobre rugbi donat que no hi havien gaires espais de difusió de l’esport oval a casa nostre: feia un temps que el blog del rugbi-pensador o el del tretzista gracienc (dels quals jo em considero alumne i deixeble) estaven inactius i que l’espai web RugbyCatala.org no actualitzava les seves dades. Malgrat que en Adam Majó sí que parlava -parla- de rugbi al seu blog, no podem considerar-lo un blog exclusivament dedicat al rugbi, i només La Lleganya, espai veterà i degà del rugbi en català a internet ens regalava els seus continguts de forma periòdica. En un altre línia, el mestre Germà Capdevila ens regala grans articles de rugbi a la seva columna al diari El9Esportiu des de ja fa uns quants anys, disponibles també a internet.

La nova fornada

Però per fortuna, tots aquests espais han trobat substituts de molta qualitat que han mantingut viva la flama del rugbi en català a internet. És el cas del blog de la Penya Avant -actualitzat pel Xavier-Albert Canal- i del magnífic espai RugbiXV, dirigit pel company Jose Gámez, una de les persones que més en sap del nostre esport a tota Catalunya. Aquests dos grans espais han estat cabdals per la difusió i la didàctica del rugbi en la nostra llengua i han aportat molts nous seguidors al nostre esport. A més a més, han aparegut espais personals que dediquen molt espai al nostre esport, com ara el blog de Marian, una gran seguidora del rugbi i de la USAP.

Però els diaris digitals en català també han contribuït decisivament en la tasca de portar el rugbi a la primera línia mediàtica i allunyar-lo d’un ostracisme immerescut. Aquests espais tals com l’espai de rugbi del propi Diari ARA, on el company Martí Molina ha fet una feina incansable de seguiment del rugbi català i de la Unió Esportiva Santboiana o l’espai del diari TitularDigital.cat, on el bucaner Pol Camprubí ens ha narrat els millors partits de l’any. Per últim, l’espai del Diari Liffey, diari en català escrit a Dublín -per bé que d’informació generalista-, també ha parlat del nostre esport en diverses ocasions.

Però si alguna cosa evidencia el bon estat de salut del rugbi en català, aquesta és l’aparició de més espais que volen explicar l’actualitat del rugbi a casa nostre i la seva cultura implicada a la societat. En aquest sentit, als darrers mesos han aparegut els blogs del Comunicador Ovalat, dirigit pel company Víctor López i el blog rugbiciats, del jove jugador del SEL Vilanova Andreu Rodríguez.

Els últims en arribar han estat els creadors de l’espai rugbycat.cat, una plataforma que vol aglutinar l’actualitat oval de casa nsotre, dirigida pel Francesc Gómez, llicenciat en Periodisme i jugador dels Enginyers de Poble Nou.

Tercer temps: la polèmica rugbi-rugby

Segurament us  haureu fixat que uns quants blogs utilitzen la forma normativa rugbi i uns altres l’incorrecte “rugby”. El debat “rugbi o rugby?” segueix igual de vigent!

 

6 comentaris

 • Diari Liffey

  17/10/2013 10:21

  Gràcies per anomenar-nos.
  A veure si tots aquests espais especialitzats en rugbi van obrint forat i es comença a fer ombra al futbol que, actualment, només veig com un esport on onze tius, la majoria analfabets, es dediquen a donar puntades de peu a una pilota i a llençar-se pel terra fent teatre.
  Al Liffey RUGBI de tota la vida.

 • Ferran Vital

  17/10/2013 12:36

  Moltes gràcies, Diari Liffey!

  De fet, sóc molt seguidir del vostre diari, ja que personalment m’interessa molt tot el que passa a l’illa maragda. Sóc un enamorat d’Irlanda, que hi farem!

  En català rugbi i en gaèlic “rugbaí”. Que les llengues colonials no esborrin la nostra manera de veure el món!

  Tiocfaidh ar la

 • salvatore sotgiu

  17/10/2013 13:15

  Rugby Alguer : Amatori Rugby Alguer
  A.ss. Giuvanil Rugby Alguer
  Alguer Rugby

 • marian rocher

  18/10/2013 19:34

  Moltes gràcies Ferran! Tant de bo que entre tots poguéssim fer créixer l’afició per aquest magnífic esport. Salut i força rugbi!

 • Ferran Vital

  21/10/2013 8:40

  Gràcies a tu, Marian!

 • XAC

  11/02/2014 11:01

  Benvolgut Ferran, comparteixo amb tu que l’aparició de nous espais, i molt bons, per cert, contribueixen a divulgar el nostre estimat esport. Fins i tot, diria que el nombre i qualitat d’aquells estan per sobre del nivell de la pràctica del rugby (amb y) que hi tenim. No obstant la precarietat, cada cop hi ha més clubs, ara s’està posant la primera pedra per fer-ne un altre a la meva segona ciutat, Sabadell. Cal esforç per fer conéixer a la gent que el rugby pot ser, amb permís i per darrera de l’hoquei patins, un esport nacional. El futbol ha superat aquest estat i és d’abast internacional. S’han fet intents d’agrupar, de diferents maneres, tots els blogs, mantenint cadascú els seus continguts i independència, però, per diferents motius mai s’ha arribat a bon port. El darrer no fa gaires mesos, però va quedar en stand by a l’espera que la FCR tingués nou cap de comunicació i estratègia de comunicació. El primer, primera en aquest cas, ja la tenen. La segona, sembla que encara no. Què fem? Seguim pendents o tirem pel dret? Ganes i gent, n’hi ha. Sabem que mantenir i actualitzar un blog és difícil, Tots ho fem gratia et amore i has de compaginar-ho amb la feina, que no està bé que diguem, i família. Som uns quants que, cadascú amb el que pugui, podem ajudar a difondre el nostre esport. I cal. I si tenim un país com la resta, hem de fer el possible per tenir un rugby per poder sortir més enllà de les nostres fronteres amb un mínim de garantíes. I per això, calen clubs i aficionats. I per tenir-los cal fer caliu i difussió.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús