Periodisme ciutadà d’autodefensa

Uns veïns del barri cordovès de San Martín de Porres han decidit respondre a un reportatge de Callejeros de Cuatro fent el seu propi “Callejeros”. Ho podem llegir al web Periodismo humano. Els veïns no estan d’acord amb la visió que es dóna d’ells en aquest conegut programa de reportatges, que sovint ha estat acusat de practicar el periodisme més groc. Segurament amb raó. Sota l’excusa de fer un periodisme de reportatges àgil, fresc i en primera persona, acostumen a ensenyar el pitjor de la societat, a mostrar una galeria de frikis, sense donar prou context i informació.

Aquests veïns cordovesos han inventat un nou gènere televisiu sense saber-ho: el periodisme ciutadà d’autodefensa. A partir d’ara, tots els ciutadans, associacions, col·lectius que es vegin maltractats per qualsevol programa haurien de poder fer el seu contraprograma. Una nova accepció del terme “contraprogramació”. Us imagineu els polítics fent la seva pròpia versió dels gags de Polònia? O Mourinho donant la seva pròpia versió del Clàssic en un Hat Trick Mourinho? No sé si això passarà, però la televisió seria molt més divertida i plural

4 comentaris

 • David Ventura

  03/12/2010 15:27

  A Eivissa hem tingut als de Callejeros fent els seus reportatges. Hi ha gent que m’ha comentat que lis van oferir 50 euros si es deixaven gravar fent-se una ratlla davant la càmera o, en el cas que no portessin cap substància a sobre, lis pagaven el gram de cocaïna.
  A més, els qui sabem com funcionen aquestes coses, ja sabem que no es pot entrar en segons quins barris amb una càmera a la mà (i menys si ets paio!). Com es possible que es deixin filmar mentre estan comerciant amb droga?
  Deixem-ho clar, aquest programa és un FRAU i, a més, és un insult a la gent de tots aquests barris. No parlaríem de “periodisme de denúncia” sinò de “periodisme de vexació”.

 • Laia David y Marcos

  04/12/2010 0:27

  Bon post, hem vist els videos anticallejeros i seria molt interessant fer servirlos per fer talls a l’APM i a mes de riure una estona, aprofitar per fer una critica a Callejeros YAAA!!!!
  Anims amb el blog

 • anònim

  08/12/2010 3:53

  *cordobès és cordovès

 • anònim

  08/12/2010 13:19

  i gal·leria és galeria! Bon post, però! ;)

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús