Un exercici emocionant de memòria col·lectiva

El documental “ETA a la ciutat dels sants”  de l’Albert Om ens reconcilia amb la televisió. Una història molt ben explicada sobre uns fets que van sacsejar els vigatans i Catalunya sencera. Emociona veure les cares dels supervivents, dels protagonistes, dels seus testimonis, després de 20 anys. Esparvera tornar a recordar algunes de les fotografies més punyents sobre l’atemptat. Destaca per sobre de totes la surrealista fotografia del guàrdia civil i la seva dona, amb cares desencaixades pel terror, arrossegant un cotxet amb el seu nen, que riu aliè a la magnitud de la barbàrie.  El nen és una metàfora del que devien sentir molt ciutadans llavors i que ara hem tornat a experimentar. Un bon exercici de memòria col·lectiva que dignifica el mitjà, el periodisme i que ens fa sentir orgullosos de TV3.

L’Albert Om es consolida com un dels explicadors de històries que gestiona millor les emocions de l’espectador. I tot això sense caure en el groguisme, la llàgrima fàcil i altres tècniques habituals que alguns coneixen molt bé i practiquen a diari. Om, sense deixar de tenir un protagonisme i narrar el fets en primera persona, ell hi va ser, aconsegueix donar la paraula als protagonistes i que les imatges parlin per a elles mateixes.  Ah, i la bona televisió també pot ser líder del dia amb un 21.3 de quota i 710.000 espectadors de mitjana.

 

Etiquetes , , , ,

2 comentaris

  • Anaïs Barnolas

    31/03/2011 15:36

    Va ser líder d’audiència perquè ahir a la nit no hi havia futbol i perquè va tenir una campanya de màrqueting brutal. El documental està molt bé però sempre són els mateixos. Estic cansada de veure sempre les mateixes cares. Hi ha molts projectes documentals que són interesantíssims i no se’ls hi dóna ni una mica de la difusió que s’ ha donat a l’Om.

  • Iker Guimarães

    01/04/2011 9:43

    Com dius tu Guillem, dignifica la professió. Es pot fer quelcom atractiu per a la gent sense ser groller.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús