Votar sí a Europa

No imagino l’estat català fora d’Europa. A diferència del que proclama l’unionisme, però, això no és cap fre per votar sí a la independència. Al contrari. Es tracta de dir que volem tenir veu a Brussel.les sense necessitat de passar per Madrid. Arribat el moment, el problema el tindran les institucions comunitàries que hauran de decidir si deixen fora un territori geogràfic estratègic, una economia dinàmica i 7 milions de contribuents.

No imagino l’estat català fora d’Europa i per això el moment no pot ser més oportú. Renovat el lideratge francès, a punt de revalidar l’alemany, és probable que la UE obri un nova etapa que acabi amb una profunda revisió dels seus fonaments. L’eix Berlín-París haurà de respondre al desafiament britànic i trobar un encaix estable entre el nord i el sud, on veritablement s’ha situat l’escletxa. Entre rescatats i rescatadors. Hi ha qui pronostica l’arribada d’una Unió a diverses velocitats, sense desfer els tractats que s’han signat fins ara. “Amb menú del dia per triar, però no pas amb plats a la carta”, em deia algú que coneix bé les interioritats de les institucions. Caldrà trobar un equilibri perquè tothom se senti còmode però evitant el caos que alimenti (més) l’euroescepticisme.

No imagino l’estat català fora d’Europa i per tant crec que el país té una bona ocasió per dir que vol ser un aliat dels qui han esdevingut el motor de la Unió. Un nou estat amb ganes de fer les coses ben fetes.

Per tot plegat, no tinc cap dubte que el referèndum s’hauria de fer coincidir amb les eleccions europees de l’any que ve. Per dir sí a Europa i sí al nou estat.

2 comentaris

 • Marc Ruiviejo Cirera

  06/02/2013 20:57

  Joan, gràcies per compartir la teva visió de tot plegat a través d’aquest blog.

  M’interessa el que comentes i no hi estic en desacord, però tampoc sóc un gran defensor de l’UE o de si ens convindria que una Catalunya independent en formés part. Més que res per manca d’informació.

  T’agraïria si pots aprofundir en els beneficis que reals que aporta pertànyer a l’UE? Què hi guanyariem o perdriem? Per què països rics i avançats com Noruega o Suïssa no els interessa formar-ne part? O d’altres com UK es plantegen sortir-ne?

  Gràcies i molts records!

  Marc Ruiviejo Cirera

 • jrusinol

  07/02/2013 14:46

  Marc, gràcies per llegir el blog i per la teva reflexió. Prometo fer una entrada aviat aportant algunes xifres que, des del meu punt de vista, acrediten que és bo quedar-se a la Unió Europea.
  De totes maneres, més enllà de la part quantificable, ho crec per altres raons. Dues de principals.
  La primera és tàctica. Les enquestes demostren que el referèndum és més fàcil (o menys complicat…) de guanyar si el sobiranisme va acompanyat de l’europeisme. Formant part de la UE podem convèncer més catalans perquè votin sí.
  La segona de fons, més política. Europa ha estat l’escenari principal de les dues guerres mundials i d’altres matances vergonyoses i dramàtiques recents, com als Balcans. Per això, ara que s’ha consolidat (amb problemes, cert) un espai de convivència, de pau, d’estats que aposten per la cooperació en comptes de l’aïllament, crec que un nou Estat català hauria de voler formar part d’aquesta experiència d’èxit, ‘malgré tout’. Vaig un perill en el replegament de cada país sobre si mateix, en centrifugar de nou les competències. Més Catalunya però també més Europa, per ser més efectius més estables.
  De totes maneres, hi ha una part important del catalanisme que no ho veu així i serà un debat que haurem d’afrontar.
  Una abraçada!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús