I si escoltem els socialistes (europeus)?

Pere Navarro va ser fa uns dies a Brussel·les. Visita de poc més de 24 hores per deixar un missatge, probablement més adreçat a les seves bases que no pas als interlocutors europeus: els interessos de Catalunya davant la UE els ha de defensar, en última instància, el govern espanyol. Segons el primer secretari del PSC, són els estats (grans) els qui compten i per això cal abandonar l’independentisme. Està convençut, després de reunir-se amb el comissari espanyol Joaquín Almunia, que per a la Comissió aquest és un debat intern espanyol.

El dia abans d’aquesta reflexió, a pocs metres d’on era Navarro, el Partit Socialista del Comitè de les Regions va organitzar una jornada sota el títol The EU & Regional Separatism: Federalist solutions. Hauria estat bé que haguessin convidat el líder dels socialistes catalans perquè hagués pogut constatar per on bufen realment els vents a la seva família ideològica.  Una frase, extreta de la web del PES, ho resumeix: “These matters are not longer ‘internal’ affairs of individual members”. Pels socialistes europeus, a més, es tracta d’un debat que toca el moll de l’os de la democràcia i que, per tant, només es pot resoldre amb democràcia.

Em permeto aquí recollir algunes frases del llarg i interessant debat que em van cridar l’atenció, en el benentès que aquest és un blog personal en el que no pretenc fer una crònica precisa de l’acte. Això, a les pàgines d’informació.

“L’integració europea ha avançat tant que [els processos sobiranistes] no poden ser tractats exclusivament com a un assumpte nacional, sinó també com un procés més complex que s’ha d’abordar en aquest procés d’integració”; “No podem convertir-ho en un tabú, cal parlar-ne obertament” (Karl-Heinz Lambertz, president del PES Group).

“El federalisme pot ser una solució, però no a cada cas. Cal veure quina solució és possible”; “Cal una cultura federal, una consciència de part a llarg termini”; “La UE ha d’oferir marcs, solucions comunes” (Dr. Annegret Eppler, European Centre for Research on Federalism, Tübingen)

“No seguirem units si no hi ha un projecte comú per al futur”; “El problema és trobar les arrels per a la solidaritat, tant a Bèlgica com a la UE” (Bruno Tobback, Leader of the Sp.a)

“No ens pot fer por donar veu a les persones” (Irene Oldfather, former Scottish MP)

“[Europa] és percebuda només com a diversitat dels estats, que són ‘doorkeepers’. Això pressiona les realitats que volen ser europees a tenir la clau de la porta”; “Per a la generació dels meus fills, el federalisme és una utopia”; “Amb el govern Montilla vam tornar a l’agenda socialdemòcrata, a l’agenda econòmica. Vam perdre estrepitosament, no ens va escoltar ningú perquè hi ha una agenda política que també s’ha d’atendre” (Anna Terrón i Cusí, exdelegada del Govern davant la UE).

Per si pot ser d’utilitat per saber on se situa, realment, el debat a Brussel·les. L’alternativa és confiar en la voluntat d’un govern recentralitzador com el de Mariano Rajoy.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús