The Baltic Way: l’emoció del moment just

La història és coneguda.  El 23 d’agost de 1989, uns 2 milions de persones, agafats de les mans, es van unir en una cadena humana de 600 quilòmetres que travessava Estònia, Letònia i Lituània. Feia 50 anys del pacte  Molotov-Ribbentrop que havia deixat aquelles nacions sota la influència i posterior ocupació soviètica. L’anomenada Via Bàltica va ser el clam per fer sentir al món l’anhel d’independència dels seus ciutadans.

Aquesta setmana, el Parlament Europeu ha batejat un dels seus passadissos centrals, a la planta 0, amb el nom d’aquella iniciativa, essencial per a la història del continent. Els ulls dels qui participaven a l’acte brillaven de felicitat, 24 anys després d’una gesta heroica. Era l’emoció de reviure aquell instant: el moment just en què una majoria social sap llegir la Història, en majúscules, i actua en conseqüència per decantar-la en favor de la democràcia, la justícia, la llibertat. L’emoció del moment just.

“El missatge va ser prou fort perquè el món l’escoltés”, va dir una de les persones que van intervenir. Van demostrar que “una voluntat forta i la unitat sempre preval sobre el poder militar”, en paraules de la presidenta lituana. “El missatge és que la llibertat i la democràcia sempre són més forts que la dictadura”, va subratllar el president del Parlament, l’alemany Martin Schulz.

Al final de l’acte, les mans es van tornar a unir per cantar Baltics are Waking Up. “Atmostas Baltija, atmostas Baltija, Lietuva, Latvija, Igaunija”, entonaven junts. Les autoritats europees aplaudien a ritme de la melodia d’una coral brillant. Celebraven, també, que els tres estats havien “tornat” a Europa, com van recordar diversos oradors.

Per sort, el context de la Via Bàltica i el que vivim a Catalunya tenen ben poc a veure. Nosaltres vivim en una democràcia, imperfecta, però democràcia.  No obstant, com que la imaginació és lliure, se’m feia difícil, escoltant aquella gent, no pensar en la cadena que els catalans farem ben aviat. Qui sap si…

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús