Declaració d’un principi

Pocs graus, pluja i molta grisor. Uns bons ingredients per encetar aquest racó i per recordar-me a mi mateixa el què i el perquè d’haver escollit Perpinyà! De realitats transfronteres n’hi ha per tot arreu però aquesta és especial i molt propera.

Passes Portbou i el vaivé sobre el seient del tren t’anuncia, sense voler-ho, que estàs entrant en una altra banda, com si trepitjessis alguna cosa amb por,  molt lentament, però que no et deixa de resultar familiar. T’hi sents bé, còmoda però no les tens totes.

Aquestes petites sensacions creixen a mesura que passen les setmanes i els mesos, mentre trobes bona literatura autòctona en català, plaques de carrers monolingües i bilingües però, contràriament, no aconsegueixes escoltar ni un bri de la teva llengua a les converses de carrer. La simpatia d’alguns cambrers quan demanes un tallat i et contesten, eouuh la catalane!, i aleshores s’esforcen amb humor a elaborar una resposta que sovint es queda en un je comprends un peu le catalan mais ne parle pas. Sempre hi ha excepcions, és clar, i amb aquestes pots entaular una llarga estona.

5 comentaris

 • Mar Grifol Isern

  30/11/2010 22:31

  Bravo, ma belle! Ens explicaràs alguna de les excepcions que comentes al final de l’apunt?

 • Jaume CR

  01/12/2010 15:43

  Esperem anar sentint notícies de la catalana afrancesada!

 • Júlia RöFi

  01/12/2010 16:00

  M’agrada llegir-te!! Entro en les teves sensacions, les fas sentir properes. Fins la pròxima!

 • Meritxell Ortiz

  01/12/2010 16:45

  Ei darling! M’agrada això que has escrit! Per cert, jo embolicava les coses de l’escriptori com si d’una papereria es tractés! De fet, m’encanten aquest tipus de botigues!
  Bisous

 • joan pere delgado sabaté

  07/12/2010 11:42

  Benvinguda a Perpinya Senoyra Sallas. Espero que amb vostre treball i articles maco, vosté fara coneixer molt millor el rossello bonic i precios que tenim aqui als altres catalans del Principat i que molt d’ells vindran coneixer nostre tros de pais. Fins aviat i molt cordialment. joan pere.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús