Adéu Camp de l’Arpa!

dimecres, 20/03/2019

Adéu a un sacerdot budista japonès que se’n va a casa

 

T’han destinat a trobar l’origen.
Ara traces el teu camí com en un somni.
Allà on el mar flota cap al cel,
Desapareixes del món en el teu fràgil vaixell…
L’aigua i la lluna són tan tranquil·les com la teva esperança,
Els peixos i els dracs segueixen el teu cant,
I l’ull encara mira més enllà de l’horitzó,
La llum pura de la teva única llanterna.

 

上國隨緣住,
來途若夢行。
浮天滄海遠,
去世法舟輕。

水月通禪寂,
魚龍聽梵聲。
惟憐一燈影,
萬里眼中明

 

錢 起

Qian Qi

 

 

7 anys de molta molta vida i moltes moltes aventures, cançons, poemes, pintures i futur!

 

Gràcies parets, terrassa, veïns, carrers i llibertat!

Gràcies amics i amigues, companys i companyes de pis, i gràcies països de tot el món!

 

Per tantes, tantes festes, gràcies!

 

last pic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lanyu – Salzes, abelles i ocarines / Grandaddy, Laura Veirs i Lala Hsu

dilluns, 17/12/2018

Lanyu (illa de la gent, Ponso no Tao, Irala o illa-orquídia) és una illa tropical del Pacífic ancorada entre onades que refusen l’obediència als vaixells humans i que es troba situada a unes tres hores al sud de l’illa de Formosa (Taiwan). Lanyu és la llar dels Tao, un grup ètnic minoritari que des de fa més de 800 anys l’habita, i que fins ben bé el 1967 hi va viure obviant l’existència del món exterior i sense tenir-hi absolutament cap contacte. D’aleshores ençà, a l’illa Ponso no Tao, s’hi construïren les instal·lacions d’un cementeri de deixalles nuclears de l’empresa Taipower que cada any hi transporta 100.000 barrils de residus. Quan el govern taiwanès va prendre la decisió que a Lanyu hi hauria un cementiri nuclear, els prop de 5.000 aborígens Tao no van ser consultats i, recentment, han organitzat moltes protestes per tal de demanar la fi de l’ús fraudulent de la seva pàtria. Sembla que actualment, amb el govern independentista del Partit Verd, les coses estan canviant.

Després de moltes bregues i molt capficament, he anomenat aquest llibre Lanyu (abans s’havia dit Everything Beautiful is Far Away, Pel camí de les abelles i En un somni…) perquè, quan hi vaig ser, ara fa un parell d’anys, vaig experimentar un esperit vital que per a mi era del tot desconegut, i em van impressionar els paisatges, la pau, i al mateix temps l’alè humit del mar i de les jungles, l’esllavissament airívol dels peixos voladors, la mirada absorta dels Tao en direcció a un horitzó mullat de tifons, les runes i els volcans amb llacs, les neveres rovellades, les serps blaves i les roques i coralls… potser em vaig sentir com una mena d’observador observat i vaig tenir una sensació semblant a la del músic quan s’adona que prefereix el silenci.

 

42-lanyu

 

Així com la història d’un país o una nació és també la idea que tenim de nosaltres mateixos, el sentit de qualsevol lloc del món és també la idea que tenim d’aquell lloc i, Lanyu és per a mi l’aïllament dins la música. La idea de l’illa m’ha servit per explicar que quan escolto certes cançons també em sento en una zona a part de tot.

En aquesta illa interior que habito en els moments d’audició, quan estic sol o corrent, hi tinc les impressions de grups, de portades de discos i també se m’hi generen una mena de residus emocionals que busquen el seu significat, que em demanen que els trobi un sentit o, més ben dit, que els hi esculli un paisatge on hi puguin viure. Com amb el cementiri nuclear a l’illa dels Tao, a mi tampoc ningú m’ha demanat permís per generar-me aquests remolins emocionals ni fer-me’n intuir les imatges, però la bona música ja les fa aquestes coses. Amb els meus poemes els busco una definició, un marc estable, una traducció, un relat, una història, un argument. Aquestes cançons i tot el que em provoquen, em demanen de ser transportades al món de la poesia. Dit d’una altra manera, la música vol viatjar a la terra de les paraules i desembarcar al continent dels vius.

Aquest recull que tens entre les mans és també, doncs, un homenatge a tres bandes sonores diferents que s’han anat mesclant amb els poemes i amb la manera que he tingut de percebre les escenes, els encontres i els entrebancs, les victòries i les venjances pròpies de l’experiència d’estimar i d’odiar des de fa més de deu anys. He escrit cada poema escoltant la cançó a la qual faig referència al títol. No us sabria dir quantes versions tinc per cada una de les peces musicals d’aquesta banda sonora, però sí que penso que cada una d’elles ha respost a la cara que la cançó ha volgut mostrar.

No fa massa vaig llegir que hi ha moltes teories sobre els efectes físics del so damunt els nostres teixits neuronals. Existeix el que anomenen les músiques binaurals (amb les ones delta i la naturalesa de les seves vibracions sonores) que són capaces de modificar-nos el cervell, fer-nos canviar d’estat d’ànim i, fins i tot, transformar la nostra personalitat i expandir-ne la percepció. Diuen que escoltar música binaural pot fer que augmentem la consciència en el present, pot relaxar-nos o provocar-nos certa mena de somnis molt reals. És evident que la música ens modifica i que col·loca imatges en el guió d’aquesta pel·lícula de l’ego que és la nostra vida. Quina relació hi ha entre la paraula i la nota, entre l’estrofa i l’acord, entre la metàfora i la cadència? Com harmonitzar el que ens provoquen les cançons?.

Potser el meu objectiu a l’hora d’escriure Lanyu a partir de tres bandes sonores predeterminades ha anat venint de la necessitat de reconciliació amb els éssers continentals, d’una certa voluntat d’abandonar l’illa de les meves cançons on cada cop hi havia més residus, escenes i records, per tal de fer surar les paraules i deixar-les impreses.

Finalment, confessar-vos que pràcticament cap dels títols dels poemes són propis, (de fet, el títol del poemari tampoc ho és), si no que la major part d’ells duen el nom de les cançons que els han inspirat.

LANYU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WILLOW WAND WILLOW WAND

No trigaré a tornar, no,
així van dir-m’ho les fulles
tintades.
Aniré pels camins,
omplerts els pulmons
per les guspires dels salzes.

A la primavera, amb l’arribada
dels ocells-tintorers
m’adonaré
que no hi haurà ningú esperant-me.

L’estiu tocarà el baix
envoltat d’estols d’insectes,
i el sol tot sol i jo dissolt
feliç sota l’estufa sagrada
sentiré alguna cosa com
una necessitat de jurar.

A l’hivern entraré a casa,
i besaré el teu cadàver
feliç d’haver fet tard.

 

Lanyu és el meu quart llibre i ja és a totes les llibreries:

www.adiaedicions.com/punts-de-venda

Banda sonora del llibre – Lanyu (AdiA Edicions, 2018)

PS: A les llibreries de veritat, no als grans magatzems de paper.

 

[+ sobre la Banda Sonora del llibre]

1a part del llibre “Salzes” – Grandaddy

8eac4ef6a9237f772e1546d3c9573b0d.1000x1000x1  

 

 

 

 

 

 

 

 

2ona part del llibre “Abelles” – Laura Veirs

a3906414883_10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3era part del llibre “Ocarines” – Lala Hsu

96d319a5273dfd0e901ac50631022969

DALLANSES: Parlar del procés creatiu a Ràdio 4 i recitar a l’Horiginal, 2 dies seguits trepidants

dijous, 15/06/2017

Dallanses: Pere Vilanova, Guim Valls, Misael Alerm i Gerard Cisneros a l’Horiginal

He anat molt de bòlit últimament, entre la feina, alguns projectes que anunciaré més endavant i la calor no he tingut massa temps per escriure en aquest blog i em sap molt greu perquè després d’haver-ne recuperat l’hàbit tenia ganes de mantenir la regularitat perduda!

El cert és que el llibre de L’Oracle del drac. El llibre dels canvis (Editorial Fonoll, 2016) que vaig publicar el desembre està anant prou bé, de vegades hi ha algú que m’escriu per preguntar-me alguna cosa sobre la predicció del futur a través de la poesia i fins i tot un amic em va agrair que li  hagués regalat per Sant Jordi perquè li estava donant molt bon resultat en certes situacions que no podem explicar.

El cert és que amb la feinada que estic tenint últimament he fet menys recitals i concerts del que és habitual, però de sobte, a una data que ja tenia programada de feia temps i que em feia moltíssima il·lusió de compartir amb el Misael Alerm, en Gerard Cisneros i en Guim Valls a l’HORIGINAL se li ha afegit una sorpresa molt bonica.

El proper dimarts dia 20 m’entrevistaran a Ràdio 4 al programa el Club Dante de David Martí durant ben bé 1 hora. Parlarem del procés creatiu de L’Oracle del drac. El llibre dels canvis a través de l’I Ching xinès i del disseny d’en Francesc Gelonch, l’obstinació i l’epíleg de la Laia Noguera i els caràcters taiwanesos de la Huanyu i també sobre la música del meu darrer disc Meranti i dels discos i llibres anteriors. Em fa moltíssima il·lusió que em dediquin aquesta oportunitat i agraeixo també de tot cor l’incansable treball de l’Editorial Fonoll per a promocionar el llibre.

I l’endemà de l’entrevista a Ràdio 4, el dia 21 de juny, seré a L’HORIGINAL  en el recital que hem batejat com a DALLANASES amb en Misael – que presenta Aiga (Adia Edicions, 2017) -, en Gerard – que presenta D’epitalami, res (Meteora, Premi Rosa Leveroni) i en Guim Valls  – que ens presentarà i presentarà els poemes de La mà dins la roda (Viena, Premi Martí Dot). Es una autèntica passada poder estar amb aquestes tres bèsties literàries en un mateix escenari.

Es dóna la circumstància que els 4 hem presentat llibres aquest any i que som – encara, si es pot dir – força joves. Crec que els nostres estils són prou diferents i que el que farem serà una mica fruit de l’altzar del moment i de la connexió amb els que vingueu, així que reserveu-vos aquesta data! :)

De vegades sembla que quan no pots dedicar-li temps a la poesia, la poesia et dedica temps a tu, i benvinguda sigui!

 

Fins ben aviat i sigueu escrivint, somiant, cantant i despistant el temps!

+ info a www.perevilanova.cat

portada oracle

Laia Noguera i Pere Vilanova en un recital irrepetible

dilluns, 24/04/2017

 

Poster_Recital_Memòria2

Els poetes LAIA NOGUERA i PERE VILANOVA faran un recital irrepetible a la Llibreria La Memòria de la Plaça de la Vila de Gràcia el divendres 28 d’abril a les 19h. Presentaran els seus dos nous llibres, L’ORACLE DEL DRAC. EL LLIBRE DELS CANVIS (Pere Vilanova, Editorial Fonoll, 2016) i AMOR TOTAL (Laia Noguera, La Garua, 2016). Es dóna la casualitat que tots dos poetes, que no havien recitat mai junts malgrat pertànyer a una mateixa generació de nous artistes catalans, han publicat en el mateix moment dos llibres amb un rerefons, encara que diferent en la temàtica, molt similar en l’actitud arriscada i apassionant, dos poemaris que pel seu format són nous en la tradició catalana i irrepetibles, de portades vermelles llampants i versos ambiciosos.

D’una banda, el llibre de Laia Noguera (Calella, 1983) –poeta àmpliament reconeguda per la crítica tant per les seves obres premiades anteriorment com per les seves traduccions– AMOR TOTAL és un volum de més de 500 pàgines on la veu poètica explora mitjançant diversos recursos estilístics i literaris –des de la prosa poètica fins al vers mètric passant pel teatre– i va intentant esbrinar què vol dir viure, què vol dir ser conscient que estem vius i què significa escriure. Un llibre descomunal i únic en un gènere i un format introbable fins ara en català.

De l’altra, el llibre de Pere Vilanova (Barcelona, 1988) –músic, poeta i traductor amb una àmplia trajectòria plena de diversitat– L’ORACLE DEL DRAC. EL LLIBRE DELS CANVIS és un llibre-objecte oracular que agafa com a referència els 64 hexagrames de l’I Ching xinès i va desgranant una a una les visions generades per aquest llibre mil·lenari fundacional del budisme i el taoisme, que a l’Àsia s’empra encara avui dia per a saber alguna qüestió concreta sobre el futur. En els seus recitals i concerts, Vilanova llegeix poesia i canta música i convida el públic a emprar el mètode de consulta oracular, amb el llançament de monedes, a fi d’esbrinar mitjançant la poesia què s’esdevindrà o bé què volem que s’esdevingui.

Tots dos artistes han reconegut la seva obra com un mirall i han volgut col·laborar per primera vegada en aquest recital tan especial que omplirà la llibreria La Memòria de la Plaça de la Vila de Gràcia de Barcelona d’una poètica única en un viatge entre Orient i Occident i a través de l’atzar dels mapes de la llum.

LLOC I HORA

El proper divendres 28 d’abril a les 19h

LLIBRERIA LA MEMÒRIA

Pl. de la Vila de Gràcia

Barcelona

 

MÉS INFORMACIÓ SOBRE LAIA NOGUERA

https://laianogueraclofent.wordpress.com/

MÉS INFORMACIÓ SOBRE PERE VILANOVA

https://ca.wikipedia.org/wiki/Pere_Vilanova

 

(aquest article és una Nota de Premsa)

“I el Drac va empassar-se el Sol”

dimecres, 19/04/2017

 

portada oracle

S’acosta el dia de Sant Jordi, el dia dels Dracs i de les roses i aquest any estic molt content de tenir un llibre amb nom de Drac acabat de publicar i molt agraït a l’Editorial Fonoll per donar-me la possibilitat de firmar llibres a Barcelona! Si voleu saber com es va crear la poesia del meu tercer llibre L’oracle del drac. El llibre dels canvis a mig camí entre Catalunya i Taiwan i voleu conversar una mica sobre com podeu fer servir aquest llibre-objecte que prediu el futur i sobre com és possible que la poesia predigui amb tanta exactitud el que passarà em podeu trobar pels carrers de Sant Jordi a Barcelona aquest diumenge.

Firmaré llibres a:

· A partir de les 13h a la Plaça de la Vila de Gràcia (Llibreria La Memòria)

· A partir de les 18h a Passeig de Gràcia, 30 (Zona Poesia)

Creativitat

Oracle-LlibCanvis_U0071NEGRE.indd

 

Oracle-LlibCanvis_U0071NEGRE.indd

La Noia de l’Astrolabi: Un últim concert?

dijous, 2/03/2017

AsstrolabiBona

El proper 19 de març es traspassarà l’Astrolabi de Gràcia (C/ Martínez de la Rosa, 14) (QUANTES VEGADES HE ESCRIT AQUEST NOM AMB L’ADREÇA AL COSTAT A MY SPACE, BLOGS, FACEBOOK…!!!), potser un dels últims reductes que la prostituïda ciutat de Barcelona, inexorablement, ha aconseguit també carregar-se. El petit regne dels pirates per a cantautors, poetes, escriptors, tatuadors, bohemis, somiadors, bevedors… tants i tants músics que van començar allà i ara són a dalt de tot, i tantes cançons que han de quedar inscrites en la història cultural catalana i que depenent de cap a on vagi el futur s’hauran de recordar amb una nostàlgia amarga. Jo hi vaig arribar quan l’Astrolabi havia fet 10 anys i jo en tenia 17. Quasi m’hi he passat tota la dècada següent. Una de les primeres nits que hi vaig anar em van fer fora del bar perquè anés a buscar una noia amb qui havia quedat i que marxava massa d’hora. Em van donar una patada perquè l’anés a buscar i la vaig acomiadar en un taxi uns metres més a baix, a la cantonada del carrer Còrsega. Aquella nit, però, el més increïble va passar després i vaig pensar que aquell lloc em donava sort.

Per això m’emociona molt que sigui demà, justament divendres 3 de març quan hi faré un concert, dues setmanes abans que es traspassi cap a uns nous amos. El concert de demà serà a les 22.00h, i potser serà l’últim concert que hi faci, o potser no, dependrà de la direcció que prengui el bar amb els nous amos, que han promès respectar-lo tal i com està.

No sé quantes nits he passat a l’Astrolabi, potser milers. Hi vaig celebrar els meus 18 anys, hi vaig conèixer persones que m’han canviat la vida, hi he escrit cançons, lletres, poemes, llibres, hi he tastat l’amor, hi he plorat el desamor, hi he buscat l’amor, n’he begut l’alcohol, n’he netejat els gots, hi he preparat cocktails, m’he deixat emportar per la passió, he tocat valsos per altres parelles, hi he portat les dones que volia seduir, hi he fracassat i hi he triomfat, m’hi he assegut al terra a tocar Simon and Garfunkel i Leonard Cohen i a ensenyar les cançons a mig fer. Moltes nits que es tornaven matinades hi he escoltat música, m’hi he barallat, i m’he apuntat a plans inesperats d’última hora, amb tota mena de companyies, descobrint tota classe de racons, amics i amigues de tot arreu, de tots els països del món… Si pogués organitzar una festa amb tota la gent que hi he conegut i amb tota la gent que hi he convidat i en aquesta festa cadascú expliqués una història viscuda a l’Astrolabi, segur que es podria fer la primera sèrie de la història que superés les mil temporades i totes elles amb tensió dramàtica i plenes d’interès.

Potser un dia algú es posarà a redactar les cròniques astrolàbiques, i de ben segur que un dia jo escriuré un article més llarg, amb noms propis, però és que encara no vull ni pensar que les coses s’acaben i en comencen de noves, això segur, noves. Per això ara és l’hora d’anar-hi, de gaudir dels últims dies i de l’últim concert que faré a l’Astrolabi el divendres 3 de març a les 22.00h!!!

L’Astrolabi ha estat tant important per mi! Hi he presentat tota la meva discografia (els 9 discos) i tots els meus llibres, sempre el primer concert cada cop que he publicat alguna cosa ha estat allà, també les cançons s’han estrenat totes allà i només tinc paraules d’agraïment als dos Jordis (un d’ells em va tatuar el braç amb les tres llunes que sóc i l’altre em va aconseguir una entrevista a TVE), al Mini (que em va gravar un disc de Bruce Springsteen amb versions poc conegudes, entre moltes altres coses) i a l’Ignacio (que em va convidar als Dylanians 18 chupitos de wisky el dia del meu 26è aniversari). Molts records i moltes memòries d’un món ple d’artistes i de fantasies, el nostre La la land particular, totes les nits parlant de poesia, de literatura, d’història, totes les nits que passen i es queden i amb la seva negror nocturna que ens va estovant el cor mentre ens fem grans.

Què passarà, ara, després de l’Astrolabi? No ho sé, només penso en el concert d’aquest divendres per cantar a l’infinit i fer-ho tan fort que es trenquin tots els rellotges del bar i s’aturi el temps i tornem a tenir 18 anys i em tornin a donar una patada que em faci fora cap al carrer Martínez de la Rosa – el carrer més llarg de Barcelona sense encreuaments – per perseguir aquella noia de l’Astrolabi que vés a saber on deu haver anat a parar i que no sap res de l’Astrolabi, ni d’aquesta cançó ni de tot el que va passar després.

Veniu demà, trobem-nos, fem unes copes, deixeu-me cantar-vos algunes cançons i parlem fins que surti el sol de les coses que relament són importants.

Les Benignes, la desmesura de l’horror

dilluns, 20/02/2017

Els últims mesos he estat vivint en aquest llibre horrorós i desmesurat sobre la Segona Guerra Mundial narrada des del punt de vista d’un Comandant SS incestuós, homosexual, cínic i ple de llacunes emocionals. Un llibre allargat i amb punts d’absolut patetisme, ple de veritats i d’angoixa que només m’explico que hagi pogut guanyar un prestigiós Premi Goncourt pel seu indubtable rigor històric, enciclopèdic quasi, i perquè el gènere de la novel·la històrica necessitava tenir un cert punt de postmodern i de to desmitificador del passat, amb herois desapassionats i mediocres. Aquest llibre és el mal, en tots els sentits, fins i tot a nivell del discurs metaliterari que l’autor Jonathan Littell estableix amb el propi relat, posant-hi anàrquicament i caòticament escenes, discursos i moments totalment inversemblants. Com és possible que un presoner rus a Stalingrad citi un llarg paràgraf de Stendhal en francès i de memòria després d’haver sigut torturat i just abans d’afrontar la seva mort? Com és possible que durant la seva estada al Caucas un professor universitari de lingüística contractat pels nazis llenci discursos enciclopèdics i lingüístics (molt interessants per altra banda) que duren tres o quatre pàgines i que, essencialment, no aporten res a la història? Per què aquests monòlegs interiors interminables sobre la naturalesa de l’amor i el profit que se’n pot treure? Per mi, tots els excessos del llibre, totes les incongruències i intents de desapassionar l’assassinat i el crim i fins i tot de justificar-lo no tenen sinó una funció cínica, irònica. Aquesta novel·la és una grandíssima obra per entendre el pensament occidental europeu de l’època i de quina manera va poder-se succeir una tragèdia humanitària com la de la Segona Guerra Mundial i l’extermini jueu, dels gitanos i els malalts mentals, un pensament racial i exterminador que feia dècades que existia i que els Nazis simplement van canalitzar, no només en la psociologia dels ciutadans alemanys, també de tot el Continent. El llibre és, doncs, una novel·la total en el sentit que ho vol ser tot al mateix temps, és naturalista, és realista, és caòtica i com de ciència ficció, hi ha realisme màgic, hi ha prosa poètica, és biogràfica i enciclopèdica i, no en va, arriba a superar les 1.000 pàgines. El llibre és ple de teories històriques, polítiques, químiques, filològiques, racials, psicològiques, relogioses, sexuals, homosexuals, lèsbiques, màgiques que sacsegen sense cap de dubte el lector, fins al punt que no serà estrany d’estar tenint malsons mentre s’intentin acabar de llegir les eternes pàgines sense paràgrafs. Malgrat el protagonista Aue, un comandant SS ple de complexos sexuals per resoldre i que ens arriba a repugnar i a fer fàstic, alhora que ens fa fàstic tot el que envolta la narració, tota la guerra, la forma d’actuar dels aliats i el deixar fer per part de tot el món, tots els països del món!, davant de l’holocaust, ens adonem que realment el personatge protagonista no és sinó una mena d’ull que observa tot el que va passant en aquells anys bojos, com un recipient amb una càmara que també conté dins seu tota la merda de moltes dècades de repressió, complexos i violència no resolta des d’una visió alemanya però també francesa (Aue és mig francès) obsedida per ideals radicals, extremistes, racistes i basats en el complex de país derrotat que un sonat com Hitler fa creure superior a la resta. En aquest sentit hi ha molts punts irònics a l’estil Vonnegut (llegir l’Espionatge i l’esquizofrènia) però amb un rerefons més obscur. Les descripcions dels somnis, dels malsons – algunes d’elles excessives, innecessàries però posades aquí per donar encara més la idea de pesadesa -, de les batalles com la de Stalingrad, les paranoies del nostre protagonista, el retrat d’una Europa trencada que es veu abocada a ser defensada per potències no europees i, sobretot, el relat moral de fons del llibre fan sentir al lector una sensació desconeguda en qualsevol llibre anterior del mateix gènere.

La grandesa d’aquesta obra és el contingut filosòfic que exposa que, així com a nivell d’acció és desapassionat, a nivell de pensament i de teoria política és on hi ha més emoció. Un exemple, quan s’afirma que països com Luxemburg o Andorra (no recordo si diu Andorra però en qualsevol cas pot tractar-se d’un país semblant) es poden permetre el luxe de parlar d’una certa moral democràtica-política però que les grans potències habitades per races superiors no poden sinó colonitzar i créixer perquè això forma part de la selecció natural. Una altra reflexió que em va trencar tots els punts de vista, quan es diu que en realitat els nazis voldrien ser jueus, perquè els alemanys envegen els jueus ja que són tot allò que ells voldrien ser: exitosos, els veuen poderosos, plens de grans ideals, que no es barregen amb altres pobles i es mantenen purs… etc. El llibre voreja, sense cap mena de dubte, els periollosos límits de mostrar-se antisemita, és un llibre per un lector intel·ligent capaç de discernir i de raonar, un receptor ignorant podria veure-hi una justificació del nacionalsocialisme i una humanització de tot la tropa del III Reich – humanització que potser, inexorablement, el cinisme i la ironia creixent del relat en el desenllaç, ja ben entrats al 1944, van vestint de bogeria inhumana, com quan el protagonsita, cartejant-se amb Himler, rep com a resposta que cal eliminar tots els cristians del món ja que són en origen jueus i que això és el que farem un cop guanyada la guerra. El final és sec i radical, les últimes pàgines es fan feixugues i pesades i són excessives i l’autor ho sap. És la destrucció de la literatura, la destrucció de la història i la destrucció de la psicologia, de la política, de la moral, al final alguns dels empresaris i científics més macabres se salven, abans no caigui Berlín ja ha començat la Guerra Freda, angloamericans i russos es reparteixen les primeres espases del nacionalsocialisme perquè els expliquin com ho han fet, com ha estat possible que un sol país hagi posat contra les cordes a tot el món d’aquella manera.

Tota l’obra està resseguida per un profund esquelet simbòlic, decordat amb obres d’art i discussions sobre crítica. Hi ha passatges que proven aquesta frivolitat estètica enmig de tota la destrucció. Per exemple, els anàlisis que fa Max Aue sobre el que veu, analogies davant les matances com quan trepitjava “escarabats a les latrines de la infantesa” o les hipòcrites paraules condemnatòries a aquells que mataven per plaer, quan en realitat matar i exterminar eren un deure racional, científic. Potser sovint, li diríem al nostre protagonista i enemic que oblida una cosa, i és que la humanitat és capaç de causar molt dolor si se li donen els mitjans, si s’ensenya a odiar a través de la cultura, a matar i a viure contra la part bona del mirall, i és responsabilitat dels governs, de l’educació i de les pròpies administracions de permetre a les societats d’explorar aquests sentiments des de la Pau i la pacificació de les inclinacions brutals. És impossible negar que homes i dones som iguals i és impossible negar que tothom és lliure de creure en el que vulgui mentre no imposi i res no li sigui imposat. Esbiaixar i mentir com ho feien els nacionalsocialistes és exacrable. Altres relats secundaris, com el que fa d’intermezzo en un viatge llunàtic d’un tal professor Sardine cap als confins del món en un zepelí estrany habitat per un nan, uns mohicans a cavall i dos bessos que apareixen per primera vegada en aquest somni i que tindran la seva importància en el relat, com a éssers desconeguts d’origen incestuós del món real, són experiments literaris psicodèlics escrits per una ment sense passió per la imaginació, amb engranatges mentals rígids i pragmàtics. Personalment, els relats de somnis m’han semblat excessivament crus i poc onírics, però entenc que això és propi de l’estil general del llibre i el llenguatge que se li vol donar és precisament el de l’exactitud malaltissa, sense espai per a una empatia o una identificació que ens facin suspendre la descreença. Això és el que passa, de fet, en llegir Les Benignes, suspenem la descreença perquè no dubtem de la realitat del que ens explica Aue – sabem que tot el que es diu va passar, ho hem estudiat i llegit – , però ens sembla tan inhumà, tan mancat de bellesa i d’esperança, que ens costa d’entendre com és possible que els mateixos països que van fer això ara parlin de la Pau a Síria o rebutgin rebre refugiats o parlin dels perills de la Unió Europea com a un espai de llibertats i democràcia. De veritat Europa pot estar orgullosa del seu passat, de veritat els europeus podem anar donant lliçons? Amb quina autoritat pot denegar la UE moviments pacífics com el català mateix només per què van en contra dels interessos de les principals potències? Al mateix temps aquest també és un llibre necessari perquè els que s’omplen la boca d’insults cap a idees que no són les seves i no paren de titllar-les de nazisme i feixisme s’ho pensin una mica millor.

Podria escriure molt més sobre el tema, però acabaré exposant un punt que em sembla important. El llibre us deixarà mal gust de boca i és un bon tast d’un fruit podrit i corrumput. També us farà – com a mi m’ha passat – mirar i remirar documentals de la Segona Guerra Mundial per intentar entendre com va ser possible tot allò i tindreu una visió desconeguda, la dels perdedors, i us farà odiar el que us van ensenyar a l’institut o a l’escola per ser massa parcial i simplista. Però a part de tot això, m’aventuro a exposar una teoria. Si aquest llibre ha estat tan premiat i es considera un dels clàssics definitius del gènere del segle XXI no és per la cruesa amb què exposa l’odi als jueus, polonesos o altres “races”, no és pel seu sinistre to i sentenciós feixisme ben argumentat, no és perquè posi sobre la taula la necessitat de revisar què vol dir victòria moral en una guerra tan desastrosa, no és pel retrat d’una homosexualitat violenta i sagnant sense escrúpols, no és perquè vagi al punt més fosc i ple d’excrements de l’ànima humana… no. Jo crec que si aquest llibre ha pogut arribar a tantes mans i ha pogut ser tan traduït és perquè l’enemic del relat tal i com l’exposa Aue és la Rússia Imperial encarnada en la URRSS, un enemic descrit com a bàrbar i brutal, potser el país del que menys s’explica la història en el llibre però més se’n descriu la violència primitiva, un enemic que, avui dia, Occident encara tem, com demostren les notícies que envolten la nostra actualitat. Potser perquè hi ha interessos ocults en fer-nos odiar o estar espantants davant Rússia i això ha donat un impuls secret a Les Benignes que és, entre altres raons evidentment plenament justificades, un llibre coplidor i brillant, una gran obra desmesurada sobre l’horror que m’ha impactat fortament així com ho ha fet a tota la societat de la Vella i rondinaire Europa. No us deixarà indiferents i en acabar-lo potser sentireu que s’ha acabat la guerra i que estàveu en el bàndol vencedor, que vosaltres, com jo, sou demòcrates, capitalistes, que respecteu a totes les creences i religions, però al mateix temps sentireu que l’heu perduda però que tampoc estàveu massa segurs de lluitar per res que valgués la pena o, si més no, no hi havia ningú que defenséssiu que no estigués d’alguna manera tan podrit com el nas de Hitler en l’episodi final del llibre.

Una felicitació també per al traductor al català, Pau Joan Hernández, Premi Serra d’Or 2008 de traducció, perquè estic segur que en un llibre com aquest, els traductors i traductores són qui ho ha de passar pitjor, encara que l’edició de Quaderns Crema té força errors, sobretot a partir de la meitat final del llibre.

 

Finalment, la introducció brutal, les primeres paraules d’aquesta novel·la, aquesta interpel·lació que ja és llegendària pel seu to directe, honest, tallant…

«Germans de l’espècie humana, permeteu-me que us expliqui com va anar. No som germans teus, em replicareu, i no ho volem saber. I sí, és cert que es tracta d’una història ben fosca, però també edifi cant, un veritable conte moral, us ho asseguro. Potser resultarà una mica llarg, això sí; al capdavall van passar moltes coses, però si és que no aneu amb massa pressa, amb una mica de sort tindreu prou temps. I a més, us toca de prop: ja veureu com us toca de prop. No us penseu que us intento convèncer de res; al capdavall, les vostres opinions són cosa vostra. Si m’he decidit a escriure, després de tots aquests anys, ha estat per posar les coses a lloc de cara a mi mateix, no de cara a vosaltres. Durant molt de temps, ens arrosseguem per aquesta terra com una eruga, a l’espera de la papallona esplèndida i diàfana que portem en nosaltres»

…constrasten amb un final que arriba més de mil pàgines enllà i que és caòtic, absurd, desigual, que no està a l’alçada de certs moments de l’obra en els quals s’arriba al sublim – sobretot en la primera part quan encara ens trobem en un espai literari reconeixible.

Poesia a la contraportada del diari La Mañana

dimarts , 14/02/2017

La poesia segueix i ens envolta, com un riu que no para mai. Mentre hi hagi consciència hi haurà poesia, mentre hi hagi inconsciència hi haurà poesia. L’amor infinit ens atrapa i quan els teus versos arriben cada vegada a més llocs només pots estar-ne agraït i feliç i content i compartir-ho amb tothom que vulgui ser partícep d’aquesta felicitat!

Fa uns dies em van entrevistar al diari de ponent La Mañana i avui us comparteixo l’entrevista acabada de sortir del forn que va sortir a l’edició en paper i es va distribuir arreu. Moltes gràcies a la Rosa Peroy per l’exigència i el talent!

Recordeu que podeu trobar el llibre L’ORACLE DEL DRAC. EL LLIBRE DELS CANVIS a les principals llibreries del país i a les botigues digitals. A Amazon s’havien esgotat però ja n’hi torna a haver.

-

L’Editorial Fonoll continua apostant per iniciatives delicades i curioses com la que ens presenta Pere Vilanova (Barcelona, 1988). Aquest poeta i músic que canta en català, anglès i francès i que també fa de traductor, ha publicat ja tres poemaris i vuit àlbums de música. L’any 2014 viatja a Taiwan i s’impregna de la cultura asiàtica. El recull de poemes es nodreix de l’I Ching, un llibre xinès del 2.400 aC, que descriu les dualitats del món amb un sistema d’hexagrames útil per a predir el futur. 64 poemes que el lector pot utilitzar com una endevinalla i on trobar segur un llenguatge subtil i alhora punyent, adreçat als sentiments.

jpg contra La Mañana Pere Vilanova Baixa resolució

Com va conèixer l’I Ching?

Vaig trobar-lo en traducció castellana en un mercat de segona mà de Barcelona. La meva companya, Huanyu, és taiwanesa –autora de les il·lustracions del llibre– i em va explicar que es tractava d’un oracle, que defineix el món com un sistema de contraris.

El ‘yin i el yang’?

Sí. Va definint estats, emocions i situacions i arriben als 64 hexagrames, que es consultaven tirant tres monedes. I ens hem de preguntar sobre el futur. Sí, però amb una pregunta la resposta de la qual no sigui sí/no, que necessiti una explicació., cosa que ho fa molt més interessant. Al tirar les monedes vas fent les sumes i escrius unes línies. Explico el mètode al final del llibre.

Posi’ns un exemple.

Quan llegia el llibre va venir a sopar a casa un amic, que feia un màster de turisme. Li havien ofert una feina a Xina i no sabia què fer. Tot jugant, vam preguntar al llibre què passaria si es quedava i li va sortir el símbol de l’estancament. A la pregunta de si marxava, l’oracle va predir-li creativitat.

I va marxar?

Sí (riu), no sé si influït pel llibre o no. I li ha anat bé, va ser una bona experiència. Aleshores jo vaig fer-me les meves preguntes. Les respostes… són els 64 poemes del llibre.

A les presentacions fan servir el llibre com l’I Ching’.

Sí, són divertides, enganxa molt. El llibre conté amb mètrica lliure, simbolista, intuïtiva, amb influències de Rimbaud i Dylan Thomas, que m’agraden molt i amb il·lustracions de la Huanyu.

És el primer cop que publica amb Fonoll.

Vaig informar-me durant un any sobre l’I Ching i el llibre el vaig escriure a raig, amb deu dies. La Laia Noguera em va respondre de seguida amb un sí rotund!

Els murs de Sofia

dilluns, 13/02/2017

La història de Bulgària és força estranya, bastant en la línia dels països de l’est que han anat enriquint-se i transformant-se amb el pas de civilitzacions i cultures europees i asiàtiques. Fundades pels Tracis, les primeres poblacions en territori búlgar no van trigar gaire a donar ciutadans destacats dins de l‘Imperi Romà (per exemple Espartac) i, més endavant, amb l’arribada de la desconeguda tribu asiàtica dels búlgars de la qual fins i tot avui en dia se’n sap ben poca cosa, el país donaria més d’un ensurt a l’Imperi Romà d’Orient, i a l’Imperi Otomà.

Cruïlla de cultures, conflictes i zona de pas, aliada circumstancial de l’Alemanya nazi, República Soviètica ocupada i orgullosament comunista, barreja d’eslaus, macedonis, tracis… Bulgària és un país que defineix prou bé el que és Europa, una Europa que, inexorablement, des d’aquí es desconeix, donat que les nostres històries no podrien ser més diferents.

A nivell cultural, per això, i qui sap per fer una picada d’ull a les potències centrals del Continent Europeu, el Govern de la República de Bulgària instal·lat a la capital Sofia (capital oficialitzada prou tardanament després de la Segona Guerra Mundial), va llençar una iniciativa poètica única que de seguida van copiar-se altres països: Poesia a les parets.

Així és com els búlgars van contactar amb les ambaixades dels 28 països europeus de la UE i van donar-los una paret per país perquè hi pintessin versos destacats de la seva poesia. Aquí he trobat una llista de tots els països i llengües representades en anglès. Evidentment, els catalans ens hem de conformar amb un poema de Miguel de Cervantes donat que la nostra llengua no és oficial a la Unió Europea, i que el Govern d’Espanya és força matusser, però qui sap si en un futur no tan llunyà un poema del nostre país podrà reposar davant les mirades blaves i estranyades dels ciutadans d’una Sofia que està despertant i que fa anys que desperta, que és la capital d’un país que sembla com a mig fer, però que, diria, sabrà aprofitar els vents de la història. Per altra banda, la muntanya que dorm damunt Sofia és increïble, sembla de pel·lícula o de conte de fades, i les avingudes, els carrers, les muntanyes roges, els monestirs ortodoxos amagats en petites valls, fan del país un punt de trobada entre cultures en molts aspectes encara verge, amb una natura cansada per l’hivern però que a la primavera ha de renéixer i explotar.

+ informació: http://www.vagabond.bg/art/item/283-wall-to-wall-poetry-part-2.html

 

 

 1. Austria - Sofia Public Library, 4 Slaveykov Sq – Wolf Harranth
 2. Belgium – UniCredit Bulbank, 6 Vitosha Blvd – Hugo Claus & Odilon-Jean Périer
 3. Bulgaria - Hristo Botev Construction and Architecture High School, 34 Evlogi and Hristo Georgievi Blvd – Hristo Botev
 4. Cyprus – Lozenets Municipality, 2 Vasil Levski Blvd – Pantelis Mechanicos
 5. Czech Republic – Czech Cultural Centre, 100 G.S. Rakovski Str – Jaroslav Seifert
 6. Denmark - Sofia City Art Gallery, 1 Gurko Str – Piet Hein
 7. Estonia – Architecture and Urban Planning Directorate, 5 Serdika Str – Jaan Kaplinski
 8. Finland – Underpass in front of the Presidency – Pentti Saarikoski
 9. France – Small City Theatre Behind the Canal, 2 Madrid Blvd – Paul Éluard
 10. Germany – Vasil Levski National Stadium, 38 Evlogi and Hristo Georgievi Blvd – Friedrich von Schiller
 11. Greece – Vasil Aprilov 38th School, 40 Shipka Str – Constantine Cavafy
 12. Hungary - Sveti Sedmochislenitsi 7th School, 28 Tsar Shishman Str. – Sándor Petőfi
 13. Ireland - Mall of SOfia, 101 Alexander Stamboliyski Blvd –  Máirtín Ó Direáin
 14. Italy - Phone Palace, 4 Gurko Str – Dante Alighieri
 15. Latvia – Honorary Consulate of Latvia, 4 Sveta Nedelya Sq – Rūdolfs Blaumanis
 16. Lithuania – Sofia Public Library Branch, 1 Serdika Str – Marcelijus Martinaitis
 17. Luxembourg – Sofia City Art Gallery, 1 Gurko Str – Raymond Schaack
 18. Malta – Sofia City Hall, Vazrazhdane Disctrict, 62 Alexander Stamboliyski Blvd – Dun Karm Psaila
 19. Netherlands – Natural History Museum, corner of Moskovska and Benkovski Str – Jan Hanlo
 20. Poland – Bratya Miladinovi 30th School, 125A Alexander Stamboliyski Blvd – Czesław Miłosz
 21. Portugal – Sofia City Hall, 33 Moskovska Str – Fernando Pessoa
 22. Romania – 199 Theatre, 129 G.S. Rakovski Str – Mihai Eminescu
 23. Slovakia – Slovak Embassy, 9 Yanko Sakazov Blvd – Ján Smrek
 24. Slovenia – G.S. Rakovski 22nd School, 134 Vitosha Blvd – France Prešeren
 25. Spain – Miguel de Cervantes Spanish High School, 1 Sultan Tepe Str – Félix Lope de Vega
 26. Sweden – National Art Academy, 1 Shipka Str – Tomas Tranströmer
 27. Turkey – Alphonse de Lamartine French High School, 35 Patriarh Evtimiy Blvd – Nâzım Hikmet
 28. UK – Serdica Metro Station – Liz Lochhead

Desequilibri de la Falla

diumenge, 12/02/2017

Jordi Garrido és una persona d’allò més activa. Historiador de l’art de formació, musicòleg de vocació i escriptor de professió, aquest jove humanista forma part d’una nova generació que s’ha anat creant a base de moltes contradiccions, de molt esforç i de moltes renúncies. Parlo de la generació de menys de 30 anys, la que algunes vegades s’anomena mil·lenial, encara que jo crec que seríem una mena de subgeneració, com els infantils o alevins d’aquests, que gestionem una misèria econòmica cada vegada més creixent i ho compartim tot cada vegada més. No fa massa llegia una article de l’Antoni Bassas que anava en aquest sentit. Descrivia una teoria força creixent als Estats Units, segons la qual el capitalisme s’estava transformant per convertir-se en una economia plenament col·laborativa en què el concepte de propietat privada perdria el sentit i s’aniria cap a una mena de sharisme dels recursos comuns. Un món en el qual tothom fabricaria la seva pròpia energia i la vendria al seu veí, en què els cotxes serien un be comú i els viatges intercontinentals una rutina. És una teoria optimista i esperançadora que esperem que arribi a temps abans el materialisme histèric de les economies emergents no destrueixi la mala salut de ferro de la Terra.

Sobre el tema de les noves generacions, no em malinterpreteu. De persones extraordinàries n’hi ha de totes les edats, i ningú no ho ha tingut fàcil per pujar els costeruts graons del reconeixement en el món de la cultura i de l’art. Però sí que podem parlar de tendències generals i és un fet prou obvi, per exemple, que revistes digitals com Mirall o Jot Down se la juguen més que mitjans tradicionals de tota la vida que semblen viure en el dia de la marmota hipster (Time Out, els suplements de cultura dels diaris tradicionals, i segur que n’hi hauria moltes més que desconec, i d’altres que conec però que no vull anomenar perquè tothom fa el que pot). La qüestió és que aquesta sinceritat i capacitat de superació davant les dificultats són eines que la generació del Jordi ha hagut de fer servir d’una manera més intel·ligent i amb més traça que la generació que ara mateix passa dels 30, si més no, pel que fa al context econòmic amb què s’han hagut d’enfrontar els joves de lletres (ja de per si complicades, però en els darrers temps diríem que impossibles) i més quan hi ha un clima general accentuat d’anar decididament a destruir els estudis humanístics i artístics i convèncer a la gent que facin eginyeries, econòmiques, negocis i ciències. De fet, no fa pas gaire que el propi Diari ARA dedicava un especial a que Catalunya es convertís en un nou país tecnològic capdavanter a Europa sota un model neoliberal i capitalista salvatge com l’americà, ep! Un progrés tecnològic que és imprescindible i que, a més, ja fa dècades que estem liderant (només cal veure la inversió en projectes de recerca per part de la Unió Europea al nostre país i quants d’aquests són liderats per universitats, laboratoris i científics catalans) però això no pot anar en detriment de les humanitats, i més si volem reforçar la nostra identitat i cultura en l’àmbit internacional. És una llàstima i un contrasentit que un diari de referència per als que estimem la cultura catalana com l’ARA aposti per aquests models tan reaccionaris.

La qüestió és que Jordi Garrido és un historiador de l’art i un escriptor amb talent, entès en música i que sempre en porta alguna de cap. La darrera de les seves aventures va acabar el cap de setmana passat a l’espai Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat, on hi ha la Fundació Arranz-Bravo. En Jordi va ser l’encarregat de fer de comissari d’una exposició que duïa per nom Falla (#FallaLH). L’encàrrec que la Fundació li va fer no era gens fàcil. Es tractava d’organitzar amb una certa gràcia i harmonia l’exhibició de les obres guanyadores d’un concurs per a joves artistes. Els vencedors van ser Aldo Urbano i Ayelen Peressini, l’Aldo per la seva pintura desequilibrada i xocant, i l’Ayelen per les seves escultures a mig camí de representacions físiques i metàl·liques d’un Kandinski racionalista i d’una lluita de la matemàtica per tal de trobar l’equilibri.

En Jordi ens va rebre a la porta de l’impressionant espai industrial Tecla Sala de l’Hospitalet, un edifici extraordinari ple d’artistes i d’activitat. Ens va explicar l’encàrrec que li van fer i com va trobar el denominador comú de tots dos artistes: La Falla. No era fàcil de trobar, precisament en Jordi diu que va estar rellegint De l’espiritual en l’art del propi Kandinski i va arribar a la conclusió que l’essència de la línia, l’arrel de l’equilibri que perseguien els dos joves artistes no era a les teories d’art enlairades que habiten en els núvols, sinó que les seves obres establien un diàleg amb una veritat més soterrada, més bàsica i essencial. Les obres de l’exposició lluitaven per mantenir-se dretes mentre les illes continentals subterrànies que estan en xoc constant sota els nostres peus ens donen la il·lusió d’un equilibri permanent. També les noves generacions aporten a les antigues una sensació de calma amb les seves recerques per sobreviure. Així doncs, Falla, art per desemmascarar l’energia subconscient.

En Jordi tenia ben estudiat l’ordre amb el qual mostraria l’exposició. Començava l’explicació sempre pels darrers passadissos on hi ha exposades les obres de la permanent, les d’Arranz-Bravo. Allà explica històries i anècdotes sobre un altre cas d’un gran artista desconegut a casa seva que esdevé una estrella als Estats Units on nombrosos col·leccionistes buiden els comptes corrents per aconseguir obres seves. Després de la introducció que ja ens situa en un desequilibri prou conegut en el nostre país entre allò creatiu i allò reconegut, comencem amb l’exposició amb l’obra de l’Aldo, que es barreja alhora amb unes escultures que semblen petites joies en un Flea Market, i que són les maquetes per les grans escultures de l’Ayelen. Les pintures de l’Aldo que es trobaven al segon passadís eren, de fet, les obres més antigues de l’exposició. Hi havia un quadre amb una pila de llibres dessagnant-se (o això és el que hi vaig veure, en Jordi sempre demanava què hi veia la gent), hi havia una arbres amb ulls elèctrics pintats durant una estada artística a l’Índia i hi havia una escultura que era, liretalment, una falla amb una certa estètica futurista, de tall contemporani i fusta repintada, amb colors cridaners i làsers per simbolitzar la direcció de les falles. Sorprenia força veure que l’altre passadís, iniciat per una escultura gegant en forma de falla i que era l’accés a les pintures més recents de l’Aldo, acollia una pintura més extravagant que descrivia de forma anàrquica els engranatges d’un mecanisme galàctic caòtic, amb una estètica d’alguna manera vuitantera. Aquestes pintures no tenies res a veure amb les anteriors, amb els llibres dessagnant-se o el làser que travessava l’oceà buscant l’equilibri del món.

Finalment, les obres de l’Ayelen (que mentre ens trobàvem visitant l’exposició era a fora jugant dins una escultura gegantina que ella mateixa havia muntat in-situ), buscaven la lluita entre espai i equilibri i reflectien la pau permanent, alhora que efímera, amb què es relacionen els conceptes espai-pes-equilibri. Teories físiques a part, tot allò que ocupa un espai, ocupa un temps i, en principi, també té una certa massa i pes. Humans com som, enfilats damunt les falles incontrolables del nostre planeta blau, no coneixem altra cosa que l’efímer i tota la nostra vida és una lluita per gravar una petjada ben fonda en la història. També així els dos joves artistes d’aquesta petita i bonica exposició, també així el comissari i creador del concepte de l’exposició, Jordi Garrido, també així totes i tots els joves que lluiten per alçar la veu i obrir el tap de l’ampolla, deixant entrar la llum, fent que d’una vegada per totes les generacions-tap que van créixer en les mentides de la bonança econòmica deixin passar a aquests  nous talents que tantes coses interessants estan dient.

El finissage de l’exposició va arribar el dissabte passat i ara només ens queda desitjar molta sort i molta continuïtat als tres còmplices de la Falla que durant uns mesos han obert una escletxa a una nova visió de la realitat, camí d’un futur incert i inexorablement factible.