El 28N, l’associacionisme educatiu també decideix

Esplais Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya celebren aquest cap de setmana les seves Assemblees Generals Ordinàries a Manresa i Torelló respectivament, que coincideixen amb les eleccions al Parlament de Catalunya.

Algun de vostès pensarà… que agosarat aquest noi ! Començar un blog i escriure sobre l’associacionisme educatiu al nostre país avui, ara, el dia en que el país es juga el seu futur a les urnes. La lectura cal fer-la amb més profunditat. Part de l’associacionisme educatiu del país avui també decideix les seves línies de treball i en el cas d’Esplais Catalans part de la seva direcció nacional.

Que associacions juvenils d’educació que engloben joves i infants i que tenen una vertebració territorial real centralitzin el debat i ratifiquin els seus plans de treball per al proper curs 2010 – 2011 més enllà de la capital del país és una demostració del pes real que tenen. I que ho facin el 28 de novembre encara més. M’explicaré.

La convicció d’idees i de gestió que transmeten aquestes associacions dirigides per part del jovent del país es contraposen amb els informes i enquestes que publiquen sovint mitjans i administracions sobre el desencant i la desmobilització social del jovent a casa nostra. És veritat però, que els jovent associat som minoria. Enquestes i estudis ressalten allò que realment passa, la no mobilització social del jovent. El negativisme imposat als nostres temps fa caure en el destacar tot allò negatiu o que no fa bé a la societat, és aquí el problema. El jovent associat, més enllà dels moviments d’associacionisme educatiu guanyaria en conviccions, discurs i masses si aquests informes i enquestes tinguessin entre d’altres objectius remarcar la bona tasca de part del jovent. Entitats i associacions juvenils podrien intentar combatre la desmobilització i la estigmatització dels i les joves des d’un punt de partida, si més no, més favorable.

Parlar d’associacionisme educatiu i altres plataformes juvenils avui, té més sentit que mai. El nou parlament i govern que es configurarà a partir del que passi avui ha tenir en compte la funció d’agitació i mobilització social que poden tenir aquestes entitats, associacions i plataformes en el col·lectiu jove. Si volen incrementar la militància associativa entre el jovent, i per extensió l’alta desafecció política d’aquest col·lectiu, aquesta és una bona via.

Avui, ARA, part de jovent associat decideix també el seu futur com a col·lectiu i com a país.

Jordi Crisol

Vicepresident d’Esplais Catalans, Esplac

Manresa, 28 de Novembre del 2010

10 comentaris

 • Joan Tarrida Bellver

  28/11/2010 4:36

  Aquest cap de setmana sou Esplac i MEG els que celebreu l’assemblea general, la setmana passada van fer-la escoltes catalans (agraïment a la Marina qu eva deixar lapresidència). Tot això es mostra del vitalisme de l’educació en el lleure de base comunitària.
  Déu n’hi do dels que sou, més de 80.000 infants i joves membres i més de 17.000 monitors i caps escoltes.
  Per la vostra feina d’escola de participació, compromís i ciutadania activa, el nou Parlament i el nou Govern ha de fer una política seriosa i rigurosa de suport a qui sou els millors aliats per aconseguir una ciutadania activa i que es fa capdevantera en la millora socioeconòmica del país.

 • jcrisol

  28/11/2010 5:39

  M’ha fet il.lusió tenir-te com a primer comentarista al blog Joan!

  Poc més queda a dir, estem d’acord :)

 • Tweets that mention El 28N, l’associacionisme educatiu també decideix – Ara.cat — Topsy.com

  28/11/2010 5:43

  […] This post was mentioned on Twitter by jordi crisol and jordi crisol, Laura Ràfols. Laura Ràfols said: El 28N, l’associacionisme educatiu també decideix – Ara.cat-Mozilla Firefox http://ow.ly/3gk42 […]

 • Imma Fuyá i Lassnig

  28/11/2010 10:16

  Al igual que el Joan, el meu reconeixement per a la vostra tasca .Desde la Fapac us animem a continuar en la vostra tasca, tant important per l’educació d’aquest pais. Compteu amb nosaltres.
  Salut i educació!

 • Isma Jiménez Blasco

  28/11/2010 12:20

  En dues setmanes serà el Moviment d’Esplai del Vallès (MEV) qui celebrí la seva assemblea. Som molts els joves associats al lleure educatiu fent una tasca voluntària. I la seva capacitat de mobilització es clau i com tu bé dius Jordi “El nou parlament i govern que es configurarà a partir del que passi avui ha tenir en compte la funció d’agitació i mobilització social que poden tenir aquestes entitats, associacions i plataformes en el col·lectiu jove. “

 • Montserrat Sòria i Bonich

  28/11/2010 12:45

  Estic totalment d’acord amb el que expliques Jordi. Hi ha una tendència reiterada de la societat a estigmatitzar continuament el jovent i a destacar solament qüestions negatives associades a la joventut, malgrat que al final sembla que a tothom li agradaria ser jove. Feu una molt bona tasca i el reconeixement és minim.

  Destacar la no mobilització del jovent i culpabilitzar aquest col·lectiu és realment hipòcrita des del meu punt vista. La societat en general té moltes responsabilitats i els mitjans de comunicació no ajuden res, com tu dius.

  En realitat sent mal pensada no sé fins a quin punt interessa tenir joves que conformen una ciutadania, activa com diu en Joan, i crítica. Per el país seria imprescindible. Espero equivocar-me!

 • El 28N, l’associacionisme educatiu també decideix – Ara.cat // la tafanera

  28/11/2010 19:11

  […] El 28N, l’associacionisme educatiu també decideix – Ara.cat blogspersonals.ara.cat/temespendents/2010/11/28/28n-assocedu/  per jordicrisol fa 5 segons […]

 • jcrisol

  29/11/2010 17:45

  Imma, Isma i Montserrat moltes gràcies pels comentaris !

  Montserrat; Ara més que mai, malgrat que segons a quin color no li interessi tenir un jovent actiu i mobilitzat hem de lluitar perquè això sigui així. Demostrar a la classe política de que a grans trets governi qui governi els nostres objectius continuen sent els mateixos, i que gairabé estaríem d’acord en molts dels eixos de treball per als joves.

  Isma; Moltes gràcies pel comentari. Des del MEV seguiu treballant amb constància ! Podriem fer arribar un e-mail a esplac amb una invitació si voleu! Si teniu acte públic podriem acostar-nos ! Que tingueu una bona assemblea

  Imma, em de seguir treballant colze a colze ! Des del moviment associatiu juvenil i en el meu cas; l’associacionisme educatiu tenim molt a dir en molt temes els quals la FaPac es posiciona; com les colònies a les escoles. Si entre totes alcem la veu se’ns sentirà millor

  Jordi Crisol

 • Pau Fuentes

  30/11/2010 15:22

  Molt bona feina Jordi,

  Seguim treballant per un present i futur millor.

 • jcrisol

  30/11/2010 18:06

  Pau, bona feina als territoris !

  salut !

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús