Encarem el futur preparats. Noves fonts de finançament ?

L’associacionisme ha viscut feliç i plàcidament en temps de bonança econòmica. Els convenis i subvencions amb l’administració en temps del Pujolisme i després amb el tripartit han permès créixer i consolidar-nos. I ara què?

L’actual situació socioeconòmica hauria de fer replantejar al sector sobre quines són les seves actuals fonts de finançament i si són viables a llarg termini.Obrir un debat d’aquestes característiques en el si de l’associacionisme educatiu és una qüestió que requerirà d’unes condicions indispensables que vagin lligades a la transversalitat, a la transparència i participació activa de les bases. M’explico:

L’Associacionisme educatiu, des de sempre s’ha caracteritzat per la presència d’una forta base ideològica sovint encarada cap a l’esquerra. L’esquerra social i democràtica. Aquest posicionament ideològic ha marcat molt les estratègies per a la recerca de fonts de finançament. Ara però, la situació econòmica i social del país ens hauria de fer replantejar aquesta postura.

- No podem dependre exclusivament de l’administració ni del color polític que governi un país per tirar endavant la nostra associació - Sinó recordo malament aquestes van ser aproximadament les paraules d’un bon amic que va intervenir en el marc de l’AGO (Assemblea General Ordinària) d’Esplais Catalans per defensar l’obertura d’un procés de debat encarat a definir els criteris de finançament de l’associació. Tenia i té tota la raó.

Des del meu punt de vista ens cal començar obrir aquest debat sense més dilacions. No perquè a curt termini no tinguem garantit el nostre finançament… sinó perquè a llarg termini hem de mirar de mantenir i optimitzar els recursos que tenim malgrat la tendència a decréixer econòmicament.

Jordi Crisol

6 comentaris

 • Tweets that mention Encarem el futur preparats. Noves fonts de finançament ? – Ara.cat — Topsy.com

  30/11/2010 19:49

  […] This post was mentioned on Twitter by jordi crisol, jordi crisol. jordi crisol said: Encarem el futur preparats. Noves fonts de finançament ? – Ara.cat http://t.co/6knPgBv vía @diariARA […]

 • Encarem el futur preparats. Noves fonts de finançament ? // la tafanera

  30/11/2010 19:54

  […] Encarem el futur preparats. Noves fonts de finançament ? blogspersonals.ara.cat/temespendents/2010/11/30/assoc-educat…  per jordicrisol fa 3 segons […]

 • Carme Marín

  30/11/2010 20:25

  Jordi, felicitar-te pel blog .
  Comparteixo completament el teu plantejament sobre el finançament dels grups d’esplai. Un associacionisme força arrelat al nostre país i que fa part de la xarxa educativa. Una Educació en el lleure, que reforça valors personals i socials però que és un fet gràcies a part del nostre JOVENT, tantes vegades menyspreat i criticat.

 • jcrisol

  01/12/2010 1:29

  Moltes gràcies per el comentari sincer Carme !
  Cal tenir un finançament el màxim estable possible per ser més, millors i més convençuts!

 • Joan Tarrida Bellver

  01/12/2010 1:38

  Un tesi que compartim: Tots els Governs de la Generalitat han fet una aposta important de suport econòmic a les associacions d’educació en el lleure de base comunitària. Això diu molt dels 4 o 5 partits que hi han estat.
  Una aportació no econòmica: Però amb subvencions no n’hi prou. El Govern, el Parlament i l’Administració tenen altres mecanismes de suport, que cal reclamar-los-hi.
  Tanco parèntesi, és cert que cal cercar altres recursos perquè venen temps de pressupostos, com a mínim, amb creixement 0. Cal estar atents a un tema negativament actual, les subvencions de les caixes.
  Les administracions locals també han de fer una aportació significativa i, com a mínim, no ser un competidor deslleial envers l’associacionisme educatiu.
  És molt més rendible econòmicament i social que un ajuntament recolzi un esplai o un agrupament escolta (amb locals, subvencions…) que no pas organitzar unes colònies municipals.
  seguirem…

 • Sergi Asensio Baño

  01/12/2010 12:47

  Crec que un model plural ha de garantir els interessos de sostenibilitat del món associatiu i del tercer sector.
  La Joventut ha de ser una prioritat, la seva participació, cal treballar més encara en xarxa i estrategia del sector, sense desconfiança.
  Cal donar importancia de com l’Esplai i el Cau, pot ajudar a la transmisió de valors, de com avancem en l’etica i la transparencia, de com donem suport a la inclusió dels infants i joves, des de la complicitat amb l’administració, no perquè volguem ser prestadors de serveis, volem ser agents transformadors i volem respondre a les necessitats, des de el coneixement de la realitat, del nostre barri.
  No se… penso, que qualsevol govern ha de donar suport al nostre patrimoni, generem més esperança i felicitat de la que molts politics i empreses.
  Així que demano, per això que quan es parli del lleure educatiu es faixí en un to plural perquè no seria just com a pais reduir una concepció, la pluralitat catalana d’opcions de lleure educatiu des de la vassant obviament no lucrativa.
  Una salutació i felicitats pel blog.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús