Associacions, entitats i política

puzzle.jpg

Trepitjar terrenys polítics per obtenir quota de poder als mitjans o institucions pot significar la mort d’un o més projectes d’una entitat. Moltes entitats han estat dedicant esforços en estratègies de comunicació i captació de fons públics basades en criteris polítics partidistes. Des del meu punt de vista personal, és un error que pot marcar i comprometre el futur de l’entitat depenent de qui governi. Més enllà del govern de torn o de la política que s’adopti hi ha comunicació, mitjans i idees per transmetre.

És important comptar amb la resta d’entitats i societat civil del país per emprendre un projecte d’una gran envergadura. Un exemple molt clar han estat les consultes per la independència de Catalunya.

La presència als mitjans de comunicació tradicionals no s’aconsegueix íntegrament mitjançant els contactes polítics. El treball amb xarxa amb altres entitats semblants (en estructura i grandària) facilita un espai, així com també un treball constant amb delegats dels mitjans.

Els lobbys esquerranosos que durant aquests 7 últims anys s’han generat amb el governs de Maragall i Montilla estan a l’expectativa del que passa amb la nova constitució del govern que liderarà Artur Mas. Moltes d’aquestes entitats i associacions han generat aquests últims anys discursos progressistes que conjuntament amb el rumb de les polítiques socials i de subvencions (tristament) els ha afavorit el seu creixement. Probablement aquestes constants posades en escena de discurs polític i social (des del meu punt de vista molt necessàries) ara els passarà factura sinó saben vehicular les seves demandes amb un govern que quan parlem de tradicions serà conservador, que quan parlem de polítiques socials serà progressista però poc socialdemòcrata i que quan parlem d’economia serà marcadament liberal.

A les entitats i associacions ens caldria saber mantenir les distàncies amb els partits polítics. Nascuda en ple franquisme l’any 1961 i estimada per els governs de Pujol, Maragall i Montilla; Omnium Cultural, se n’ha sortit.

Jordi Crisol


6 comentaris

 • eric lodo

  04/12/2010 9:54

  Ommnium s’en surt per ser una entitat de clase alta, que rep unes subvencions engreixadissimes per l’administació , Perque hi formen part la crem de la crem del món de la cultura , del món sindical i mediàtic, els quals gaudeixen d’un altaveu mediàtic que més els hi val als goberns estar-hi de bones si no hen volen sortir escaldats.

 • eric lodo

  04/12/2010 10:13

  Omnium forma part d’aquesta anomenada societat civil, que es un eufemisme per anomenar a la burgesia influent, capaços de incidir tant en el discurs polític del país, com per a posar a tot el sector catalanista del parlament darrere les seves proclames en una manifestació. Amb això no vull dir que la gent d’omnium sigui un poder pervers, que no faci coses bones, ni molt menys que estigui en contra de la seva existència. No ho estic plantejant en termes de lluita de classes o de bons i dolents, peró si que m’agradaria més equilibri i que l’anomenada societat civil pogués tenir la participació de més gent i no que pertanyés a una minoria privilegiada.

 • Tweets that mention Associacions, entitats i política – Ara.cat — Topsy.com

  04/12/2010 17:08

  […] This post was mentioned on Twitter by jordi crisol, jordi crisol. jordi crisol said: Associacions, entitats i política – Ara.cat http://t.co/DctDqQo vía @diariARA […]

 • Sergi Asensio Baño

  04/12/2010 17:28

  Crec que les entitats socials i associatives hem de fer politica. Però no pas partidista. Jo crec que les associacions em de transmetre el nostre punt de vista, reclamar, ser forts, perquè la nostra massa social i la nostra xarxa es forta. Però definir-se amb un partit, és un error i una feblesa. A més si parlem de l’esplai, som agents educatius transformadors amb independencia del color politic.
  Aixó si amb educació, sense perdre les formes, em de dialogar amb l’administració i exigir el nostre model social.
  Es la nostra responsabilitat no perdre la indepencia

 • jcrisol

  07/12/2010 1:04

  Eric i Sergi ! Moltes gràcies pel comentari !

  Eric, no comparteixo del tot els teus comentaris referent a Omnium Cultural. De fa un temps ençà, des del canvi que va portar al lema: Llengua, Cultura i País, crec la realitat d’aquesta entitat ja no és majoritariament burgesa.
  En aquest sentit crec que omnium a ha sapigut enxamplar el seu abast durant els ultims anys, amb una estartègia d’independència de la partitocràcia però que aquesta respecta.
  En tot cas, Eric; comparteixo “el que l’anomenada societat civil pogués tenir la participació de més gent i no que pertanyés a una minoria privilegiada”

  Sergi, cal treballar en la direcció que tu anomenes. Això però passa per treballar des de la vessant laica i respectuosa a les institucions, partits i associativa.

  Bon pont per als que no treballeu ;)

  jordi crisol

 • Sergi Asensio

  07/12/2010 13:05

  Estat laic, jo totalment d’acord. Però qui decideix que nomes l’associacionisme laic pot incidir en el treball de tranformació social? qui decideix que la societat es homogenia?
  Lo important, és la gent que vol fer transformació social, que creu en el progrés.
  En els drets dels infants…
  I aixó dins la pluralitat que tenim al nostre pais, també tenim entitats confessionals, que crec que apoten molts valors i que també sumen.
  La diversitat, el dialeg, el escoltar els diferents models, ens ajuda a sumar.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús