La comunicació a l’associacionisme educatiu

e-mail.png

Dedicar recursos i hores voluntàries a pensar, ordenar la presència a a les xarxes socials i les estructures de comunicació d’entitats que ens trobem dins l’associacionisme educatiu no és gens fàcil. No parlo ja de les associacions i federacions d’àmbit nacional, que també; sinó de les nostres bases.

Fins ara, les formacions als nostres dirigents (monitors, directors, etc…) no han fet especial incidència en el fet comunicatiu. Si en el fet organitzatiu i de comunicació i treball conjunt amb les famílies. No perquè no fos interessant, sinó perquè amb el que calia i cal seguir insistint és amb la qualitat pedagògica dels nostres projectes; drets dels infants, relleu, treball amb adolescents, família…. ! Ep Família ! Les remarco no perquè vulgui incidir en allò que sempre fa la dreta, institucionar-la com a màxim pilar socialitzador o legislar sobre com a ha de ser l’entorn familiar. Sinó perquè si hem de treballar amb elles hem de saber com comunicar-nos amb elles.

I no només per les famílies sinó per la captació de nous socis, nens, nenes, monitors/es i caps. En una organització juvenil educativa la comunicació ha de començar a ser una àrea transversal i amb projecte. És una àrea que acompanya a l’èxit el nostre projecte col·lectiu com a entitat o associació.

En aquest sentit, les federacions i associacions que agrupem la base associativa educativa del país tenim una responsabilitat ineludible el proper any. Cal reorganitzar els plans de formarció per a educadors (monitors/es i caps) de comunicació des les associacions. Cal incorporar en aquesta formació el tracte amb les xarxes socials.

A partir de gener en aquest espai al diari ARA, coincidint amb l’elaboració del pla de formació en comunicació a la meva associació intentaré fer una descripció acurada del procés i sobre quins temes incidirem

Jordi Crisol Tortajada

http://www.jordicrisol.com

5 comentaris

 • Tweets that mention La comunicació a l’associacionisme educatiu – Ara.cat — Topsy.com

  24/12/2010 13:43

  […] This post was mentioned on Twitter by Joan cuevas. Joan cuevas said: RT: @jordicrisol La comunicació a l'associacionisme educatiu http://bit.ly/gPxlLk […]

 • Francesc Riera

  24/12/2010 17:44

  La comunicació en si encara ens l’hem de plantejar com un objectiu des dels centres d’esplai.
  Per a què necessitem la comunicació?
  A qui ens hem de dirigir?
  Quina és la millor manera?
  ..

  Espero que feu a nivell associatiu una bona feina, tal i com en el cas d’esplac ja vam començar amb l’escola de dirigents, on part de la formació era la comunicació amb les famílies.

  Seria important, que per assolir els reptes de les noves TIC’s Esplac, Acció escolta, MEG, escoltes catalans, MCEC, MEV feu feina conjunta i abandonem d’una vegada per totes les diferències per treballar a tarvés de tot el que ens uneix.

  Bona feina Jordi. M’agrada veure que un membre de la direcció d’esplac és referent a internet i blogs en educació en el lleure.

  Felicitats de nou !

  Francesc Riera

 • Roger

  24/12/2010 17:50

  Hola Jordi, bon article.

  Francesc, estic d’acord en que comencem a deixar de banda les diferències però hem de tenir en compte que cada associació te uns trets diferencials que no ens hem de deixar perdre.

  Per bé o per mal hi ha coses que ens diferencien. No podem barrejar voluntariat i prestació de serveis d’entrada.
  Això però no vol dir que no poguem començar a treballar conjuntament amb aquelles associacions que treballen integrament per la base voluntaria.

  Jo amb empreses no en vull tenir res a veure

  Roger Samper
  Manresa

 • La comunicació a l’associacionisme educatiu // la tafanera

  24/12/2010 18:00

  […] La comunicació a l’associacionisme educatiu blogspersonals.ara.cat/temespendents/2010/12/24/comunicacio-…  per jordicrisol fa 4 segons […]

 • Ismae Jimenez Blasco

  24/12/2010 21:15

  Hola Jordi!!

  Quin bon article i crec que es molt encertat en el moment. Des al MeV tambè ens ronda aquesta idea, de fet vam dur a terme una primera aproximació a la trobada de monitors sobre les TIC als esplais, però encara ens queda molt per fer.

  Respecte al segon tema que ens ocupa prestació de servei o voluntariat, crec que hem d’aprendre a treballar plegats, però com diu en Roger per bè o per mal hi ha coses que ens diferencien, i es molt complicat trobar espais de treball conjunt per diversos motius, ritme, finalitat,… pero malgrat tot dintre d’aquestes grans estructures de segon nivell hi ha moltes entitats de base fent molta i bona feina des del voluntariat.

  Com a MEV estariem encantats d’establir un treball conjunt entorn al tema de comunicació.

  Isma Jimenez
  Montmeló

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús