Els locals, una assignatura pendent pels esplais

En l’entrevista a l’ex secretari de Joventut de la Generalitat, l’Eugeni Villalbí que publicava en aquest mateix blog el mes de Desembre li preguntava sobre la problemàtica dels locals que pateix l’associacionisme educatiu, sobretot en les grans ciutats. Els locals han passat a ser un luxe dels esplais i caus.

La situació que viuen certes associacions a Barcelona, més concretament alguns esplais d’Esplac els ha portat a engegar una campanya per denunciar la falta de locals i el nul compromís de l’administració local amb els esplais. La campanya porta per nom: Localitzat. L’esplai en perill d’extinció. Després d’esgotar totes les vies de diàleg i consens amb l’administració, els monitors i les monitores van sortir despullats al carrer per denunciar aquesta falta de locals, i el poc interès de l’administració per ajudar-los a solucionar aquest fet.

Sovint, l’emancipació ideològica dels monitors i monitores dels esplais sovint passa per abandonar la jerarquia catòlica (gens democràtica) i com a conseqüència es trenquen els vincles amb la parròquia o rectorat que fins al moment havia estat el punt de trobada per a famílies, monitors/es i infants. L’església no accepta sota el seu sostre una entitat laica, una entitat que demana i reivindica un espai educatiu no dogmàtic i radicalment democràtic.

El cas que presenta aquesta entrevista que comparteixo més avall és semblant a la que he descrit. Una entrevista realitzada per Radio Televisió de Cardedeu. Entrevisten a en Roger, company i monitor de l’Esplai Bruixes i Bruixots de Cardedeu. És important que els mitjans de comunicació se’n facin ressò.

[youtube H-47P1MfQ7E]

Jordi Crisol

Badalona, Països Catalans

4 comentaris

 • Tweets that mention Els locals, una assignatura pendent pels esplais – Ara.cat — Topsy.com

  18/02/2011 19:23

  […] This post was mentioned on Twitter by Localitza't, jordi crisol. jordi crisol said: Els locals, una assignatura pendent pels esplais – Ara.cat http://t.co/sswr1cf vía @diariARA […]

 • Sergi Asensio Baño

  20/02/2011 14:03

  Jo era tècnic del Vallès del MCEC quan es va produir aquest canvi. Des de el Moviment vam respectar sempre l’opció de l’equip educatiu de Bruixes i Bruixots.
  Jo personalment penso que el moviment laic i progresista es un patrimoni i una riqueza pel nostre pais. El que sap greu es quan hi han afirmacions falses i oblidem que la base cristiana d’aquest pais esta per sobre d’aquesta jerarquia, amb el compromís social i el molt que s’ha fet i fem per fer una societat més plural. Al meu centre compartim ciutadans de moltes opcions religioses, inclossa l’islam i fomentem el respecte, el dialeg, la convivència apostant per la dignitat de tothom. Som molts es esplais que optimitzan els espais parroquials, respectant l’ideari d’arrel cristia, però sense fer dogmatisme, ni imposicions de cap mena, perquè nosaltres tambè fem educació en el lleure.

 • jcrisol

  20/02/2011 14:17

  Hola Sergi !

  Encantat de poder llegir-te per aquí ! Jo crec que en cap cas la voluntat és qüestionar que feu i fem educació en el lleure ! D’altra banda però no puc compartir l’argument que la base cristiana catalana està per sobre de la jerarquia catòlica. En tot cas hi ha vegades que va per lliure, fins que arriba un moment que hi ha qui crida a l’ordre.
  És una relació difícil entenc jo, per la base ideològica de la jerarquia catòlica. Per trobar un exemple més fàcil d’entendre; la relació del PSC amb el PSOE seria semblant a la que pot tenir la base cristiana de catalunya amb la jerarquia catòlica. jejeje!

  Salut i gràcies per el comentari Sergi !


  Jordi Crisol

 • Sergi Asensio Baño

  06/03/2011 13:01

  En primer lloc, remarcar de nou la meva admiració per la gran tasca que feu els esplais d’ Esplac. Ho dic amb total sinceritat i ho faig constar perquè per defensar la tasca del moviment i dels esplais als quals pertanyo no tinc que descreditar a ningú, perquè la riqueza i pluralitat que tenim a Catalunya es una sort.
  Dit aixó, quan parlo de bases, parlo de la gent de peu… que ens importa molt la infància i la adolescencia, ens preocupa molt la manca de valors, volem ser transformadors, fer una societat més justa, l’enemic? l’oci del consum que porta als joves a no ser persones critiques i anar com borregos, de l’esglèsia, dels politics, del capitalisme salvatge, d’aquest panorama desolador. Fa més de 50 anys i hauriem de fer encara més memòria si parlem de l’escoltisme, que en algunes parroquies molts joves compromessos amb la llibertat, amb una educació més lliure i amb la complicitat de molt capellans d’una vessant progresista van amparar els esplais en un context de dictadura, en acabat aixó hem tingut la sort de que qui no volia estar en una estructura confessional ha sortit amb total coherencia i brindo per aquest fet…
  Quan parles de psc i psoe, esta molt be… però quan et dic que dins de molts esplais no tenim cap front obert amb els capellans i que no tot es conferencia episcopal i bisbes. A peu del carrer, estem els que hem viscut una vivència d’esplai que ens ha fet crèixer com a ciutadans compromesos i oberts! I evidentment que reconec que l’esglèsia catòlica es una institució anclada, conservadora i bla bla… però no per això es més seva que nostra així que igual que m’agradaria canviar l’estat que no hem sento representat, també vull canviar coses que no m’agraden d’aquesta institució!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús