El moviment #15M i el dret a l’autodeterminació

15M.png

Aquests dies, després de que el Moviment 15M assentés totes les acampades arreu del territori espanyol, incloent ciutats d’arreu dels Països Catalans, ha sortit a la llum en aquestes trobades espontànies de persones el fet o no de que aquest moviment reconeixes el dret a l’Autodeterminació.

No em deixa de sorprendre que a hores d’ara, avui, en ple segle XXI, una societat que surt al carrer per reclamar una democràcia real a les institucions i al carrer es plantegi el fet d’haver d’aprovar o no el Dret a l’Autodeterminació. El dret a l’autodeterminació reconeix el dret de l’individu a definir lliurement el seu estatus dins la societat i al món. Reconeix per extensió també el dret a l’autodeterminació d’un col·lectiu de persones. A que un col·lectiu, pugui esdevenir lliurement el que pensa, fa i diu.

La carta de les Nacions Unides recull que: “Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació. En virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural”.

Aquest dret que s’està intentant debatre en les diferents assembles que generen les acampades no vas més enllà del que s’està reclamant. Al meu entendre, el moviment del 15M  demana que el ciutadà pugui decidir i influir directament sobre el seu propi desenvolupament social, polític, cultural i econòmic. Que res d’això depengui única i exclusivament d’uns quants.

De manera implícita doncs, s’està demanant que els ciutadans puguin decidir el seu futur, com a persones, com a col·lectiu i com a poble. Per tant, per mi, el debat no és si aprovem o no el dret a l’autodeterminació, el debat hauria de ser que entenem com a col·lectiu i com a poble.

Avui en parlàvem en una sobretaula improvisada després d’una reunió d’Esplac amb alguns dels presents. La consigna d’algun de nosaltres era clara; aquest debat és susceptible de ser manipulat per persones que confonen el dret a l’autodeterminació amb la independència. I aquí, en l’estat en que vivim, per desgràcia n’hi ha molts, tant al carrer com al parlament.La tradició monàrquica i a voltes absolutistes de l’estat espanyol porta anys enverinant a la societat amb aquest discurs.  Cal considerar la independència com un procés que s’inicia en cas d’exercir part (no tot) del dret a la autodeterminació i obtenir una majoria amplia en sentit positiu.

La reacció que a provocat tan dins com fora de les assembles l’inici del debat sobre el dret a l’autodeterminació ens demostra que malgrat la nostra tradició associativa i democràtica de país, cal continuar picant molta pedra.

Que la democràcia quedi al descobert.

 

6 comentaris

 • Daniel

  01/06/2011 9:33

  Tots aquests de les acampades són uns pollosos i uns espanyolistes.

  Cal que deixem les coses al seu lloc. És una vergonya que tinguem la plaça central del país plena de gent com aquesta.

  Ara, neteja! Ara, independència

  Dani.

 • Sergi

  01/06/2011 10:55

  Independència per a donar-li soldats al Parlament? A tota aquesta colla de fills de puta?
  No gràcies. Primer el poder fora dels parlaments. Després ja decidirem quina divisió territorial ens cal al món.

 • Esperança Rubalcaga

  02/06/2011 12:15

  Potser corregir “reconegués”?
  Els esteu fent el joc a aquesta colla de “perroflautes”. Passeu d’ells i que plogui.

 • HesterVelez20

  13/06/2011 17:01

  I opine that to get the business loans from banks you ought to have a good reason. But, one time I have received a bank loan, just because I wanted to buy a house.

 • resume

  18/06/2011 17:19

  If you try to find place where you can get resume here is very downright place for you about this topic, which arrange examples and gives an chance to learn how make great CV resumes . But this site is more delightful, and more improving.

 • resume

  18/06/2011 17:20

  Thank you, it’s very wonderfull story about this good post it might be very kind for students. Recently i needed professional resume service. To my awesome surprise, resume was desirable the price I paid for it.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús