Carta enviada al director del Diari Ara

a l'esplai som voluntaris.png

Benvolgut Carles,

Primer de tot, moltes gràcies per contestar el missatge a Twitter sobre la crítica a l’article que sortia ahir al diari Ara.

M’agradaria però, si em permets, donar-te les raons de perquè he fet públic també el meu desacord amb l’article de la pàgina 42 i 43 del diari d’ahir (dimecres 22), així com amb  d’altres que han aparegut al Diari Ara anteriorment. La meva crítica, i la de la entitat que tinc el gust de representar, Esplais Catalans (Esplac), gira al voltant del tractament homogeni que els mitjans de comunicació estan donant a l’educació en el lleure del nostre país.

L’error dels mitjans, i segurament perquè nosaltres tampoc ens hem sabut explicar prou bé, rau en: associar i barrejar els termes esplais i caus amb la prestació de serveis de lleure per part d’altres empreses o fundacions.

En aquest cas, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), Escoltes Catalans (EC), Acció Escolta (AE) i Esplais Catalans (Esplac) compartim el treball per una transformació social des del voluntariat, cosa que en altres federacions i fundacions no passa.

Paral·lelament, a Esplac, 104 esplais van aprovar una resolució en l’assemblea del 2010 per la defensa d’un model d’esplai laic, associatiu i voluntari, just el mateix dia que naixia el Diari Ara. Portem mesos reivindicant que NO volem ser associats a empreses que fan prestació de serveis socioeducatius i que incompleixen el principi del voluntariat i el de ser un model d’entitat no lucrativa. Respectem la seva feina i molt, però ens molesta que s’apropin de la paraula esplai per explicar-se. L’esplai, a Esplac l’entenem essencialment com una eina per assolir la transformació social des del voluntariat dels seus dirigents (monitors i monitores). Només cal informar-se de les arrels històriques de l’esplai al nostre país per veure que no té absolutament res  a veure amb el que difonen la Federació Catalana de l’Esplai o la Pere Tarrés.

I ja per acabar, i sense voler-me estendre molt més , reivindicar que els esplais i caus en aquest moment d’incertesa econòmica que vivim potser si que ens hem de cenyir una mica el cinturó i optimitzar recursos, però cal desmentir que la crisi ens afecti negativament. Igual que MEG, Esplais Catalans (Esplac) ha crescut aquest últim any 2010 en número d’esplais, i si les previsions són bones, esperem tornar a federar nous esplais a finals del 2011. Sempre però, creixent d’acord al model associatiu i de voluntariat de les nostres bases.

Més personalment, i crec que parlo en nom de l’Equip de Direcció d’Esplais Catalans; donar-te les gràcies per parlar sovint de l’esplai i de la seva condició d’agent educatiu allà on vas, i sobretot per l’article “Entusiasme Sospitós” publicat al Diari Avui al maig del 2007.

Moltes Gràcies per la teva atenció.

 

Jordi Crisol

Vicepresident d’Esplais Catalans, Esplac

 

2 comentaris

 • eloi villalta lago

  23/06/2011 17:42

  Senyor Jordi Crisol,

  dona la impresió, per la carta que he pogut llegir, que omet o desconeix que moltes altres entitats o fundacions de lleure també aposten per la transformació social des del voluntariat. Per exemple la que tinc el gust de representar jo, la Fundació d’Esplais Santa Maria de Núria. I consti que no és nova, compta amb 55 anys d’història. Puc assegurar també que moltes altres també ho fan, inclús la Fundació Pere Tarrés, malgrat sembla que no conegui prou bé quin és el planter de centres d’eslpai que hi estan federats.
  En tot cas, el discurs d’un dirigent d’una entitat que aposta per la transformació social, hauria de ser més constructiu i positiu per tal de sumar i avançar i no de posar en qüestió o fer judicis sobre els principis d’altres. Creguim que això, queda molt poc elegant a banda de poc fonamentat.

  Eloi Villalta
  President de la Fundació d’Esplais Santa Maria de Núria

 • Ismael Jimenez Blasco

  23/06/2011 18:29

  Hola Jordi!

  Sense posar en dubte que gairebé totes les entitats de lleure aposten per la transformació social i que moltes d’elles ho fan des del voluntariat, referint-me a la base evidentment. Crec que com bé diu el Sr. Eloi no únicament Esplac treballa en aquesta línia, com bé saps des de l’entitat que en formo part el Moviment d’Esplai del Vallès, també apostem pel voluntariat.

  S’ha de dir per això, que no totes les Fundacions o Federacions que representen a aquests esplais, defensen aquest estil i es per això que comprenc el teu neguit. Crec que part d’aquesta situació de tractament homogeni que mencionaves, la te l’apropiació del terme ESPLAI i la vinculació d’aquest terme a serveis.

  Ismael Jiménez Blasco
  President Moviment d’Esplai del Vallès

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús