“La revolta dels infants”

la revolta dels infants.jpg

L’associacionisme educatiu porta molts anys lluitant pels drets dels infants. Durant molts anys, s’han visualitzat repercussions negatives per l’abús de poder, penalitzant així la tasca educativa duta a terme i amb això, vulnerant els drets d’aquells que semblen no tenir veu perquè no tenen vot, els i les nens i nenes, i joves dels esplais, caus, i altres entitats d’educació en el lleure.

Per fer front aquest buit de veu i participació dels infants en les decisions i reivindicacions de la societat, hi ha entitats com esplais i caus que aposten per la transformació social, i sovint ho fan amb iniciatives que sorprenen, o a les que no estem acostumats. L’Esplai Can Parellada de Terrassa ha proposat una formula enginyosa: “La Revolta dels infants”.

Els monitors i monitores d’aquest esplai han decidit posar-se en vaga creant així cada dissabte un espai de reflexió i revolució pacífica per donar eines als infants i per reivindicar allò que és injust en la nostra societat, i per tant també, en l’entorn més proper dels infants de l’esplai. Mitjançant cercles fets amb cartolines o qualsevol altre material i que continguin les mans i noms dels infants pretenen decorar un arbre al seu esplai. I no només pretenen fer-ho només ells sinó que volen que la resta d’organitzacions educatives del país si sumin.

Qui deia que des de l’associacionisme educatiu no es pretén transformar i deixar el món una mica millor del que ens l’hem trobat?

La falta de reconeixement social i administratiu cap a la figura de l’infant, i cap a la seva capacitat de participar i proposar per a millorar el seu entorn físic i social més proper és un altre exemple de la poca voluntat, que com a societat, hem demostrat per construir un model educatiu que treballés també en contra de la desafecció cap al compromís social i polític amb la societat, el territori i les institucions.

És important que les institucions reprenguin les polítiques de participació infantil sense menystenir aquelles organitzacions que treballen amb infants en el seu temps de lleure. I sinó cal que ens dotem d’accions com “La revolta dels infants” perquè se n’adonin.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús