L’esplai és una eina de construcció nacional que impulsa el reconeixement internacional del país

Fa una estona llegia l’article d’uns joves Bagencs i Berguedans que han participat als Campaments Internacionals organitzats pels Lithuanian Young Falcon Union a Pasaka.

Esplais i Agrupaments Escoltes viuen intensament el valor d’internacionalitzar la causa per canviar el món amb altres joves i associacions del mateix territori o de més enllà. Internacionalitzar el moviment d’associacionisme educatiu i visitar diferents regions europees o d’altres continent suposa una entrada d’aire fresc pels joves, conèixer altres cultures i maneres de fer i teixir relacions interculturals que aporten una amplitud de mires important tant per caps i monitors/es com per als joves els quals acompanyen.

Un moviment d’educació popular com per exemple és l’esplai no viu aliè a la situació d’excepcionalitat legal que viu el nostre país pertanyent a un estat que no ens posa les coses gens fàcils per exercir i garantir un valor fonamental com la llibertat individual i col·lectiva, una llibertat que la crisi global encara ha afeblit més.

Per què?

Perquè sovint, són els mateixos monitors i monitores qui formen part del casal popular del barri o poble, de la colla de diables, de la colla castellera, etc… I el mateix passa amb les famílies. L’associacionisme educatiu, en la mesura que li pertoca és una escola de militància activa social, que nodreix a la societat civil organitzada.

Recordo fa anys, en un intercanvi internacional on hi va participar el meu esplai, els i les joves havien de presentar el seu país, i mentre els altres presentaven el seu “estat”; és a dir, França, Itàlia, Alemanya, els i les joves van presentar el seu país, la seva nació sense estat, amb l’ensenya de lluita, no pas amb la senyera, sinó l’estelada. I així va sortir als diaris de la regió.

Tal i com deia al principi, els esplais del Bages i berguedà han participat d’un intercanvi internacional. I quina és la foto de grup?

Aquesta:

 

Els intercanvis internacionals són una oportunitat per explicar millor al món i als joves l’existència d’una llengua i una cultura com la catalana que porta anys reivindicant-se com valor positiu i que volem situar-la com l’eix de l’existència i organització d’una regió d’un nou paradigma a dins l’Europa social dels pobles.

Jordi Crisol

1 comentari

  • GAG

    08/08/2012 11:45

    Nosaltres som ungrup d’adolescents de la Guineueta. Asociats a l’esplai Guineueta, a Barcelona i estem buscant un altre esplai per fer intercanvis internacionals. Si esteu sabeu d’algun que en fagi, a Europa, ens podrieu informar i enviar un correu a gerard.m.l-demusic@hotmail.com. També podeu visitar el nostre blog i deixar un comentari a l’apartat Intercanvi 2013 estiu. Només heu d’introduir a la barra google aquestes paraules: grup d’adolescents de la guine

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús