Entrades amb l'etiqueta ‘Assemblea’

El moviment #15M i el dret a l’autodeterminació

dimecres, 1/06/2011

15M.png

Aquests dies, després de que el Moviment 15M assentés totes les acampades arreu del territori espanyol, incloent ciutats d’arreu dels Països Catalans, ha sortit a la llum en aquestes trobades espontànies de persones el fet o no de que aquest moviment reconeixes el dret a l’Autodeterminació.

No em deixa de sorprendre que a hores d’ara, avui, en ple segle XXI, una societat que surt al carrer per reclamar una democràcia real a les institucions i al carrer es plantegi el fet d’haver d’aprovar o no el Dret a l’Autodeterminació. El dret a l’autodeterminació reconeix el dret de l’individu a definir lliurement el seu estatus dins la societat i al món. Reconeix per extensió també el dret a l’autodeterminació d’un col·lectiu de persones. A que un col·lectiu, pugui esdevenir lliurement el que pensa, fa i diu.

La carta de les Nacions Unides recull que: “Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació. En virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural”.

Aquest dret que s’està intentant debatre en les diferents assembles que generen les acampades no vas més enllà del que s’està reclamant. Al meu entendre, el moviment del 15M  demana que el ciutadà pugui decidir i influir directament sobre el seu propi desenvolupament social, polític, cultural i econòmic. Que res d’això depengui única i exclusivament d’uns quants.

De manera implícita doncs, s’està demanant que els ciutadans puguin decidir el seu futur, com a persones, com a col·lectiu i com a poble. Per tant, per mi, el debat no és si aprovem o no el dret a l’autodeterminació, el debat hauria de ser que entenem com a col·lectiu i com a poble.

Avui en parlàvem en una sobretaula improvisada després d’una reunió d’Esplac amb alguns dels presents. La consigna d’algun de nosaltres era clara; aquest debat és susceptible de ser manipulat per persones que confonen el dret a l’autodeterminació amb la independència. I aquí, en l’estat en que vivim, per desgràcia n’hi ha molts, tant al carrer com al parlament.La tradició monàrquica i a voltes absolutistes de l’estat espanyol porta anys enverinant a la societat amb aquest discurs.  Cal considerar la independència com un procés que s’inicia en cas d’exercir part (no tot) del dret a la autodeterminació i obtenir una majoria amplia en sentit positiu.

La reacció que a provocat tan dins com fora de les assembles l’inici del debat sobre el dret a l’autodeterminació ens demostra que malgrat la nostra tradició associativa i democràtica de país, cal continuar picant molta pedra.

Que la democràcia quedi al descobert.

 

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya se’n surt!

dijous, 3/03/2011
33a AGO CNJC.jpg

Font: facebook CNJC

Ja fa gairebé una setmana vaig assistir a l’Assemblea General Ordinària del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Amb gairebé 25 anys a l’esquena assistia a la 33a AGO ! Que gran que s’ha fet el CNJC i que jove era quan vaig néixer !

Com totes les entitats, associacions i plataformes el CNJC ha patit, pateix i patirà els efectes de la crisi econòmica. Els acords presos pel secretariat del Consell durant l’any i la següent ratificació per part de l’Assemblea certifiquen que vivim en un moment complicat però que el jovent del país te ganes de sobreviure i fer-ho maximitzant els recursos i minimitzant la despesa. L’anterior secretariat amb va prendre decisions no sempre positives però valentes que garantiran el futur del Consell.

Amb un canvi de govern pel mig el Consell enguany també ha renovat la presidència. Malgrat que l’equip de presidència es manté, format ara amb en Benjamí Aguilar del MEG a la Presidència, en Victor Albert Blanco de l’AJEC a la vicepresidència 1a i en Sergi Contreras d’Esplais Catalans la Vicepresidència 2a. Un equip que canvia de lideratge però de continuïtat.

En resum ha estat una AGO de ratificació dels acords presos a nivell econòmic i de reestructuració de funcionament i projectes i sobretot, una AGO amb fort caràcter de posicionament ideològic. El que em fa entendre que la plataforma és viva i amb ganes de seguir caminant cap a un major reconeixement de l’associacionisme jove i voluntari de base.

Cal que les associacions juvenils, educatives i voluntàries prenem nota de l’esforç que han fet els màxims dirigents del CNJC per adequar la plataforma als nous temps. A uns temps inestables econòmicament i més quan la gran majoria dels ingressos provenen de l’administració pública. Fer-ho de manera decidida però sense turbulències, segurs del que fem i amb ganes de garantir a l’associació un futur digne, això com també als seus actius.

Jordi Crisol