Entrades amb l'etiqueta ‘esplac’

Carta enviada al director del Diari Ara

dijous, 23/06/2011

a l'esplai som voluntaris.png

Benvolgut Carles,

Primer de tot, moltes gràcies per contestar el missatge a Twitter sobre la crítica a l’article que sortia ahir al diari Ara.

M’agradaria però, si em permets, donar-te les raons de perquè he fet públic també el meu desacord amb l’article de la pàgina 42 i 43 del diari d’ahir (dimecres 22), així com amb  d’altres que han aparegut al Diari Ara anteriorment. La meva crítica, i la de la entitat que tinc el gust de representar, Esplais Catalans (Esplac), gira al voltant del tractament homogeni que els mitjans de comunicació estan donant a l’educació en el lleure del nostre país.

L’error dels mitjans, i segurament perquè nosaltres tampoc ens hem sabut explicar prou bé, rau en: associar i barrejar els termes esplais i caus amb la prestació de serveis de lleure per part d’altres empreses o fundacions.

En aquest cas, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), Escoltes Catalans (EC), Acció Escolta (AE) i Esplais Catalans (Esplac) compartim el treball per una transformació social des del voluntariat, cosa que en altres federacions i fundacions no passa.

(més…)

Monifesta’t 2011. L’energia de l’esplai!

diumenge, 27/03/2011

A continuació us faig extensiu el manifest resultant de la trobada de monitores i monitors dels esplais catalans, els esplais d’Esplac. Un espai de participació per a joves compromesos per la transformació social de base voluntaria i de caracter laic. Un espai que és i ha estat vinculant. I seguirem treballant perquè així sigui.

Un manifest fet després d’un munt de debats paral·lels sobre temes que afecten a l’esplai. No vull deixar l’oportunitat de felicitar a tots i totes les participants, a l’organització i també a les entitats presents en l’acte públic. Un acte públic que va comptar amb les intervencions de la Comissió Organitzativa de la Trobada, en Marc Cases, president d’Esplais Catalans, la Marisol Pacheco, Regidora de Joventut de l’Ajuntament de Canet de Mar i Oriol Martín, Coordinador territorial de Joventut a Barcelona.

 

Jordi Crisol Tortajada

Vicepresident d’Esplais Catalans, Esplac.

monifestat.jpg

Benvingudes i benvinguts a la Monifesta’t a Canet de Mar. Ens fa especial il·lusió perquè la comissió de la Monifesta’t d’enguany, formada per monitores i monitors del sector Maresme d’ESPLAC portem temps treballant per donar forma a aquesta trobada carregada d’energia de l’esplai.

Al llarg del dia d’avui ha estat molt important la vostra participació: és bàsic i imprescindible el paper de les monitores i monitors dins de l’esplai per tal de donar continuïtat al projecte que compartim. Després dels debats d’aquesta tarda tenim més clara l’energia que ens mou

 • L’energia de treballar per la defensa activa de tots els drets dels infants.
 • Concebem, acceptem i respectem l’energia del joc lliure i del joc dirigit en el temps de lleure.
 • Comptem amb les famílies i els infants per donar energia a la participació. Per participar volem, parlem, sabem i consensuem.
 • L’esplai carrega d’energia per fer amistats.
 • El treball en equip que fem ens dóna i requereix l’energia del saber escoltar i respectar.
 • Tenim motivació i energia per treballar en un objectiu comú enriquit per diferents visions.
 • Som laics perquè eduquem i no adoctrinem. Perquè pensem i no reproduïm. És l’energia de la laïcitat.
 • Tenim l’energia suficient per intercanviar cultures i compartir experiències. Som internacionalistes.
 • Entenem les activitats de vacances com un lloc ideal per compartir l’energia amb els infants i créixer conjuntament.
 • Donem energia al nostre entorn respectant-lo i tenint-ne cura.
 • Estem en el camí on descartem gèneres, sexes i etiquetes, i donem energia a les persones.
 • Utilitzem amb responsabilitat les tecnologies de la informació i de la comunicació que ens carrega d’energia per reivindicar la nostra tasca en el present i futur.
 • La continuïtat del nostre projecte passa per transmetre tota aquesta energia al nostre relleu.

Totes les monitores i monitors que avui estem aquí a Canet de Mar podem ser exemple d’aquests valors.  Monifestem-nos per seguir donant energia als esplais!

26 de març de 2011, Canet de Mar. Comissió organitzadora de la Monifesta’t.

 

La roda del relleu. Donant corda a l’esplai

divendres, 28/01/2011

Em sap greu no poder actualitzar aquestes setmanes amb la regularitat que m’agradaria. Atrafegat amb exàmens i feina ara trobo un petit moment per presentar-vos un llibre que publica Esplais Catalans. La roda del relleu. Donant corda a l’esplai

És el sisé número de la col·lecció L’Esmolet. En aquest llibre s’aprofundeix sobre el relleu generacional, no només als equips de monitors i monitores, sinó en la globalitat de l’esplai. S’insisteix en la necessitat de d’organitzar un bon relleu en l’equip de dirigents, ben dirigit, pensat i previst, amb la mirada posada en el futur de l’associació i de l’esplai. En aquest llibre s’hi troben pistes i consells de com dur de la millor manera possible el relleu generacional així com també dinàmiques i activitats per treballar amb els infants, els adolescents i amb els monitors i monitores.

Esplac a aprofitat l’edició d’aquest nou llibre de la col·lecció Esmolet per presentar-lo amb un video. A continuació el podeu veure

[youtube j7VTqWD6nfI]

Si voleu adquirir el llibre poseu-vos en contacte amb Esplais Catalans. O bé, us el podeu descarregar des de la seva web !

Jordi Crisol

A l’esplai vivim experiències

dilluns, 13/12/2010

En el marc de la defensa d’un model d’esplai associatiu i voluntari, Esplais Catalans va engegar a principis d’octubre la campanya: Hi ha moltes raons per anar a l’esplai. Tria la teva.

A continuació reprodueixo parcialment l’article de Rafael Guillen, membre de la direcció nacional d’Esplac. Al final d’aquest paragraf podreu trobar l’enllaç a l’article sencer.

exp.png

Cap lema és més important en la nostra campanya, però penso que n’hi ha un que cal deixar-lo ben clar i refermar en veu alta i clara: a l’esplai no s’expliquen creences, a l’esplai VIVIM experiències. Les vivim, les enriquim i les amplifiquem, com sempre hem fet, des de l’educació, des de la pedagogia activa i militant, des de les diverses maneres d’associar-nos i organitzar-nos, i des del lliure pensament. Experiències de collita pròpia que ens han configurat tal com som, que conformen la marca ESPLAI, que ens defineixen i que ens han d’ajudar a dibuixar què volem ser i a on volem arribar. I estem ben tranquils i convençuts de què tot això ho fem i ho hem fet sempre desmarcant-nos de creences que desorienten, d’opcions dogmàtiques i d’explicacions i alternatives que prometen vana glòria. Clika aquí per seguir llegint


El 28N, l’associacionisme educatiu també decideix

diumenge, 28/11/2010

Esplais Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya celebren aquest cap de setmana les seves Assemblees Generals Ordinàries a Manresa i Torelló respectivament, que coincideixen amb les eleccions al Parlament de Catalunya.

Algun de vostès pensarà… que agosarat aquest noi ! Començar un blog i escriure sobre l’associacionisme educatiu al nostre país avui, ara, el dia en que el país es juga el seu futur a les urnes. La lectura cal fer-la amb més profunditat. Part de l’associacionisme educatiu del país avui també decideix les seves línies de treball i en el cas d’Esplais Catalans part de la seva direcció nacional.

Que associacions juvenils d’educació que engloben joves i infants i que tenen una vertebració territorial real centralitzin el debat i ratifiquin els seus plans de treball per al proper curs 2010 – 2011 més enllà de la capital del país és una demostració del pes real que tenen. I que ho facin el 28 de novembre encara més. M’explicaré.

La convicció d’idees i de gestió que transmeten aquestes associacions dirigides per part del jovent del país es contraposen amb els informes i enquestes que publiquen sovint mitjans i administracions sobre el desencant i la desmobilització social del jovent a casa nostra. És veritat però, que els jovent associat som minoria. Enquestes i estudis ressalten allò que realment passa, la no mobilització social del jovent. El negativisme imposat als nostres temps fa caure en el destacar tot allò negatiu o que no fa bé a la societat, és aquí el problema. El jovent associat, més enllà dels moviments d’associacionisme educatiu guanyaria en conviccions, discurs i masses si aquests informes i enquestes tinguessin entre d’altres objectius remarcar la bona tasca de part del jovent. Entitats i associacions juvenils podrien intentar combatre la desmobilització i la estigmatització dels i les joves des d’un punt de partida, si més no, més favorable.

Parlar d’associacionisme educatiu i altres plataformes juvenils avui, té més sentit que mai. El nou parlament i govern que es configurarà a partir del que passi avui ha tenir en compte la funció d’agitació i mobilització social que poden tenir aquestes entitats, associacions i plataformes en el col·lectiu jove. Si volen incrementar la militància associativa entre el jovent, i per extensió l’alta desafecció política d’aquest col·lectiu, aquesta és una bona via.

Avui, ARA, part de jovent associat decideix també el seu futur com a col·lectiu i com a país.

Jordi Crisol

Vicepresident d’Esplais Catalans, Esplac

Manresa, 28 de Novembre del 2010