Entrades amb l'etiqueta ‘esplai’

La comunicació i les xarxes com a prioritat política de l’entitat. El cas d’Esplais Catalans

dimecres, 6/02/2013

Ordenar les idees després del llançament oficial de la revista digital Som Esplai per aportar una reflexió al voltant de l’ús de les xarxes socials com a element estratègic per al desenvolupament i creixement d’Esplais Catalans els darrers anys se’m fa difícil.

Reflexionaré sobre dos conceptes que crec que us poden semblar interessants; l’aposta política per la comunicació on-line i el paper clau de la comunicació en la defensa del model d’esplai associatiu i voluntari.

La comunicació i les xarxes com a prioritat política de l’entitat

Dotar les estructures polítiques i tècniques de l’entitat de poder comunicatiu és un acció que avui és essencial per poder transmetre tot allò que volem. I no parlo de recursos econòmics, sinó de poder comunicatiu real. (més…)

“La revolta dels infants”

divendres, 16/03/2012

la revolta dels infants.jpg

L’associacionisme educatiu porta molts anys lluitant pels drets dels infants. Durant molts anys, s’han visualitzat repercussions negatives per l’abús de poder, penalitzant així la tasca educativa duta a terme i amb això, vulnerant els drets d’aquells que semblen no tenir veu perquè no tenen vot, els i les nens i nenes, i joves dels esplais, caus, i altres entitats d’educació en el lleure.

Per fer front aquest buit de veu i participació dels infants en les decisions i reivindicacions de la societat, hi ha entitats com esplais i caus que aposten per la transformació social, i sovint ho fan amb iniciatives que sorprenen, o a les que no estem acostumats. L’Esplai Can Parellada de Terrassa ha proposat una formula enginyosa: “La Revolta dels infants”.

(més…)

Carta enviada al director del Diari Ara

dijous, 23/06/2011

a l'esplai som voluntaris.png

Benvolgut Carles,

Primer de tot, moltes gràcies per contestar el missatge a Twitter sobre la crítica a l’article que sortia ahir al diari Ara.

M’agradaria però, si em permets, donar-te les raons de perquè he fet públic també el meu desacord amb l’article de la pàgina 42 i 43 del diari d’ahir (dimecres 22), així com amb  d’altres que han aparegut al Diari Ara anteriorment. La meva crítica, i la de la entitat que tinc el gust de representar, Esplais Catalans (Esplac), gira al voltant del tractament homogeni que els mitjans de comunicació estan donant a l’educació en el lleure del nostre país.

L’error dels mitjans, i segurament perquè nosaltres tampoc ens hem sabut explicar prou bé, rau en: associar i barrejar els termes esplais i caus amb la prestació de serveis de lleure per part d’altres empreses o fundacions.

En aquest cas, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), Escoltes Catalans (EC), Acció Escolta (AE) i Esplais Catalans (Esplac) compartim el treball per una transformació social des del voluntariat, cosa que en altres federacions i fundacions no passa.

(més…)

La roda del relleu. Donant corda a l’esplai

divendres, 28/01/2011

Em sap greu no poder actualitzar aquestes setmanes amb la regularitat que m’agradaria. Atrafegat amb exàmens i feina ara trobo un petit moment per presentar-vos un llibre que publica Esplais Catalans. La roda del relleu. Donant corda a l’esplai

És el sisé número de la col·lecció L’Esmolet. En aquest llibre s’aprofundeix sobre el relleu generacional, no només als equips de monitors i monitores, sinó en la globalitat de l’esplai. S’insisteix en la necessitat de d’organitzar un bon relleu en l’equip de dirigents, ben dirigit, pensat i previst, amb la mirada posada en el futur de l’associació i de l’esplai. En aquest llibre s’hi troben pistes i consells de com dur de la millor manera possible el relleu generacional així com també dinàmiques i activitats per treballar amb els infants, els adolescents i amb els monitors i monitores.

Esplac a aprofitat l’edició d’aquest nou llibre de la col·lecció Esmolet per presentar-lo amb un video. A continuació el podeu veure

[youtube j7VTqWD6nfI]

Si voleu adquirir el llibre poseu-vos en contacte amb Esplais Catalans. O bé, us el podeu descarregar des de la seva web !

Jordi Crisol

Temes Pendents a Youtube

diumenge, 2/01/2011

Benvolguts lectors i lectores;
Després de la bona acollida del post Què és un esplai?, i de que alguns de vosaltres em fessiu arribar enllaços d’altres videos fets pels vostres esplais o associacions a través de twitter, he decidit crear un canal al youtube on aniré actualitzant, en la mesura que sigui possible, amb nous videos que hem feu arribar.

canal youtube.png

Per accedir al canal, fés click sobre la imatge

El nostre reconeixement passa per crear i teixir xarxa arreu, als pobles i ciutats, al país i al món però també a internet.

Jordi Crisol

Què és l’esplai? (video)

diumenge, 26/12/2010

Avui he recordat que l’any 2006 vaig veure un video d’un recull de definicions de quin significat té la paraula esplai a diferents països europeus. He pensat que seria interessant penjar-lo al blog d’Associacionisme Educatiu. Si algú en té algun sobre l’escoltisme m’agradaria que me’l fés arribar per poder-lo compartir també al blog de l’ARA.

Veureu que la realitat política i social del nostre país també s’explica a través de la paraula esplai. Aquí tienu el video !

[youtube JAHsLdT9iZw]

Que acabeu de passar unes bones festes de Nadal !