Entrades amb l'etiqueta ‘esplais’

Combatre la injustícia i la pobresa des de l’associacionisme

dijous, 13/03/2014

L’esclat de la crisi i la seva repercussió social ha fet aflorar els darrers anys la pobresa. Fins fa poc una pobresa oculta, que alguns l’amagaven sota un context de creixement econòmic que com veiem no ha estat capaç de pal·liar les desigualtats.

L’impacte de l’austeritat pressupostaria i la desregulació del mercat de treball ha acabat amb l’ascensor social i ens està portant a viure un moment extremadament injust. Un context de desigualtats generalitzades, ja no només econòmiques, sinó entre homes i dones, entre oportunitats  i oportunitats inexistents, entre joves, adults i gent gran, i també desigualtats per raó d’origen.

Aquests darrers anys, l’aposta per fer front a aquesta injustícia s’ha traduït políticament únicament i exclusiva des de posicions i visions benestants coincidint amb majories de govern còmplices dels dictats dels mercats i de les polítiques conservadores. Cosa que inefablement ens ha portat a models caritatius que aprofundeixen encara més en les desigualtats. (més…)

L’internacionalisme, més enllà de la quotidianitat

dissabte, 16/07/2011

a l'esplai ens agrada volar.png

 

Per il·lustrar aquest post agafo prestat un dels símbols que representa l’internacionalisme a la meva casa.

A l’esplai ens agrada volar.

 

L’estiu és sinònim de vacances per als joves del país. És sinònim de descans, recarregar empenta i de preparació del proper curs per als mestres de les escoles el país. Per aquest col·lectiu no deixen de ser un parell de mesos de reflexió i de repàs del que s’ha fet i del que queda per fer. Que tot està per fer i tot es possible.

Per monitors/es d’esplais i caps d’agrupaments de caus és un moment molt especial, l’estiu es sinònim de d’activitat, sinònim de passar-se dies fora amb els infants que durant tot el curs han participat i fet possible un munt d’activitats als carrers dels nostres pobles, viles i ciutats, aprenent jugant, descobrint que el món el tenim a les nostres mans i que podem posar el nostre gra de sorra per millorar-lo. Per aquest col·lectiu l’estiu es transforma en una prova de foc de tot allò que han construït i mantingut durant l’any. Esplais i caus marxen de la ciutat per anar a conviure amb la natura, muntanya o a conèixer altres alternatives educatives arreu d’Europa.

(més…)

Els locals, una assignatura pendent pels esplais

divendres, 18/02/2011

En l’entrevista a l’ex secretari de Joventut de la Generalitat, l’Eugeni Villalbí que publicava en aquest mateix blog el mes de Desembre li preguntava sobre la problemàtica dels locals que pateix l’associacionisme educatiu, sobretot en les grans ciutats. Els locals han passat a ser un luxe dels esplais i caus.

La situació que viuen certes associacions a Barcelona, més concretament alguns esplais d’Esplac els ha portat a engegar una campanya per denunciar la falta de locals i el nul compromís de l’administració local amb els esplais. La campanya porta per nom: Localitzat. L’esplai en perill d’extinció. Després d’esgotar totes les vies de diàleg i consens amb l’administració, els monitors i les monitores van sortir despullats al carrer per denunciar aquesta falta de locals, i el poc interès de l’administració per ajudar-los a solucionar aquest fet.

Sovint, l’emancipació ideològica dels monitors i monitores dels esplais sovint passa per abandonar la jerarquia catòlica (gens democràtica) i com a conseqüència es trenquen els vincles amb la parròquia o rectorat que fins al moment havia estat el punt de trobada per a famílies, monitors/es i infants. L’església no accepta sota el seu sostre una entitat laica, una entitat que demana i reivindica un espai educatiu no dogmàtic i radicalment democràtic.

El cas que presenta aquesta entrevista que comparteixo més avall és semblant a la que he descrit. Una entrevista realitzada per Radio Televisió de Cardedeu. Entrevisten a en Roger, company i monitor de l’Esplai Bruixes i Bruixots de Cardedeu. És important que els mitjans de comunicació se’n facin ressò.

[youtube H-47P1MfQ7E]

Jordi Crisol

Badalona, Països Catalans