Important o urgent

Tinc un amic que està molt estressat. És com jo, un pare novell. Sovint ens trobem i compartim àmplies tertúlies. Intento que vingui a fer esport; a córrer o en bicicleta. Em diu que va molt estressat i que no té temps. Lluny de pensar que em dóna llargues per no venir i evitar així uns cruiximents de campionat, penso que té una mica de raó. Aquest fet no em tira enrere per intentar ajudar-lo en el seu propòsit de ser una persona més efectiva.

El temps és finit i és el més democràtic que hi ha. Tots tenim 24 hores; rics, pobres, llestos i cretins. Un dels mals de la nostra societat és la falta de temps.  No serà que intentem enquibir massa “coses” en les nostres minses 24 hores? Vegem si ho podem resoldre.

Aquestes “coses” o activitats, les podem classificar en dues categories en funció de dos paràmetres:

Important. Aquelles activitats que ens porten a aconseguir els nostres objectius.

Urgent. Aquelles activitats que requereixen la nostra atenció immediata.

Vegem aquí dos paràmetres importants, el valor (la importància) i el temps (la urgència). En funció de si quelcom és important o urgent ho podem classificar en alta o baixa, això ens donaria lloc a una matriu amb 4 quadrants, com aquesta [i] :

 

- Les tasques tipus A, IMPORTANTS & URGENTS. Són estrès pur. Cal executar-les en el moment i fer-les un mateix. Aquí hi tenim les crisis, problemes apressants, venciments, etc.

- Les tasques tipus B, IMPORTANTS, PERÒ NO URGENTS. Cal planificar-les bé, esperar i eventualment delegar. Cal prioritzar-les ja que solen ser les que permeten assolir els nostres objectius a llarg termini. Construir relacions, reconèixer noves oportunitats, prevenir, pensar, etc.

- Les tasques tipus C, URGENTS, PERÒ NO IMPORTANTS. Cal intentar delegar-les i si és possible, intentar anticipar-les. Interrupcions, alguns correus, reunions, etc.

- Les tasques tipus D, NI URGENTS, NI IMPORTANTS. Solen ser distraccions, interrupcions, pèrdues de temps, “lladres de temps”. Caldria evitar-les, ignorar-les. Sovint són les activitats més agradables…

Tots voldríem estar en les activitats del quadrant B, però moltes vegades les urgències o les pseudo-urgències ens porten a navegar o més aviat a deixar-nos portar cap a zones no desitjades i no ens fan sentir a gust. Estem estressats, no arribem a res i tenim sensació de fracàs. Ens apartem d’allò realment important. Ens sentim malament i som poc efectius. Existeixen moltes tècniques de gestió del temps (que tampoc és el propòsit d’aquest breu article). De moment un petit tastet: organitzar les tasques per IMPORTANCIA / URGENCIA,  a veure si aconsegueixo que el meu amic almenys  em pugui acompanyar a fer una mica d’esport. Sort!


[i] Stephen R. Covey “Los 7 hábitos de la gente altamente efectiva” 1997. Edit. Paidos Ibérica

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús