Adéu al Borbó

Vet aquí 10 raons per demanar que el rei d’Espanya plegui en les seves funcions de cap d’estat:

  1. Legitimitat. El rei (com a cap d’estat) no ha estat elegit, tot i que la Constitució va ser ratificada en referèndum el 1978. Mai més la monarquia ha estat votada a les urnes. A més a més, el nomenament el va fer el dictador Franco, erigint-se per tant en successor.
  2. Transparència. Els comptes de la Casa Reial no són transparents, únicament fa poc s’ha publicat una mínima i insuficient relació de despeses.
  3. Exemplaritat. El comportament en les últimes actuacions no ha estat, com ell mateix diria, “exemplar”. (caçar elefants a Botswana és impropi o el cas Urdangarin, qui gràcies al seu càrrec nobiliari es va apropiar, presumptament, de diner públic).
  4. Austeritat. Si s’estan retallant serveis bàsics als ciutadans, la monarquia està clar que és prescindible.
  5. Paper institucional. Actualment, la democràcia espanyola és prou sòlida i madura com per no necessitar una figura que actuï d’àrbitre i que garanteixi suposadament l’estabilitat.
  6. Història. A Catalunya, tenir un nou Felip (VI) com a monarca, porta mals records. L’anterior va ser Felip V (segle XVIII), qui va dictar els Decrets de Nova Planta que instauraven l’absolutisme a Espanya i significaven l’eliminació de les llibertats catalanes.
  7. Cost-benefici. El paper de cap d’estat podria ser exercit per un president de república, mentre que les de cap de govern les podria exercir un primer ministre (o que assumís les dues funcions, com als EE.UU.) El cost seria sensiblement inferior.
  8. Excepció. Avui en dia en quasi tots els països del món, les monarquies constitueixen una excepció en termes històrics.
  9. Desprestigi internacional. La funció principal de la monarquia és la representació i donar imatge de marca a nivell internacional. Els darrers escàndols han provocat un gran desgast d’aquesta imatge i poden generar un efecte contrari.
  10. Oportunitat. La Primera República va durar menys de 2 anys (1873-1874), la Segona quasi 8 anys (1931-1939), donarem una oportunitat a la Tercera?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús