Amèrica vota

Com cada primer dimarts d’any de traspàs els Estats Units escullen president. Després de quatre anys de forta recessió econòmica el president Obama té el repte d’una reelecció complicada. Malgrat algun èxit internacional, el que determinarà la seva continuïtat o no serà la seva gestió domèstica, econòmica bàsicament i pels estralls del Sandy. El què el 2008 era una gran onada d’il.lusió i carisma (“Yes we can”) s’han convertit el 2012 en un constant vaivé de males notícies i escassa perspectiva. Davant té un candidat solvent. Romney és un polític sòlid i veterà, ex-consultor, empresari d’èxit, prou ambigu i pragmàtic per disputar-li la victòria.

Els dos candidats estan virtualment empatats segons les enquestes. El sistema estableix que cada estat té un pes proporcional determinat en nombre de vots electorals. Molts estats sempre voten el mateix, p. ex. Califòrnia, demòcrata i Texas, republicà. Després n’hi ha uns altres que son canviants i que determinen el guanyador final: Florida o Ohio poden tenir la clau.

La participació sembla que serà entre el 55% i 57% del cens. Certament molt baixa, per la que s’anomena la “democràcia més gran del món”. Malgrat això ho seguirem amb interès com si d’un esport es tractés i els mitjans d’aquí s’hi abocaran. Els Estats Units estan també immersos en una gran recessió, amb un taxa d’atur del 7,9% intolerable pels seus estàndards. Amb un deute públic monumental i creixent de 16 bilions de dòlars, més del 105% del PIB. Un dèficit públic semblant a l’espanyol (del 9%) i una balança comercial crònicament deficitària. Amèrica votarà. Els americans votaran mirant pels seus interessos, però el resultat ens afectarà a tots els europeus i a les polítiques econòmiques que s’implementin allà i aquí. Que votin bé i que tinguem sort.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús