Catalunya vota

Deixeu que faci quatre línies d’actualitat després d’aquesta esgotadora campanya electoral de més de dos mesos.

Demà Catalunya vota. Les eleccions tindran un guanyador clar, el President Mas obtindrà una clara majoria. Malgrat les retallades i la crisi econòmica més greu que es recorda, l’actual president obtindrà una clara victòria. Veurem si per majoria absoluta o no. Un fet excepcional, inèdit a Europa. Tant sols als EE.UU., Barack Obama ha revalidat el seu mandat. En el context actual molts mandataris han estat foragitats dels seus càrrecs per la impossibilitat de poder gestionar la realitat.

El partit que obtingui el disputat segon lloc tindrà sembla un terç d’escons respecte el partit vencedor. Sense una oposició sòlida, ni una alternativa creïble i amb el vot cada cop més fraccionat, els partits constituiran dos eixos clars: l’eix nacional i l’eix autonomista. Progrés o immobilisme. Malgrat els matisos ideològics que els partits han intentat maximitzar durant la campanya i marcar perfil propi, el debat que vindrà es centrarà al voltant de poder exercir el dret a decidir i un eventual referèndum o consulta en els propers mesos: Catalunya, nou Estat d’Europa?

Alguna premsa internacional se’n fa creus de la posició de l’Estat espanyol. Aquí no tenim un Canadà o una Gran Bretanya. Enfront hi ha un Estat cada cop més desinhibit, hostil i contrari als interessos nacionals catalans i que ha engegat tota la maquinària del joc brut per alterar la voluntat democràtica. Ridícula posició, però nítida i clara.

El país està en joc. Futur com a catalans de ple dret o assimilació com espanyols, dins un context de més centralització, espanyolització creixent i empobriment general, obligats a pagar uns deutes inassolibles heretats després de decennis de dispendi i polítiques insolidàries.

Volem un país normal o volem ser una regió annexa? Això és el que es decideix. Però no ens enganyem, això tot just comença. Demà hi ha eleccions però no és l’estació d’arribada, és el principi de viatge. Que tinguem sort i que sapiguem votar, i com deia aquell “cordeu-vos el cinturó”, que venen revolts!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús