El management segons Buffett (i 3ª part)

Per cloure aquesta trilogia d’articles sobre la visió de management de l’Oracle d’Omaha, el multimilionari Warren Buffett, parlarem de reptes i oportunitats de l’aprenentatge. En la primera part vèiem les empreses adequades per invertir i els gerents adequats per dirigir-les. En la segona, les tècniques de motivació de persones inspirades en el guru Dale Carnegie, que amaren tots els pensaments i actuacions de Buffett.

 Alguns dels punts que ara descriuré, Buffett els planteja com axiomes. Veiem la seva aplicació al món empresarial i a la vida:

 –    Risc de viure manllevant diners. Buffett diu “El palanquejament és molt temptador, però sempre porta problemes”. Penso que no cal estendre’s més en aquest punt. Som al 2012, en plena crisi i amb un problema de sobre-endeutament global. Però què pensàvem d’això el 2008? Sovint, però, molts gestors són contraris a endeutar-se més per aconseguir més rendiments. Buffett és considerat com un gestor de la vella escola o conservador.

-    Una bona idea pot portar més problemes que una mala. A vegades el que sembla una idea brillant o molt atractiva, pot convertir-se en una mala inversió.

-    “Es poden guanyar diners en l’àmbit de la llei”. Podríem aplicar-ho a molts polítics en el nostre país…

-  Encerts i errors. El món de l’empresa (i la vida) consisteix en prendre decisions i errar constantment. Tanmateix, és important que els encerts superin els errors.

-  Aduladors. Envoltar-se d’aduladors pot fer prendre el nord, i sovint no pot evitar prendre decisions estúpides.

-    Aprendre de les oportunitats perdudes.

-   Confiar en el que està provat. No hi ha res de dolent en copiar i millorar el que està provat i funciona (Cas Apple, p.ex.). Sovint les empreses tenen unes corbes d’aprenentatge molt altes per no anar al mercat i comprar el que ja existeix.

-   Entorn positiu. Si et relaciones amb persones millors que tu, veuràs com progressivament aniràs millorant i ascendint. Buscar referents positius.

-  Potencial. Tothom té potencial i ha de ser vist com una entitat econòmica amb capacitat de generar beneficis. Cal cuidar-se i formar-se.

-    No endeutar-se mai per sobre de les possibilitats de retorn.

Amb això acabaria la sèrie de 3 articles dedicats a Warren Buffett, personatge carismàtic i polèmic. Com tot milionari, persona amb clarobscurs però un visionari dels negocis, fet a si mateix i amb un talent excepcional. Espero que puguem extreure’n coses i aplicar quelcom de les seves ensenyances al món de les nostres empreses.

Bibliografia: Mary Buffett i David Clark “Warren Buffett y los secretos del management”. Alienta Edit. 2011.

 

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús