El paradigma digital en el previ a Sant Jordi

 

Hi ha llibres arriscats, i el que han escrit a quatre mans Manuel Gil i Joaquín Rodríguez per a Trama Editorial, El paradigma digital y sostenible del libro, n’és un. Arriscat perquè, com expliciten al text de contracoberta, la volatilitat que la revolució digital imprimeix al món del llibre és enorme. No obstant això, hi ha canvis que, amb independència de com evolucione la tecnologia, són ja estructurals i definitius. Estan ací ja, i han vingut per quedar-se, tot trasbalsant la cadena de valor tradicional d’un sector que no acaba d’acostumar-se a la nova realitat. Per això, aquesta obra resulta, també, clarificadora i necessària.

Els autors, experts en el sector editorial, comparteixen part dels coneixements adquirits en les seues trajectòries respectives i ens proposen repensar aquest negoci de dalt a baix. Ja en la introducció donen compte d’aquesta crisi sistèmica, i aporten pistes del que desenvoluparan en les pàgines posteriors. Al seu parer, l’entorn digital propicia “la major oportunitat de redisseny estratègic que el sector del llibre ha tingut des de l’aparició de la impremta”.

Hi fan afirmacions com aquestes: “No hay una sola empresa del sector del libro que tenga claro cómo va a sobrevivir en Internet” o “Internet se lelvará por delante dos terceras partes de las editoriales que hoy conocemos”, i “Surgirán muchas otras editoriales, pequeñas y especializadas, cercanas a un grupo de lectores no necesariamente masivo, unidos por afinidades temáticas, convicciones sociopolíticas o estéticas, que hagan viable un nuevo modelo de editorial en red con presencia e inventarios virtuales”. Exemples d’aquesta última asseveració en tenim moltes, en l’àmbit en llengua catalana (Tigre de paper, per dir un nom, n’és un). I moltes han sorgit en els últims mesos, tot aportant una renovació positiva i imparable.

“La digitalización del mercado del libro será una amenaza absoluta para las empresas que no sepan adaptarse, que no sean ágiles, independientemente de su tamaño, y una enorme oportunidad para empresas ávidas de innovar y experimentar e integrarse en redes de colaboración que les permitan modificar con celeridad sus estrategias. Las empresas red y los enlaces serán el fundamento empresarial más valioso para las editoriales que quieran sobrevivir en Internet. Los enlaces y la formación de comunidades serán los activos editoriales del futuro.”

Quasi res porta el diari… Una crisi econòmica global, un canvi de paradigma estructural, l’entrada de nous actors tecnològics aliens a l’àmbit editorial (Apple, Google, etc), microempreses, autoedició, pirateria, comunicació 2.0, creació de comunitats, col·laboració, interacció, participació, diàleg, cocreació… “No estem vivint un temps de canvis, sinó un canvi de temps”, asseguren, i no els falta raó. Aquest aforisme resumeix a la perfecció la quantitat d’idees que traslladen els autors en les primeres pàgines de l’obra. Cal estar en contacte amb les reflexions i actualitzacions que aporten als seus blocs: Antinomiaslibro (Manuel Gil) i Futurosdellibro (Joaquín Rodríguez). Continuarem reflexionant ací en veu alta sobre aquest llibre a mesura que avancem en la lectura, que necessàriament ha de ser pausada i reflexiva, per pair bé el daltabaix que tenim plantejat al sector.

De moment, aquest dilluns, celebrem la diada de Sant Jordi i, a partir de dijous, la Fira del Llibre de València. Tindrem temps en el futur per parlar del present.

Etiquetes

1 comentari

  • gemma llorca

    24/04/2012 16:01

    .

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús