Veus (lluminoses) que s’apaguen

El País Valencià no és un bon lloc per als gestors culturals. Ací es demana el carnet del partit fins i tot per dirigir un museu o un teatre. No caldrà ara que fem un repàs exhaustiu per demostrar l’obvietat, però hi ha dos exemples paradigmàtics d’aquesta trista realitat: el Sant Pius V i l’IVAM. Els dos principals espais d’exposició del cap i casal i, per extensió, de tot el país, estan en mans de polítics àmpliament qüestionats per artistes, galeristes i crítics. Però aquest enfrontament no ha fet variar per a res el criteri de gestió estríctament política que aplica el partit omnigovernant.

Ara ens trobem amb un cas especialment lamentable que pot acabar encallat en el mateix atzucac. Tornaveu, l’empresa que gestionava el Teatre El Musical (TEM) de València des de la inauguració, l’any 2004, ha finalitzat el seu contracte amb l’Ajuntament, i avui mateix es veu obligada a plegar veles. Durant els 8 anys de direcció d’aquest espai, ubicat al bell mig del barri del Cabanyal/Canyamelar, els seus gestors han fet una tasca d’equilibrisme artístic digna d’elogi que, a més, ha obtingut bons resultats de públic (amb una ocupació superior al 60%).

A mig camí entre el teatre comercial (Héctor Alterio, Lola Herrera, Pepón Nieto, José Sacristán), les apostes d’autor, les funcions juvenils i didàctiques, la producció pròpia i els cicles musicals o de dansa, el prestigiós Joan Carles Dauder ha sabut encapçalar un equip jove i ben format, amb les idees clares i una concepció global de l’espai, sense complexos per la seua ubicació perifèrica en el mapa de la ciutat. Gràcies al seu esforç ha estat possible bastir una programació potent i arriscada, en bona mesura en valencià (una raresa en la cartellera teatral del cap i casal) i que, en l’apartat musical, ha programat concerts dels Manel, Jaume Savall, Jaume Sisa o Feliu Ventura, entre molts altres. Tot això en un espai de titularitat municipal, en el qual la majoria absoluta de Rita Barberà hi té l’última paraula. I sembla que ja s’ha dit.

El contracte de gestió de Tornaveu ha finalitzat (i fins i tot, s’ha prorrogat uns mesos) sense que s’haja fet públic encara el plec de condicions per a un nou adjudicatari. Amb el pressupost dràsticament minvat i en les dates en què estem, no hi ha temps material perquè TEM òbriga les portes en condicions la nova temporada de tardor. Es produirà un buit que desmereix tota la feinada feta fins el moment per fidelitzar el públic. Desitgem (tot i que ens envolten els dubtes, atesos els precedents) que la nova gestió recaiga en mans tan professionals com ho ha estat fins el moment, perquè aquest teatre  continue dotant el barri i la ciutat sencera del far cultural que necessita i mereix. Siga com siga, cal, també, agrair a Tornaveu l’extraordinari treball realitzat aquests anys i confiar que el seu talent i la professionalitat de tot l’equip troben altres vies en l’àmbit cultural per continuar oferint-nos llum al final d’aquest túnel tan fosc i tan brut.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús