Petits grans editors

M. Mercè Cuartiella, guanyadora del premi Llibreter 2012 / P. VIRGILI. Diari ARA

No tot és desolació al panorama editorial. Per sort per als lectors. Malgrat els retalls en ajudes, la caiguda de vendes, la reducció de novetats i els comiats a treballadors del sector sota l’eufemisme del “reajustament”, es continuen publicant bons llibres. La concentració de segells ha comportat, en paral·lel, una vivificadora eclosió de noves iniciatives, petites i valentes, que mantenen intacte l’original gust per l’edició ben feta i la promesa de noves gestes. Són editorials sovint (però no només) “perifèriques” de les urbs on la indústria té més pes. Com si l’allunyament de l’epicentre dels problemes fóra, també, part de la solució.

Dues notícies recents corroboren la solidesa de les apostes d’una sèrie de segells que despunten per la innovació, la passió i el risc. Perquè publicar és, sempre, arriscar-se. Arriscar diners, en primer lloc; però també el prestigi, la confiança que els lectors depositaran (o no) en les futures propostes literàries que faran. Els premis als llibres millor editats que atorga el Ministeri de Cultura van donar compte, fa unes setmanes, d’aquest fenomen creixent. Siruela, Media Vaca, Liber, Kalandraka, Siloé, Zorro Rojo, KRK… La pràctica totalitat dels guardons d’aquesta distinció honorífica van anar a mans d’empreses independents, de facturació reduïda si les comparem amb el compte de resultats de les grans corporacions editorials de l’Estat espanyol.

La segona bona notícia per als editors petits que fan grans aportacions a la nostra cultura ha arribat amb el Llibreter, que és potser el premi més gratificant que pot rebre un editor (i també un autor, és clar!) pel seu treball. Enguany, els reconeixements han estat, en l’apartat de Narrativa Catalana, per a Germans gairebé bessons, de M. Mercè Cuartiella, publicada a la gironina Brau Edicions; la modalitat d’Altres Literatures ha estat per a l’obra A dalt tot està tranquil, de l’holandés Gerbrand Bakker (que ja es va endur el 2010 l’IMPAC per aquesta mateixa obra), publicada tant en castellà com en català per Raig Verd; i finalment el d’Àlbum Il·lustrat ha recaigut en El autobús de Rosa, de Silei i Maurizio A.C. Quarello, editat per Barbara Fiore (que també va ser reconeguda als premis del Ministeri). Llibres i segells, tots ells, que farem bé de seguir de prop, perquè segur que l’empenta d’aquests guardons els anima a continuar amb l’objectiu de fer aportacions editorials realment rellevants i duradores. Enhorabona a tots ells!

Quina sort tenim, de tenir-los…

Etiquetes

2 comentaris

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús