Valencians “cremats”

 

Imatge del satèl·lit Terra de la NASA sobre els incendis a València.

Anit, mentre el poble embogia amb crits, pitades, traques, batukades i focs d’artifici, desenes de bombers, forces de seguretat i voluntaris desplegats durant tota la jornada tornaven esgotats a les seues cases. A Carlet i rodalia, a la comarca de la Ribera, havien tractat sense descans de detenir un foc devastador que cremava (i crema encara) les muntanyes de la nostra comarca i de bona part del país. Tota aquesta gent, herois anònims que s’estimen la terra, va haver de lluitar amb mitjans escassos i sense l’ajuda aèria que ens hauria pogut estalviar l’avanç desbocat de les flames.

Els retalls en les partides dedicades a la prevenció d’incendis són la clau de la responsabilitat política que hem d’exigir en aquest monumental desastre que ja ha convertit en cendra vora 50.000 hectàrees. Per sort, cada vegada són més els valencians i les valencianes que no traguen, que no callen. Testimonis de brigadistes i de bombers implicats en l’extinció dels incendis deixen en evidència la falta de dotacions tècniques i humanes necessàries per a extingir uns incendis que podrien haver tingut un abast molt menor. Deia ahir Jorge Bellver, vicesecretari de Participació i Comunicació del PPCV, que l’esquerra fa demagògia i que no s’ha retallat, sinó que s’han “optimitzat els recursos”. Resulta impactant la desvergonya amb què es continua tractant de manipular la ciutadania amb eufemismes i peripècies verbals.

Els polítics que ens omnigovernen han expoliat durant els últims anys, per acció i per omissió, aquest país, especulant i venent-lo a constructors insaciables. Ens hem quedat sense caixes d’estalvis ni banca pròpia, tenim una taxa d’atur superior a la insuportable mitjana estatal, un deute gegantesc, una extensa taca de corrupció instal·lada en bona part de les nostres principals institucions, una submissió vergonyant del Consell als dictats de Madrid, i un autogovern més feble que mai. I mentre l’interior del País Valencià crema per culpa de la desídia, la mala gestió i la incompetència, Rajoy gaudia de la seua particular caceria d’elefants a Kiev, milers de quilòmetres lluny dels nostres problemes i preocupacions. Se’n fot, de tots nosaltres. Hem passat de creure’ns la “locomotora d’Espanya” a ser considerar uns pàries, exprimits a nivell intern, ridiculitzats de portes enfora i tractats com empestats pel president del govern central, que rebutja qualsevol contacte amb terres valencianes. Tant que les visitava quan estava a l’oposició i ens necessitava per assolir el poder…

Hem de plantar-nos ja! La “primavera valenciana” ha de donar pas a un estiu igualment reivindicatiu. No hi pot haver ni un minut de treva amb els qui conscientment enfonsen el nostre país. Hem d’exigir responsabilitats i dir prou a tanta ignomínia. Cridar alt i fort que ja no aguantem més, que els valencians tenim dignitat i ens volem forts i units per créixer i poder governar el nostre futur segons les nostres vertaderes necessitats. No pot ser, tanta mentida, tanta corrupció, tanta manipulació, tant de balafiament, tant de negoci tèrbol i tanta marginació i abandonament. Compte amb els valencians “cremats”, perquè enlloc no està escrit que tinguem que suportar per sempre totes les barbaritats que ens aboquen al damunt. Apel·lem a l’autoestima, plantem-nos, fem-nos respectar, prenem consciència del nostre enorme potencial col·lectiu… i no hi haurà qui ens ature!

2 comentaris

 • Imma Montserrat i Espiña

  02/07/2012 17:27

  Més enllà de la “primavera valenciana”, els valencians sou ben capaços de respostes admirables davant l’adversitat. Un exemple:
  http://www.vilaweb.cat/noticia/3985002/20120216/joan-c-martin-reivindica-conjugada-valenciana.html

 • Paco Mir

  03/01/2013 23:32

  El primer és seguir la tònica d’ocupació dels últims tres mesos, que això si és important, això de la identidad……. ací no tenim eixe dilema , cada un coneix la seua i respecta la del veí.”

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús