Parlaments i geometria variable

Aquest cop dedicaré un temps a la part més “política” del bloc, i és que el nou escenari al Parlament motiva a parlar sobre els futurs pactes post-electorals. Davant del pacte d’investidura entre CiU i PSC, que ha propiciat l’abstenció dels segons, algunes veus afirmen que la creació d’un pacte d’estabilitat (més o menys) permanent entre aquests dos partits és una possibilitat real. Personalment, crec que no existeixen els incentius per a propiciar una aliança tan sòlida, i que el que acabarà imperant serà la “geometria variable”, entesa com a la creació d’acords ad hoc, per a cada tema. Una observació del marc d’incentius de cada partit pot ajudar a il·lustrar aquest punt:

CiU: amb 62 diputats (només a 6 de la majoria absoluta), és difícil que la formació de govern es vegi tant feble com per pensar en buscar el suport permanent d’alguna formació política. Certament, moltes decisions requeriran majoria absoluta o qualificada (per exemple, la nova llei electoral), però més enllà d’aquests casos, els escons a disposició de Convergència i Unió resten incentius a necessitar aliances permanents. D’altra banda, el fet que totes les formacions amb representació parlamentària vulguin assumir un rol “central” dins la planificació de les polítiques pot facilitar bastant els acords puntuals.

PSC: a l’espera de debats i canvis interns que es puguin succeir (sobretot després de les municipals), la formació socialdemòcrata veurà necessari marcar perfil propi en els eixos esquerra-dreta i nacional, a fi de recuperar part del vot perdut i competir per la centralitat política del país amb CiU. Probablement, això no impedirà la creació d’acords puntuals, fonamentats en part en la “raó d’Estat” i per la necessitat de mantenir-se dins la centralitat política del país, però un pacte permanent reduiria el perfil propi del PSC, i això és l’últim que es desitja dins el partit. Finalment, hem de recordar que la competència que ICV i PP plantegen sobre el vot de classe treballadora obligaran a que el PSC reforci el seu discurs social.

PPC: en el cas dels populars, podem esperar alguna que altre sorpresa dins la legislatura, però és dubtós que un acord permanent amb CiU sigui una d’aquestes novetats.

En primer lloc, el PPC té bastants incentius per pactar amb l’executiu durant la legislatura. Sabent que la seva base de vot és i ha estat bastant fidel, i que el nou vot aconseguit els atorga un rol central dins el país, una estratègia de pacte parlamentari reforçaria el rol “central” del Partit Popular, i és difícil pensar que les seves bases es revoltin per aquest motiu. Per si no us acaba de convencer l’argument, recordaré un apunt que una persona més experimentada i intel·ligent em va donar farà uns dies: “Fixa’t en que els populars s’han posat al centre del parlament, i no a l’extrem, com fins ara. Vols dir que això no significa alguna cosa?.

En segon lloc, és difícil pensar que CiU s’ofereixi tant a pactar amb el PP com aquests últims desitjarien. Tenint en compte que bona part de la campanya i pre-campanya del partit de govern s’ha basat en el discurs sobiranista i el concert econòmic, acords continus amb els populars suposarien una contradicció amb els anhels de bona part del seu electorat, que pren l’eix nacional com a punt de referència per a decidir el seu vot.

ICV: els resultats de la formació eco-socialista deixen clar que aquesta es fonamenta en un vot bastant resistent als canvis, barreja de l’antic cinturó roig i del ciutadà post-materialista, centrat en la qüestió del medi ambient. Per aquests col·lectius (i sobretot, pel ciutadà post-materialista), ICV resulta una proposta prou sòlida, amb pocs competidors dins l’hemicicle. Sabent això, la direcció del partit té incentius per a mantenir i reforçar el seu discurs, mantenint-se com a referència “roig-verda” del Parlament, tal i com ha fet fins ara. D’altra banda, l’eliminació d’algunes reformes estrella de ICV (els 80 quilometres/hora o el codi ètic dels mossos d’esquadra) dificultarà qualsevol acord parlamentari amb el govern.

ERC: d’una banda, SCI ha aparegut com un fort competidor en l’eix nacional; de l’altre, la direcció dels republicans manté la voluntat de competir amb els partits a l’esquerra del govern (PSC i ICV) pel vot d’esquerres, amb l’objectiu d’ésser “partit de l’esquerra nacional”. Tenint en compte això, ERC es veurà incentivada per mantenir un to exigent en l’eix nacional, mentre intenta marcar perfil d’esquerra. Els canvis que es donin a partir de les municipals poden canviar completament l’escenari, però faci el que faci ERC, el marc d’incentius els hauria de motivar a marcar perfil propi, sigui més en l’eix nacional o en el esquerra-dreta.

SCI i C’s: resulta difícil predir el curs d’acció de Solidaritat, per la seva novetat com a formació política. Tanmateix, tampoc apostaria per a que aquest partit seguís una estratègia molt conciliadora, per dos motius: 1) el seu discurs se centra en la qüestió de la independència; 2) el seu pes parlamentari és insuficient per assolir la majoria absoluta amb CiU. En quant a Ciutadans, el seu posicionament en l’eix nacional, i el seu escàs pes parlamentari, fan difícil qualsevol pacte permanent amb CiU.

El panorama post-electoral sempre està obert a interpretacions, més després del canvi sobtat en el repartiment dels escons i els processos de debat interns en alguns dels partis. No obstant, en tot anàlisi hem de recordar que el sentiment de les bases de vot de cada partit és el que, a la llarga, condiciona les estratègies, i partint d’això hauríem d’esperar una legislatura de geometria variable al Parlament, en la que hi hagin “moltes parelles de ball”, però “pocs casaments”.

Dit això, Bon Nadal i bon inici de 2011 a tots els lectors i companys del diari ARA!!

3 comentaris

 • Tweets that mention Recomanació: Panorama postelectoral (via — Topsy.com

  26/12/2010 13:55

  […] This post was mentioned on Twitter by Judit Romagosa. Judit Romagosa said: Recomanació: Panorama postelectoral http://bit.ly/gb4NGd (via @diariARA) […]

 • xmgiyqsj

  25/07/2011 14:48

  NdixoW wostanviubqr

 • cbcaxm

  25/07/2011 17:45

  vlzVXY , [url=http://vdxasasfrtxf.com/]vdxasasfrtxf[/url], [link=http://omtqospqcpbb.com/]omtqospqcpbb[/link], http://emnmpvvgcshu.com/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús