Comunicat de la Plataforma ProSeleccions en resposta a la sentència del Tribunal Constitucional

El juliol de 1999 la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes va lliurar al Parlament de Catalunya 521.000 signatures de ciutadans que demanaven canviar els articles de la Llei de l’Esport de Catalunya que parlaven de les Seleccions, a través d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP). El Parlament va aprovar exactament els articles que havia proposat la Plataforma ProSeleccions, però el Partit Popular, a través del govern espanyol que aleshores dirigia José María Aznar, va recórrer l’article 2 del text, segons el qual “les federacions esportives catalanes de cada modalitat esportiva són les representants del respectiu esport federat català en els àmbits supraautonòmics”.

Tretze anys després, el Tribunal Constitucional ha resolt el recurs més antic que tenia sobra la taula i ha desestimat el recurs del PP. Des de la Plataforma ProSeleccions volem fer-ne la valoració següent:

1-   Ens felicitem per aquesta decisió que ens dóna la raó i avala els articles que la Plataforma ProSeleccions va impulsar que es modifiquessin. Avala les Seleccions Catalanes i hi dóna possibilitat de representació internacional.

2-   No compartim les restriccions que imposa el Tribunal Constitucional. Creiem que atempten contra la llibertat de les federacions i els esportistes catalans i el dret d’associació, i no estan legitimades per fer-ho perquè el reconeixement internacional de les federacions catalanes és una qüestió internacional i no estatal. Aquest punt queda perfectament demostrat en la sentència del Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) que el 2008 va reconèixer l’oficialitat de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling com a membre de ple dret en la federació internacional, amb la possibilitat de participar en competicions oficials encara que hi hagi una federació espanyola.

Per tot plegat, des de la Plataforma ProSeleccions, com a impulsors dels canvis que es van fer a la Llei de l’Esport, discrepem d’aquesta restricció. Entenem que la interpretació del Tribunal Constitucional és absolutament política. La sentència de l’alt tribunal no és garantia de legalitat, com ja s’ha demostrat darrerament amb les resolucions sobre l’Estatut de Catalunya, en què hi han prevalgut els interessos polítics. Per aquesta raó, la Plataforma ProSeleccions demanarà una reunió amb la presidenta del Parlament per estudiar les possibles accions legals que s’han emprendre i quins recursos cal presentar davant d’instàncies supraestatals, que entenem que ens han de donar la raó.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús