Com ha estat el 2012 de les seleccions catalanes?

1- Reivindicació nacional als SkyGames i campions del món de beach tennis

Després de 7 triomfs consecutius, per primera vegada la Selecció Catalana de curses de muntanya no ha pogut guanyar la Copa del Món i ha acabat en 3a posició. Una explicació n’és la dificultat de poder participar a totes les curses, per la qual cosa s’han obtingut menys victòries. Malgrat tot, Núria Picas ha acabat en 2a posició a la classificació individual. També s’ha trencat la bona ratxa al Gran Premi de les Nacions, on Catalunya també ha acabat en 3a posició. Amb un format més extens, aquesta competició ha aconseguit la participació de diversos atletes de renom, com el català Kilian Jornet o el romanès Ionut Zinca.
Una menció a part mereix tot l’enrenou dels SkyGames, on els atletes catalans van aconseguir els millors resultats, alguns competint amb els seus colors en categoria ‘open’ i d’altres defensant els de la selecció espanyola. A més, els atletes van ser pressionats per evitar que pugessin al podi amb banderes catalanes i estelades, cosa que va provocar l’efecte contrari en el públic, que va convertir la competició en un punt de reivindicació nacional.
El bowling ha estat, probablement, l’esport on Catalunya ha tingut més participació internacional durant el 2012. El resultats més destacat són les 4 medalles que va aconseguir a la Copa del Mediterrani: 2 d’or, 1 de plata i 1 de bronze. En altres competicions, Cristina Sanz va ser 33a al Campionat del Món individual, la selecció femenina va ser 14a al Campionat d’Europa (la qual cosa li ha valgut la classificació pel Campionat del Món) i la masculina no va aconseguir el mateix èxit en acabar en 18a posició al torneig continental. A la Copa de Campions d’Europa la Selecció Catalana va ser 17a i, en categoria juvenil, Francisco Suárez va ser 80è al Mundial i 16è a l’Europeu, on Lía Mojarro va ser 36a amb només 15 anys.
Cal destacar també la participació de la Selecció Catalana de bowling six (modalitat que es juga a l’aire lliure amb només sis bitlles) a la I Copa Intercontinental, disputada a El Salvador el mes de juliol i on els nostres jugadors van aconseguir 10 medalles: 7 d’or, 1 de plata i 2 de bronze.
En beach tennis, el 2012 ha estat el millor any de la història d’aquest esport al nostre país. La Selecció Catalana s’ha proclamat campiona del món per primera vegada i també ha aconseguit un títol continental. El triomf al Mundial de Marina di Ravenna, al mes de juliol, ha demostrat la progressió que està patint el beach tennis a Catalunya. En pocs anys els jugadors catalans han aconseguit competir amb els millors i situar-se al nivell d’Itàlia, amb qui van compartir la victòria final gràcies a un empat tècnic. Al Campionat d’Europa que es va celebrar a Barcelona a finals del mes de juny, les catalanes Gemma Egea i Laura Herrero també van sorprendre la parella italiana i van proclamar-se campiones.
En tamborí, Catalunya ha estat cinquena a la Copa del Món a l’aire lliure. En aquesta modalitat poc freqüent al nostre país (de grans dimensions i amb més jugadors) els jugadors catalans no es van sentir còmodes a la pista de Gignac (França). Tot i plantar cara a Espanya i el Brasil, la Selecció Catalana es va veure clarament superada per França i Itàlia i no va optar al podi. Malgrat tot, la progressió d’aquest esport al nostre país és cada vegada més gran, augmentant el nombre de practicants i la promoció a l’exterior. Fruit d’això, el president de la Federació Catalana de Tamborí, Jordi Moncusí, ha estat escollit vicepresident primer de la Federació Internacional.
La Selecció Catalana de twirling ha acabat en la desena posició a la Copa del Món de twirling que s’ha disputat a principis d’agost a Villebon sur Yvette, a les afores de París. Catalunya ha participat en diferents categories, tant en categoria masculina com femenina, i en júnior com en sènior. Després de tots aquests resultats, els catalans han acabat en desè lloc, per darrere de països més potents com Japó, França o els Estats Units.

2- Campions d’Europa en raquetes de neu i físic-culturisme i quarts en futbol sala

El mes de maig va estar a punt de ser històric per la Selecció Catalana masculina de futbol sala. Al Campionat d’Europa que es va disputar a Brest (Bielorússia) els jugadors catalans van estar a punt de donar la gran sorpresa, però finalment van acabar en quarta posició. Després d’imposar-se a Ossètia del Sud i empatar amb Rússia, els jugadors que entrena Juan Antonio Fernández van acabar com a primers de grup i van derrotar Noruega als quarts de final. Sabent que es trobaven a un sol pas de pujar al podi, els nostres futbolistes van plantejar un partit molt intens contra la República Txeca, però els àrbitres els van perjudicar i van fer impossible lluitar pel títol. En el partit de consolació, Rússia va ser molt superior a Catalunya que, malgrat tot, amb aquest quart lloc va assolir una classificació fantàstica al Campionat d’Europa.
Els dos títols europeus que hi havia en joc se’ls va endur la Selecció Catalana de raquetes de neu, que va completar una temporada magnífica. Gabriel Crosas i Laia Andreu van ser els millors després de les cinc curses que formen la Copa d’Europa. I no només això, sinó que en categoria femenina Mònica Ardid i Sílvia Leal van completar un podi totalment català i en categoria masculina Francisco Garcia va ser cinquè i Just Sociats, novè. Una vegada més, el públic del continent ha tornat a rendir-se davant la superioritat dels corredors que porten el nom de Catalunya a tot el món.
La Selecció Catalana ha tornat a estar entre les millors del món de pitch and putt. En un any en què s’ha tornat a participar a diversos campionats ‘open’ internacionals, Catalunya ha acabat en cinquena posició a la Copa del Món. Acostumats a lluitar pel títol, aquesta és una classificació inusual pels jugadors catalans, que van veure com s’escapaven totes les opcions de lluitar per la victòria final en perdre contra Noruega als quarts de final. Finalment, després de superar Galícia i Suïssa, es va assegurar el cinquè lloc.
En els campionats internacionals de físic-culturisme, Catalunya ha tornat a exhibir un molt bon nivell. El juny es va proclamar campiona d’Europa de físic-culturisme per primera vegada, en la competició disputada a Sitges. La Selecció Catalana va aconseguir 13 medalles: 4 d’or, 5 de plata i 4 de bronze, superant rivals de molt nivell com França o Eslovàquia. Però al Campionat del Món aquests dos països i la Gran Bretanya van poder desplaçar més esportistes a la ciutat eslovaca de Martin, i van superar a la classificació final el combinat català, que malgrat tot va obtenir 5 medalles: 2 d’or, 2 de plata i 1 de bronze.
Pel que fa al fistball, la Selecció Catalana només ha participat en una competició durant el 2012. Va ser el mes de juliol al Campionat d’Europa sub-21 que es va disputar a Suïssa, on els nostres jugadors van acabar en cinquena posició per darrere d’equips tradicionalment molt més potents com Alemanya, Àustria, Suïssa i la República Txeca.

3- Superioritat incontestable en biketrial i primer Campionat del Món a Barcelona

Al biketrial, l’autoritat de Catalunya ha tornat a ser incontestable. Els pilots de la Selecció Catalana han aconseguit grans resultats internacionals: campions del Món per nacions, 5 medalles d’or individuals més 1 de plata i 1 de bronze al Mundial, 3 campions d’Europa individuals i 2 Copes d’Europa individuals. Dani Comas i les germanes Abant han estat, un cop més, els grans triomfadors per una Selecció Catalana que el 2013 intentarà repetir una temporada amb tants èxits com l’anterior.
Després d’haver-se estrenat al Mundial el 2011, enguany la Selecció Catalana de dards ha debutat a la Copa d’Europa. En els resultats globals, la selecció femenina ha acabat a la 12a posició, i la masculina a la 27a. El resultat més destacat, però, ha estat el 6è lloc en categoria individual de Laura Damont, que ha viscut un 2012 fantàstic amb el triomf a l’Open de Gibraltar i la participació al Winmau Masters, on només hi poden competir els millors jugadors del món. A més a més, el 2012 també s’ha organitzat a Barcelona el Catalonia Open, amb la presència de 150 jugadors de 8 països diferents.
Pel que fa al korfbal, després de la 4a posició que va aconseguir la selecció absoluta al Mundial de l’any anterior, al 2012 ha estat el torn de la sub-23. Els més joves han competit per primera vegada a Barcelona, en el Campionat del Món de la categoria. El 6è lloc final no ha estat del tot satisfactori per un combinat que va estar a punt de derrotar una superpotència mundial com Taipei. Malgrat tot, la disputa d’aquest campionat també ha permès que el gran públic català descobrís un esport dinàmic, divertit i educatiu.
Fora de les pistes, la Federació Catalana de Korfbal ha participat activament en la fundació de la Federació Europea, i n’ha estat un dels 31 membres fundadors. Això també li atorga uns drets irrevocables com a membre dels organismes internacionals.
A banda de les diverses competicions ‘open’, el ball esportiu ha estat d’enhorabona perquè el 2012 la Federació Catalana ha organitzat per primera vegada uns Campionats d’Europa de Line Dance i Country Western Dance. Va ser a principis de novembre a Lloret de Mar, on en modalitat individual els nostres esportistes van aconseguir 4 victòries i 4 subcampionats.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús