Pasqua polonesa o com acabar mullat

La neu a Łódź no és capaç de treure importància a una festa tan important com és la Setmana Santa a Polònia. Una festa que per als catalans té un aire més distès però que aquí, on el 91% de la població és catòlica, es tracta d’una celebració molt respectada i tradicional, però alhora, festiva i divertida. Celebrada segons el calendari catòlic romà, és fins i tot, més important que el Nadal.

La Setmana Santa comença com aquí, el diumenge de Rams, niedziela Palmowa en polonès, i acaba el dilluns Mullat o Smigus Dyngus, el que aquí correspon al dilluns de Pasqua, el dia de la Mona. Només és festiu aquest darrer dia, no com a Catalunya on dijous i divendres Sant si ho son.

Fot. Mariusz CieszewskiFotografia: Mariusz Cieszewski

 Durant el diumenge de Rams al matí innumerables rams de palma són portats a l’Església, decorats amb cintes i colors intensos. Com és una espècie estranya a Polònia, la majoria són fets amb salzes i branques seques teixides. Les Esglésies i els carrers es tenyeixen de vida i de festa: el to monocromàtic i majestuós queda eclipsat per aquest joc de colors, formes i vestimentes de tons vius i alegres. Tot i que la neu i el fred volen recordar que encara tenen la primavera tancada amb clau. També, una setmana abans del diumenge de Pasqua, comencen a preparar la zurek, una sopa composta per farina, carn i ou. Durant set dies deixen reposar el caldo amb la farina i les salsitxes i per últim, afegeixen els ous.

Però el gran enrenou culinari comença el divendres, on es fan les masses i els plats que han de ser enfornats o deixats en repòs, i continua, per descomptat, durant el dissabte Sant o Wielka sobota, on les famílies cuinen els pastissos i postres, com el bakka, i àpats que es gaudiran el diumenge de Pasqua. El dissabte al matí és també el dia en què totes les famílies porten un cistell a l’església per a que sigui beneït. Es tracta d’un canastrell de vímet decorat amb cintes, panys i figuretes de vedell. Els aliments que han de contenir com a norma general son: qualsevol tipus de carn, majoritàriament salsitxes, sal, pebre i fins i tot, rave picant.

Una altra activitat durant el dissabte és la de pintar els ous. Aquest aliment representa el naixement de la vida per als polonesos i consideren que com més en mengin durant aquests dies, més sort portaran. Es pinten de dues maneres: amb un bany de cera, pintura i es dibuixen conills o campanes, anomenats pisanki, i amb un capa de color però sense dibuixos definits, kraszanki. La tradició de pintar els ous per Pasqua no existeix només a Polònia, també s’estén per altres països eslaus, com ara Ucraïna o Eslovàquia.

Ous pasqua_menyssaturacion

El moment més esperat i emocionant és a punt d’arribar. El diumenge de Rams comença a les 6 del matí, quan les famílies acudeixen a la primera missa. A la cerimònia s’acostumen a representar peces bíbliques com el Messies de Händel. Es tracta d’un dels moments més apassionants i emotius de la Pasqua. Seguidament, les famílies es reuneixen per menjar el gran esmorzar, el més ampli durant els darrers 40 dies. Un banquet on no falten tots els aliments beneïts el dia anterior, les sopes i un ampli repertori de plats cuinats amb ous, diferents tipus de carn i embotit, verdures de primavera, carns i estofats. Al mateix temps, es mengen també l’estrella culinària: pastissos dolços i salats. El diumenge de Pasqua és, per sobre de totes les coses, una festa familiar i religiosa, on celebren el segon naixement de Jesús amb un interminable àpat i desitjos de bons auguris.

Però encara queda dilluns de Pasqua. Aquest dia, anomenat Smigus Dyngus, si ets una noia, pots ser represa pel carrer per qualsevol nen o noi i acabar completament xopa. És tradició que els barons mullin les noies bé amb cubells, ampolles de plàstic o qualsevol recipient. Com més mullada acaba una noia, més sort tindrà i és senyal de que és de bon veure i trobarà marit fàcilment. I si estàs seca, malament! No hi ha lloc segur a la ciutat, més enllà de casa teva si és que no tens germans, per què ni la neu ni el fred han aturat mai aquesta tradició.

wetsundayFotografia: Wikipedia

 

Plats típics de Pasqua a Polònia:

Pasztet: Espècie de paté casolà fet amb moltes carns diferents, com ara porc, gallina, vaca…
Barszcz: Sopa de remolatxa vermella.
Jajka Faszerowane: Ous farcits amb bolets, pernil cuit i altres aliments.
Zurek: Sopa amb trossos d’ou cuit i salsitxa.
Pieczone miesa: Carn de qualsevol tipus al forn.
Cwikla: Amanida de remolatxa vermella amb rabe picant.
Mazurek: Pastís amb xocolata i sucre simulant diferents decoracions.
Babka: Bescuits amb sucre per damunt.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús