El primer festival vegà a Łódz

foto-vegi333 L’olor d’hummus, falàfel i crep s’ensuma únicament en aquest racó de la ciutat. Piotrokowska 217. Uns carrers més avall del que es considera el centre s’està celebrant el primer festival vegà a Łódź. Un espai que s’erigeix com un oasi dins d’un desert de pols, acolorit i fresc d’entre tots els carrers que l’abracen. De camí cap a aquest carrer em trobo a persones sense rostre, ulls vermells i cames delirants  que només distingeixen l’olor de vodka del món real. Unes passes més i quasi m’ensopego amb una àvia que ven flors dintre de llaunes. Arribo i entro al Wege Festiwal. Tot és xerninol·la. Música, el sol de migdia i el verd de la gespa. Joves i pares amb nanos que porten ulleres de tendència, bosses de dissenyadors locals i roba hiptser em donen la benvinguda. Em trobo en un altre món o bé, en una altra realitat. Łódź té moltes cares desconegudes, sembla que un cop treus la cendra, trobes vida. Fent una passejada noto el somriure de la gent al meu voltant. Tot és casolà i els polonesos gaudeixen d’aquest inesperat diumenge assolellat i de quinze graus com si fos estiu. I és ben segur que tenen molts motius per estar així de feliços. Són molts els esforços que s’estan fent per part de col·lectius i entitats per portar a terme aquests tipus d’esdeveniments a Łódź i a Polònia.

Mentre talla un tros de pastís sense llet, sense ou i sense gluten, i es treu un cabell que just li ha caigut al mig de la cara, la  Kasia m’explica que és molt difícil ser vegà a Polònia. La base de l’alimentació és carn i cereals. La resposta de moltes persones poloneses, especialment aquelles que viuen allunyades de la ciutat és: per què ets vegetarià? Què vol dir que no menges carn? I un llistat interminable de molts per què. A casa és senzill –diu- t’ho cuines tot tu si tens temps, però dedicar-s’hi en la restauració no ho és tant. Els productes són més cars i el temps d’elaboració, tot i que hi posa molt d’amor, a vegades queda desatès a una safata de vidre de la seva petita pastisseria. “Des de fa uns quatre anys és més fàcil trobar opcions vegetarianes als restaurants, fins i tot, als Kebabs en tenen, però respecte a les alternatives veganes queda encara molt camí a fer”, comenta la Kasia, mentre punxa, delicadament, un cartellet a un nou pastís de xocolata i móres. Fotografia_veggi3 El moviment vegà i vegetarià ha tingut des dels seus inicis grans murs per enderrocar a Polònia. Els que menjaven sense carn eren assenyalats com malalts o com antisocials. Les conferències o les trobades entre les persones que volien difondre o compartir els seus coneixements eren totalment prohibides durant la Guerra Freda. No va ser fins al 1980 quan Solidarność va començar a negociar noves iniciatives pel poble polonès i l’Associació Vegetariana Polonesa es va formar. Legalment no va ser registrada per les autoritats fins al 1981 tot i que la seva activitat era controlada i únicament es permetien les reunions a Varsòvia, malgrat que hi haguessin membres i interessats arreu del país. Les idiologies vegetarianes i veganes, que no són el mateix, tenen en comú el seu respecte pel món animal i per la pròpia vida, per això defensen un estil de vida saludable. El vegà va més enllà i exclou de la seva dieta tot el que tingui contacte animal com ara els ous, la llet, el peix, la mel i els seus derivats – i per descomptat la carn-. foto-veg-niño El comerç local, sense explotació laboral i de baixa contaminació, també té cabuda en aquest món i ho han fet també en aquest festival. Organitzacions que promouen l’esport saludable i dissenyadors locals venen les seves samarretes, rellotges, dissenys i bosses. Com ara el Jakub, resident a la zona de Silèsia, que amb la gemma del dit índex ressegueix una rodona mentre explica amb cura que les seves samarretes són reflectides quan dispares en flash o no hi ha llum. És el cas d’aquesta ciutat, aparentment grisa però amb cares desconegudes i pintoresques. Łódź és una ciutat que acarona els seus dissenyadors i artistes. Tot i que és difícil vendre els seus productes, s’organitzen esdeveniments per incentivar el comerç local i la creativitat polonesa. Sembla mentida que un país tan tancat de cara a l’exterior, sigui tan obert per a propostes culturals i innovadores. Fotografia_veggi5

*Fotografies de l'autora

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús