Polònia acceptarà com a màxim 400 refugiats durant el 2016

El nou govern diu que reubicarà refugiats segons va prometre l’anterior executiu

Polònia acollirà com a màxim 400 persones arribades a Grècia i Itàlia durant el transcurs del 2016, segons ho ha confirmat l’Agència de Premsa Polonesa (PAP), després de tindre accés a un esborrany de la regulació d’immigració del govern polonès. És el primer cop que govern de Llei i Justícia (PiS) s’ha referit de forma més positiva als refugiats i que ha concretat el nombre de demandants d’asil que podría acollir.

La xifra és molt inferior a la promesa per l’anterior govern, encapçalat pel partit de centredreta Plataforma Cívica, qui va acceptar acollir 7000 immigrants dintre de les quotes de refugiats imposades per la Unió Europea. El passat setembre es va arribar a l’acord de repartir entre els estat membre 120 000 refugiats procedents dels territoris amb més arribades.

“Aquestes no van decisions correctes [en referència als refugiats], però el govern de Llei i Justícia és un govern estable i entenem que ha d’haver-hi una continuïtat amb les promeses de govern; nosaltres també acceptem les obligacions dels nostres predecessors, sempre i quan això sigui possible per a la nostra nació”, així responia la Primera Ministra Beata Szydlo, durant la roda de premsa del passat dimarts quan li van preguntar sobre el nombre de refugiats anotats en el nou esborrany.

Tanmateix, va deixar clar, en referència a la immigració, que la principal prioritat ara és assegurar la seguretat de Polònia i els polonesos. “Volem treure avantatge del dret a decidir quins grups de refugiats volem que vinguin a Polònia. Hi ha un altre punt clau: les persones que vinguin a Polònia han de voler vindre”, va destacar la Primera Ministra.

El cost per a la reubicació de refugiats a Polònia de cara al 2016 suposarà uns 10 milions de PLN (2.278.600,00 EUR), de qui la Comissió Europea s’encarregarà de pagar una part. Per l’arribada dels refugiats es necessitarà fer un programa d’integració, encara inexistent, que contempli totes les necessitats dels nouvinguts i un pla d’integració, que vagi més enllà d’un any.

Acceptació i rebuig de refugiats a Polònia

Polònia és un país amb poques minories ètniques i amb una aclaparant majoria catòlica. La seva posició vers els immigrants és força negativa i ara, amb la crisi dels refugiats, s’ha agreujat encara més. Segons les dades de l’Eurostat, només un 16% dels demandants d’asil el 2014 van rebre protecció, mentre que la mitjana europea és del 40%. Tanmateix, el gruix d’immigració a Polònia no supera l’1%.

Segons les dades del CBOS (Centre de Recerca de l’Opinió Pública), a Polònia són els joves qui més s’oposen a acceptar els refugiats: el 60% en són reticents (grup de 18 a 24 anys) disminuint al 56% en el grup d’edats compreses entre els 25 i els 34, segons dades de l’enquesta del setembre de 2015. A Internet el discurs xenòfob i racista ha augmentat un 45% en el darrer any. Manifestacions amb un clar discurs xenòfob i racista son cada cop més comunes a les grans ciutats de Polònia com Varsòvia, Lodz, Wroclaw o Poznan.

Tot i això, algunes mostres de suport als refugiats, tot i que diminutes si les comparem amb les de rebuig, s’han estès a la capital polonesa, Varsòvia, on al setembre es van reunir més de 5000 persones i on hi van participar membres de Solidarnosc.

Alguns polítics també han evidenciat el seu refús cap als refugiats. Precisament, el partit que ara governa, el PiS, va deixar clar després dels atemptats de París que Polònia “no podia acceptar políticament refugiats”. Tanmateix, el líder del partit d’extrema dreta Korwin, amb representació Parlamentària, Janusz Korwin-Mikke, va referir-se als refugiats com “escombraries humanes”, dins una sessió del Parlament Polonès.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús