Continuen les manifestacions contra el govern a Polònia

Comença a convertir-se en costum això de manifestar-se els dissabtes a la tarda a les principals ciutats poloneses, malgrat el fred i la neu, en contra del govern. Aquest cap de setmana milers de persones van reunir-se, una vegada més, per “defensar la seva democràcia i llibertat”. La manifestació antigovernamental ha tingut lloc simultàniament a 40 ciutats poloneses, inclosa una a Varsòvia a dos graus sota zero, i ha estat organitzada pel Comitè de Defensa de la Democràcia (KOD), entitat independent, nascuda al desembre arran de la segona manifestació en contra del PiS, que aglutina persones molt diferents però que comparteixen el seu rebuig cap al govern.

“No som revolucionaris. Els revolucionaris són aquells que volen destruir l’ordre i imposar forçosament les seves decisions”, el líder del KOD Mateusz Kijowski va dir adreçant-se als manifestants a Varsòvia i en relació al govern de Llei i Justícia. “Volem preservar la democràcia i la nostra llibertat”, va afegir.

Les concentracions, que van iniciar-se al migdia, anaven dirigides a la nova legislació sobre vigilància aprobada pel govern. La nova llei permetrà a la policia controlar i accedir a les dades personals dels ciutadans. Una altra mesura que posa en joc la privacitat i protecció de dades dels ciutadans polonesos i que s’afegeix a les polèmiques, tot i que aprovades, reformes del Tribunal Constitucional i mitjans públics, pel PiS, qui va guanyar per majoria absoluta el passat 25 d’octubre. “La nostra privacitat està amenaçada, podem ser rastrejats i estar sota vigilància tant a casa nostra com a internet”, recalca Kijowski. Els polonesos tenen por de què les seves trucades siguin punxades sense cap tipus de protecció.

Aquest dissabte Balazs Gulyas, un activista de l’oposició hongaresa, va afegir-se a les manifestacions. Gulyas va organitzar el 2014 una manifestació massiva per protestar en contra dels plans del Primer Ministre hongarès Viktor Orbán de fer pagar impostos per navegar a internet, mesura que finalment no es va aprovar. “Jaroslaw Kaczynski vol seguir les passes de Viktor Orban”, va dir l’activista hongarès en anglès als manifestants, qui va afegir “els hongaresos us advertim: tant se val el que Kaczynski prometi, per què està seguint el camí de l’autocràcia, el retràs econòmic, l’encongiment de la classe mitjana i l’augment de la pobresa”.

Fins i tot, algunes veus crítiques parlen d’un procés d“Orbanisització” del govern polonès per què està seguint les passes Viktor Orban, ja que el PiS està imposant la seva agenda política debilitant les forces de control i de balanç democràtic.

Personalitats del partit Solidarnosc també acompanyen i recolzen aquestes manifestacions “en defensa de la democràcia”. Fins i tot, un dels seus fundadors i Novell de la Pau, Lech Walesa va dir que que “sent vergonya” pel que està passant al seu país en mans del PiS. Cal no oblidar que els germans Kaczynski eren també membres de Solidarnosc i Walesa no entén com membres d’aquest partit permeten que es facin lleis que emmordassen la llei i la Constitució.

Tot i això, Polònia vol calmar els fums a Europa després de què la Comissió Europea hagi iniciat una revisió de les noves lleis, per primer cop a la història d’Europa, per verificar si no van en contra dels principis de l’Estat de Dret. Però mentre Beata Szydlo, la cara visible del partit de qui Jaroslaw Kaczynski és el principal ideari, defensava al Parlament Europeu que a “Polònia no s’estan violant ni els drets humans ni els principis” i que per tant, estan actuant d’acord amb la Constitució, la maquinària del partit no s’atura i continuen aprovant lleis que ennueguen l’autonomia dels seus ciutadans. I ells, malgrat les baixen temperatures, continuen manifestant-se.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús