Alemanya caricatureja a Polònia

La notícia sobre l’acusació d’enaltiment del terrorisme dels titellaires ha travessat fronteres i ha estat noticia fins i tot a diaris com el Financial Times. El carnaval és l’únic moment on la sàtira i la comèdia poden lluir-se pels carrers. Però el Gobern espanyol no ha estat l’únic que s’ha sentit ofès i que ha criminalitzat les representacions de carnaval.

A l’Europa més de l’est, Varsòvia demana una explicació des de Berlín després de que una caricatura del líder del partit – ara en el poder- de Llei i Justícia (PiS), Jaroslaw Kaczynski, es passegés pels carrers de la ciutat alemanya de Dusseldorf durant el carnaval.

Witold Waszczykowski, Ministre d’Afers Exteriors de Polònia, va dir en una entrevista a la ràdio el passat dimarts que la carrossa era una mostra de “falta de respecte cap als polonesos i els seus polítics” i que Varsòvia vol esbrinar “quin és l’objectiu d’aquestes pallassades”.

La caricatura mostrava a un Kaczynski vestit com a dictador amb la sola d’una sabata al cap d’una submisa dona agenollada, que representava a Polònia. Darrere de la figura del líder hi havia una ràdio marcada com a Ràdio Maryja, catalogada com a ràdio ultra-catòlica i que rep el suport – i és la preferida – del partit de dretes de Kaczynski, Llei i Justícia.

foto carnaval

Figura de carnaval caricaturitzant el líder del partit polonès PiS. FOTO: EPA/MONIKA SKOLIMOWSKA

 

Tot i això, el ministre ha volgut deixar clar que tractaran aquest tema amb “delicadesa” i d’una manera “justa” per què no vol violar la llibertat d’expressió dels seus creadors. Waszczykowski és conscient que altres figures polítiques han estat objectiu de mofa a diverses desfilades de carnaval a Alemanya i precisament, les de Dusseldorf són famoses per representar polítics.

Cal no oblidar que les relacions entre Polònia i Alemanya són cada cop més difícils i tenses, d’ençà que Llei i Justícia, partit nacionalista i de dretes, va entrar al govern al novembre, després de guanyar les eleccions per majoria absoluta a l’octubre. Polònia està en el punt de mira d’Europa per la seva deriva autoritària i el país veí, Alemanya, ha deixat clara la seva posició i desconfiança cap al nou govern. Tanmateix, Polònia també ha utilitzat una retòrica dura per respondre als seus atacs i fins i tot, ha recordat als alemanys el seu passat nazi.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús