29 punts menys en el rànquing internacional de llibertat de premsa a Polònia

Segons Reporters Sense Fronteres, el país es troba en la posició 47

El 2015 no ha estat un bon any per a la llibertat de premsa a Polònia. L’entrada al govern de Llei i Justícia (PiS) a l’octubre de 2015 va suposar un gerro d’aigua freda per a tots els avenços que, a pas de formiga, Polònia havia començat a aconseguir en matèria de drets humans. Una degradació en les llibertats que està tocant ós a tots els sectors. Si fa un any el país podia presumir d’estar en la categoria 18 en el mapa mundial de la llibertad de premsa, molt per endavant d’Espanya (posició 33), ara, és el país espanyol el que li passa per sobre, colocant-se a la posició 34 a l’any 2016. Això suposa una caiguda de 29 punts.

Aquesta davallada s’entén pel darrer canvi de llei de mitjans públics a Polònia. Aprovada el 9 de gener, amb aquesta nova legislació els mitjans públics passaran a ser controlats pel ministeri de Tresoreria i no per un òrgan independent. Els mitjans es convertiran en el màxim altaveu dels ideals del partit, exaltant la cultura i les tradicions poloneses i els dirigents, podran ser seleccionats a dit.

La nova llei ha tingut com a conseqüència acomiadaments als mitjans públics, però també dimissions en bloc a la televisió pública polonesa TVP per part de treballadors i col·laboradors, segons va informar el diari polonès “Gazeta Wyborcza” el passat gener. D’entre les renúncies es troba la directora de TVP Kultura (Canal de Cultura) Katarzyna Janowska i Tomasz Lis, un dels periodistes polonesos més reconeguts, qui va afegir al rotatiu polonès “ningú pot forçar a Polònia a tancar la boca. Ningú pot forçar-me a callar”.

Tanmateix, el líder de Llei I Justícia, Jaroslaw Kaczynski, va anunciar que aquesta és la primera d’una sèrie de mesures que des del partit volen aplicar a les televisions i ràdio poloneses, per tal d’ajustar l’ideari del partit. A Polònia la societat s’ha mobilitzat en contra d’aquesta nova llei, però també internacionalment. Associacions de drets humans i periodistes han protestat a tot Europa per recolzar la llibertat d’expressió a Polònia, inclosos l’European Broadcasting Union (EBU) i els Reporters Sense Fronteres (RSF).

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús