Polònia acull la manifestació anti-governamental més multitudinària des de l’inici de la democràcia

Prop de 200.000 persones han pres els carrers de la capital polonesa 

Aquest cap de setmana s’han tornat a encendre els motors de la protesta a Polònia. Per setena vegada, desenes de milers de persones s’han concentrat a Varsòvia pels radicals canvis que el govern dels conservadors Llei i Justícia (PiS) estan introduint al país. No s’havia registrat una participació tan massiva en una marxa de protesta des de les manifestacions per acabar amb el règim comunista i favor del sindicat Solidarnosc.

Tanmateix, a un altre punt de la ciutat s’estava celebrant una altra manifestació liderada per l’oposició per criticar l’intervencionisme de Brusel·les en els assumptes polonesos. Ambdós fronts han volgut ressaltar la seva posició vers un context polític difícil i amarg que ha dividit Polònia i ha atret la crítica internacional.

El mateix missatge amb més força

Liderada per la plataforma Comitè de Defensa per la Democràcia (KOD) i la majoria de partits opositors al govern,  a la marxa antigovernamental els polonesos s’han manifestat pels que ells consideren “la violació de la democràcia i els valors europeus per part del PiS.” Aquesta concentració és la darrera d’una sèrie de protestes en contra de les reformes que el govern està duent a termre en el Tribunal Constitucional, en els mitjans de comunicació públics, en el servei militar i en la llei de vigilància.

El recompte de la policia ha estat de 45.000 persones, mentre que l’Ajuntament ha donat unes estimacions considerablement diferents, qui ha parlat de xifres al voltant dels 240.000 manifestants.

La marxa, que ha avançat sota l’eslògan “Nosaltres som i romandrem a Europa”, s’ha dut a terme en el context del Dia d’Europa, que se celebra el 9 de maig, i ha estat organitzada conjuntament pel KOD, Plataforma Cívica, Nowoczesna i el Partit de la gent Polonesa (PSL). Els manifestants feien ballar banderes de la Unió Europea i la polonesa, amb escrits antigovernamentals.

Els euroescèptics

Secundada per nacionalistes, conservadors i organitzacions religioses, la contra-manifestació s’aferrava a cridar ben fort que “Polònia té coratge”. Segons les dades de la policia, a la manifestació hi ha assistit 4.500 persones, xifra que queda desvirtuada amb les de l’Ajuntament de Varsòvia, que en va contar 2.500.
Jarosław Kaczyński, el líder de Llei I Justícia, no se sent amenaçat per les manifestacions en contra del seu partit i a més, ha rebutjat les amenaces de què el seu partit estigui girant l’esquena a la UE, assegurant que “Nosaltres volem ser membres de la Unió Europa per què volem tindre un gran impacte en el futur d’Europa”.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús